headershadow

Latest Blogposts

Himalayazout, waarom het beter is dan “gewoon” zout.

Himalayazout, jouw lijflijn

Himalayazout? Wat is het nut en waarom is het beter dan gewoon zout? Vaak hoor je toch dat mensen geen zout mogen gebruiken vanwege een hoge bloeddruk en oedeem en dat ze plastabletten gebruiken en zeker niet al te veel mogen drinken? Weet je dat plastabletten je hele systeem om zeep kunnen helpen? Het lijkt kort door de bocht maar hoge bloeddruk en oedeem kun je vaak verbeteren juist door het gebruik van zout! 

Zout, hebben we het nodig?

Ons lichaam bestaat voor een heel groot deel uit zout water. We verliezen zout door “bloed, zweet en tranen..”, en dus…ja… moet het aangevuld worden met voldoende zuiver water en hoogwaardig, natuurlijk zout. Zout is levensnoodzakelijk, we hebben het nodig om te kunnen (over)leven. Het regelt de waterhuishouding en de nierfunctie en het levert een belangrijke bijdrage aan de informatieoverdracht in de zenuwbanen. We hebben per dag ongeveer 4 tot 6 gram zout nodig.

Dus…gewóón lekker zout blijven gebruiken?

Naast de voordelen voor onze gezondheid, is zout gewoon ook écht lekker. Vraag het maar aan iemand die volledig zoutloos moet eten… Zout geeft smaak aan het voedsel. Dus maar gewoon zou blijven gebruiken? Dat zou heel goed voor ons zijn, ware het niet dat het zout wat wij normaliter gebruiken geraffineerd is. Het is uitgekleed zout en dient als smaakmaker. Voor de gezondheid draagt het niet meer zoveel bij… integendeel… teveel “fout” zout, kan ons ziek maken. Alle voor ons belangrijke mineralen zijn er uit verwijderd met gebruikmaking van chemicaliën en wat er dus overblijft is in feite een verbinding van natrium en chloor, ook wel genoemd natrium-chloride, wat eigenlijk een giftige stof is. En daar worden nog zeker een stuk of 5 E-nummers aan toegevoegd, o.a. aluminiumhydroxide. Dat is een metaal wat zorgt voor een betere strooibaarheid van het zout maar die stof wordt er van verdacht dat het in de hersenen wordt gestapeld en verantwoordelijk is voor de explosieve toename van diverse hersenziekten zoals o.a. dementie.

Waarom wordt zout dan geraffineerd?

Probeer je voor te stellen, er is een enorme  hoeveelheid zout nodig voor diverse doeleinden. 98% van die hele berg wordt gebruikt voor de industrie. De industrie heeft geraffineerd zou nodig. Dus…de hele berg wordt geraffineerd. Ongeveer 8% van die 98% wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen. Eén van de belangrijkste redenen is dat voeding lang houdbaar moet zijn omdat er dan meer aan verdiend kan worden door de voedingsmiddelen industrie. De 2% die overblijft, wordt in de strooipotjes gestopt die we in de supermarkt kopen. Daar wordt vaak jodium en/of fluoride aan toegevoegd. Je kunt je voorstellen dat het eten van dit zout niet het beste is wat we voor onze gezondheid kunnen doen. In grotere hoeveelheden is het zelfs giftig en het verbruikt meer energie dan dat het toevoegt. Zeker als er sprake is van een hoge bloeddruk wordt met klem geadviseerd om niet teveel “fout” zout te gebruiken.

Kunnen we een zout tekort oplopen?

Dat kan zeker want zoals hierboven al aangegeven, we hebben zout nodig. En het lijkt heel tegenstrijdig maar o.a. hoge bloeddruk en oedeem kunnen we in veel gevallen oplossen door het gebruik van ongeraffineerd zout, zout mét álle mineralen. Dat heeft alles te maken met de Natrium/Kalium pomp. Die kan er voor zorgen dat we weer vocht krijgen ín de cel i.p.v. vochtophoping tussen de cellen wat leidt tot oedeem en een hoge bloeddruk. In dit filmpje leg ik je heel duidelijk uit hoe het in zijn werk gaat. Om de reden, in het filmpje genoemd, gebruiken mensen steeds minder “fout” zout en méér ongeraffineerd zout.

Ongeraffineerd zout, welke soorten zijn er?

Je hebt diverse soorten ongeraffineerd zout, o.a.  zeezout en bergkernzout. Er wordt tegenwoordig veel ongeraffineerd zeezout gebruikt maar omdat de zeeën steeds meer vervuild raken, zou dat een reden zijn om ook zeezout te vermijden, alhoewel de meningen daarover verdeeld zijn. Wat een goede keuze zou kunnen zijn, is Keltisch zeezout. Waar ik zelf voorstander van ben, is zout uit de kernen van de bergen, volledig afgeschermd van elke vorm van vervuiling. Je mag hierbij denken aan Himalayazout.

Het verschil tussen Keltisch zeezout en Himalayazout:

Er zijn wat verschillen tussen zeezout en Himalayazout. Zeezout bevat iets meer van de mineralen kalium en magnesium maar kan meer vervuild zijn dan Himalayazout omdat de zeeën steeds meer vervuild raken. Een goede optie is Keltisch zeezout. Toch ben ik zelf fan van Himalayazout omdat het uit de kernen van de bergen komt en dus schoon is. Zo zal ieder zijn eigen voorkeur hebben als het gaat om de keuze van zout.

Himalayazout

Himalayazout noem ik ook wel goed zout. De combinatie Himalayazout met bulkdrinken kan enorm bijdragen aan een goede gezondheid. Je kunt hier veel over lezen in het boek hieronder: “Water, het goedkoopste medicijn”.

Water, het goedkoopste medicijn

Vind je dat anderen op de hoogte moeten zijn van deze informatie? Zou je het artikel willen delen via de social media knoppen hieronder?

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

0 reacties op “Himalayazout, waarom het beter is dan “gewoon” zout.

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.