Vorige week heeft de Gezondheidsraad de nieuwe richtlijnen voor gezonde voeding bekend gemaakt. Ik was helemaal blij dat er nieuwe richtlijnen zouden komen want ze waren ??cht aan vervanging toe. De vorige waren van het jaar 2006.??Maar toen ik ze las??? Ik wil niet arrogant overkomen maar naar mijn bescheiden mening zullen de nieuwe richtlijnen alles behalve de gezondheid van de Nederlander positief be??nvloeden.

Schijf van vijf

De nieuwe schijf van vijf wordt samengesteld naar aanleiding van de nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad. Dat baart me echt grote zorgen. Als je al regelmatig mijn blogberichten gelezen hebt, heb je onderwerpen langs zien komen zoals??granen, margarine versus roomboter en zuivel. Hoe komt het toch dat ik het gevoel heb dat de heren (en dames), een groot team van professoren, niet helemaal weten waar ze het over hebben? En ja, ik weet het, dit klinkt ??cht arrogant. Ik wil een aantal zaken die behoren tot de nieuwe richtlijnen even onder de loep nemen en ook uitleggen waarom ik er niet blij mee ben.

 

Afbeeldingsresultaat voor richtlijnen gezonde voeding gezondheidsraad 2015

Granen

Hier heb ik al een keer een blog aan gewijd maar ik ga het er w????r over hebben. De laatste weken zijn er namelijk weer zoveel cli??nten bij mij in de praktijk geweest voor een intakegesprek en als ik hun??voedingspatroon onder de loep neem, zie ik nog steeds heel veel graan langskomen. En iedere keer opnieuw weer wordt bevestigd dat als mensen de granen laten staan, ze zich veel fitter gaan voelen en dat buikpijnklachten vaak verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gisteren werd dat door een terugkerende cli??nt weer bevestigd. Het was een man die zich niet bewust was dat gluten, die voorkomen in de granen die dagelijks op zijn menu stonden, invloed zouden kunnen hebben op zijn gezondheid. Na 4 weken het programma De EetLijn gevolgd te hebben, wat in basis glutenvrij is, was het voor hem duidelijk. Hij was helemaal verbaasd wat het glutenvrije eten teweeg gebracht had, ondanks dat hij??er eerder van overtuigd was dat hij niet verkeerd??op gluten reageerde.??Het was nu??voor hem duidelijk. “Gluten maken (soms) m????r kapot dan je lief is”. En dan adviseert de Gezondheidsraad met hun nieuwe richtlijnen doodleuk??3 sneetjes bruinbrood per dag. Je kunt dit niet zomaar aan iedereen adviseren. Je hoeft het ook niet iedereen af te raden??maar een keer testen wat het met je doet, kan ik iedereen all????n maar aanraden.??Bekijk gewoon wat er gebeurt als je de gluten tijdelijk laat staan.

Jodium

Een groot gevaar is echter wel dat als je brood zonder meer weglaat,??je??een jodiumtekort kunt oplopen. Je moet dus??op een andere manier aan je jodium zien te??komen. Dat kan door het gebruik van een goede multi waar de dagelijks aanbevolen hoeveelheid jodium in zit en het eten van schaal- en schelpdieren, zeekraal en andere producten die jodiumrijk zijn. We hebben namelijk jodium nodig om onze schildklier actief te houden.

Lactose

Ook adviseert de Gezondheidsraad dagelijks minimaal 2 porties zuivel. Dit is ook iets waar ik echt niet bij kan met mijn pet. Als klein kind beschikken we over het enzym lactase. Daarmee kunnen we de lactose, de melksuiker??in melk, afbreken. Maar naarmate we ouder worden, beschikken we steeds minder over dat enzym en zijn we niet meer in staat om de lactose in melk af te breken. Met z’n allen drinken we toch aardig wat litertjes melk weg met als resultaat dat de lactose, die niet afgebroken kan worden, in onze darmen allerlei vervelende situaties kan veroorzaken. Om te beginnen in de dunne darm. Daar gaat de lactose een slijmlaagje veroorzaken waardoor we minder vitamines en mineralen uit onze voeding op kunnen nemen. Daarna komt het in de dikke darm waar het ontstekingen kan veroorzaken. Dit kan resulteren in buikpijnklachten, opgezette buik, winderigheid enz. enz. En blijf je t??ch, ondanks aanhoudende klachten,??melk gebruiken, kan de lactose uiteindelijk een lekke darm veroorzaken en kunnen gifstoffen linea recta in ons bloed terecht komen met alle??vervelende gevolgen van dien.

Margarine in plaats van boter

Zo goed als het eten van teveel granen laaggradige ontstekingen kan veroorzaken, kan ook margarine hetzelfde teweeg brengen. Trouwens…??bijna alle plantaardige oli??n. Plantaardige oli??n, en ook margarine, bevatten grote hoeveelheden omega 6 en die kunnen in ons lichaam laaggradige ontstekingen aanjagen. Naar mijn idee zijn er 3 vetten die de voorkeur verdienen om gebruikt te worden in de keuken en dat zijn olijfolie, kokosolie en roomboter. G????n vloeibare bak- en braadmiddelen, geen zonnebloemolie en al helemaal geen Becel. Wil je hier meer over lezen? Klik op deze link voor een onderzoek van drs. H. de Valk, arts

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan gerust met anderen. Je kunt dat doen m.b.v. de social media knoppen. Een reactie achterlaten onderaan dit bericht wordt ook op prijs gesteld.

handtekening