headershadow

Latest Blogposts

Chô……léste rol!!! Of heb je écht hoog cholesterol???

Cholesterol, jouw lijflijn

Heb je wel eens gehoord van de cholesterol leugen? Ik maak er met de titel van dit blog wel een geintje van maar het is een serieuze zaak. Ik heb onlangs een lezing gegeven over de cholesterol leugen… Een BOM-volle zaal…een teken aan de wand. Véél mensen staan nog op het verkeerde been en ik wil helpen een einde te maken aan de cholesterol leugen. Een aantal mensen zijn mij hierin al voorgegaan maar hoe breder het verspreid wordt, hoe beter het is. 

Hoog cholesterol

Wie is er níet bang gemaakt voor een te hoog cholesterol? Als ik om me heen kijk en luister….er zijn zóveel mensen die een min of méér (licht) verhoogd cholesterol hebben. Uiteraard heeft de farmacie dé oplossing in handen en roept om het hardst dat verhoogd cholesterol levensgevaarlijk is. Daardoor zitten nu legio mensen aan de medicatie , met álle gevolgen van dien. Het middel is, in veel gevallen, érger dan de kwaal. Dus érgens klopt er iets niet. En het erge is dat we al méér dan 30 jaar misleid worden. Er zijn legio campagnes voor vetarm eten maar die zijn absoluut ongegrond. Er is een onderzoek gedaan van 8 jaar op 49.000 vrouwen met als resultaat dat gebleken is dat een vetarm dieet NÍET!!! het risico op obesitas en hart- en vaatziektes vermindert. In 1977 zijn we op advies van de overheid nl. met z’n allen minder vet en méér koolhydraten gaan eten en vanaf dat moment zijn obesitas en hart- en vaatziektes exponentieel gestegen. Dat is toch een teken aan de wand?

Een aantal mythes dat de prullenbak in zou moeten:

 • Eten van verzadigde vetten zou het cholesterol in je bloed verhogen
 • Dat zou méér risico geven op obesitas en hart- en vaatziektes
 • Eieren zijn cholesterol verhogend
 • We moeten stoppen met vet veten en méér koolhydraten gaan gebruiken

Maar hoe zit het dan wel? Wat zijn de (goede) functies van cholesterol en waarom kunnen we niet zónder?

De functies van cholesterol

De angst voor cholesterol is totaal onterecht want wist jij dat je beter een wat verhoogd cholesterol kunt hebben dan een te laag? En dat je zonder cholesterol ten dode opgeschreven bent?  Cholesterol heeft een aantal zéér belangrijke functies in ons lichaam:

 • Het is de grondstof voor gal en hormonen
 • De geslachtshormonen worden zelfs gemaakt op basis van cholesterol
 • Het is bouwstof voor onze lichaamscellen
 • Het speelt een rol bij de aanmaak van celwanden en zenuwvezels
 • Het speelt een rol bij de opname en of vorming van vitamines A, D, E en K
 • Het is de grondstof voor myeline schede (bescherming zenuwbanen)
 • Ons geheugenhormoon is op basis van cholesterol, dat bekent dat als je cholesterol te laag is, je geheugen wel eens een flinke optater zou kunnen krijgen
 • Daarbij hebben onderzoeken aangetoond dat er zeer veel cholesterol in de hersenen aanwezig is, wat betekent dat deze stof cruciaal is voor een goede hersenwerking
 • Als we een tekort hebben aan cholesterol, gaat de lever er zélf méér van aanmaken; hoezo cholesterol een slecht product als je lichaam het zélf aanmaakt bij een tekort???
 • Cholesterol is dus geen vijand, maar een vriend

Cholesterol beschermt ons tegen hart- en vaatziektes:

Hoe kan dat nou? Dat cholesterol ons beschermt tegen hart- en vaatziektes? Het omgekeerde is toch het geval? Dat juist een verhoogd cholesterol hart- en vaatziektes veroorzaakt? Ik zal je uit de droom helpen: Door allerlei verkeerde voeding (o.a. suiker en de “verkeerde” koolhydraten), ontstaan er in ons lichaam allerlei laaggradige ontstekingen. En uiteraard levert verkeerde voeding ook toxines op. Die veroorzaken samen op hun beurt weer kleine scheurtjes aan de binnenkant van onze bloedvaten. Op dat moment gaan er allerlei toeters en bellen rinkelen en gaat onze lever (maar op kleine schaal ook de bijnieren, darmen en testikels) zélf méér cholesterol aanmaken (slechts 2% van het cholesterol komt uit de voeding!!!) om de scheurtjes als het ware dicht te plamuren en onze aderen te beschermen en te repareren.

Als er brand is, stuur je dan de brandweer weg?

Stel je voor, je huis. De kozijnen zijn verveloos en afgebladderd en het hout staat op het punt te gaan scheuren. Je roept de schilder er bij, die gaat de zaak schuren, plamuren, gronden en aflakken en jij gaat even later de mooie verflaag even zo vrolijk weer verwijderen. Want dát is wat de cholesterolremmers doen. Die verwijderen de beschermlaag. Het cholesterol is niet het probleem, maar de scheurtjes als gevolg van de laaggradige ontstekingen en de toxines zijn het probleem. Die ontstékingen moeten aangepakt worden en niet het redmiddel. Als de ontstekingen weer weg zijn, hoeft het lichaam niet zoveel cholesterol aan te maken en zak je cholesterolwaarde vanzelf. De cholesterolremmers, het middel, zijn vaak erger dan de kwaal. We geven in feite de brandweer de schuld terwijl we er voor moeten zorgen dat er helemaal geen brand ontstáát!!! Verhoogd cholesterol is de rookmelder en waar rook is, is vuur. Wij moeten al helemaal niet massaal aan de cholesterolmedicatie…Wij moeten de oorzaak van de ontstekingen aanpakken.

Zie verder mij blog over laaggradige ontstekingen. Bij mij in de praktijk ervaar ik zéér goede resultaten bij mensen die het gezondheidsprogramma De EetLijn volgen. Zelfs mensen met verhoogd cholesterol, kunnen na enige tijd weer normale waardes tegemoetzien.

Voor meer informatie of bestellen klik hier.
Wat ik zélf met héél veel belangstelling gelezen heb, is het boek: De cholesterol leugen van Prof. Dr. Walter Hartenbach.
Dit boek heeft mij écht de ogen geopend dat niet het cholesterol hetgene is wat ons ziek maakt maar dat de laaggradige ontstekingen de veroorzaker zijn en dat cholesterol juist onze bloedvaten beschermt. Een échte aanrader als je je niet langer wilt laten misleiden door de cholesterol leugen.

 

 

Feiten en fabels over cholesterol en cholesterolverlagende medicijnen
Dit boek is ook een hele eye opener en raad ik absoluut aan om te lezen als je de feiten en fabels over cholesterol wilt weten.

 

 

 

 

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan gerust met anderen. Je kunt dat doen m.b.v. de social media knoppen. Een reactie achterlaten onderaan dit bericht stel ik ook heel erg op prijs.

handtekening

 

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

35 reacties op “Chô……léste rol!!! Of heb je écht hoog cholesterol???


Comment author said

Door Nel op 17 oktober 2015 om 10:12

Goedemorgen Nettie,

Heb jouw stuk over cholesterol ( meerdere keren ) gelezen. Nu heb ik daar een vraag over; hoe zit het dan met cholesterol dat erfelijk ( genetisch ) bepaald zou zijn?

 

Comment author said

Door Nettie op 18 oktober 2015 om 17:19

Hoi Nel, in geval van erfelijk cholesterol (wat slechts in een héél klein aantal van de gevallen ís) kan het iets anders liggen. Dan nog zou ik overwegen om, in overleg met de arts, te bekijken of je de medicatie af kunt bouwen of weg kunt laten door je leefstijl aan te passen. Gewoon ook even goed kijken wat érger is, iets verhoogd cholesterol of alle nadelige gevolgen van de medicatie.

 

Comment author said

Door Fia op 19 oktober 2015 om 01:15

Hoi Nettie, Ik ben erfelijk belast. Heb verschillende medicatie gebruikt en er ook weer mee gestopt.
Op advies van mijn broer ben ik een natuurlijk middel gaan gebruiken n.l rode gist rijst. Of red yeast rice.
Vertelde het aan mijn cardioloog en die zei dat er al goede resultaten van bekend waren. Mijn cholesterol was ook al gezakt in heel korte tijd.Je kunt het gewoon bij de drogist kopen.

groetjes Fia

 

Comment author said

Door Nettie op 19 oktober 2015 om 01:24

Dat is prachtig Fia. Goed om te horen dat het bij jou gewerkt heeft. In combinatie met een verandering in je leefstijl moet er veel mogelijk zijn. Beter dan al die synthetische “rommel”. Sorry voor het woord.

 

Comment author said

Door Piet van der Woerdt op 17 oktober 2015 om 11:34

Ik ben het wel eens met de stellingen van Nettie Bom.
De opgedane ervaringen over meerdere jaren en met de tal aan een diversiteit aan voorgeschreven middelen hebben zeker veel
meer problemen gebracht dan plezier. Bovendien zakte het cholesterolgehalte nauwelijks en bleef stabiel rond de 5. Een half jaar ben ik geheel gestopt en heb ik de “eetlijn” van Nettie gevolgd met een prima resultaat. Toch adviseerde de huisarts opnieuw de laagste dosering pillen in te gaan nemen welke ik opnieuw slik, maar waarbij ik me nu weer regelmatig beroerd voel. Opnieuw overweeg ik dus geheel te stoppen.

 

Comment author said

Door Joke Agterdenbos op 17 oktober 2015 om 22:59

Hallo Nettie, bij mij wordt er ieder jaar bloed geprikt voor allerlij dingen naar aanleiding van een verleden.
Mijn cholesterol is 6.7 en 4.4 ik vind het prima, de huisarts probeert mij ook pillen aan te smeren maar ik weiger ze te nemen.

 

Comment author said

Door Nettie op 18 oktober 2015 om 15:23

Heel goed Joke, de kritische waardes liggen véél hoger dan de waardes die de medici hanteren. En wat veel belangrijker is dan de cholesterol te verlagen, is de oorzaak van het verhoogd cholesterol weg te nemen. En dát kun je doen door je voedingspatroon aan te passen. Laat het lichaam zélf zijn zelfhelend werk maar doen. Het lichaam kan véél méér dan wij denken.

 

Comment author said

Door Nettie op 19 oktober 2015 om 14:16

Dag Piet, bedankt voor je reactie. Ik ben wel heel benieuwd hoe hoog je cholesterol was toen de arts je voor de 2e keer medicatie voorschreef. Want de kritische waardes liggen vaak veel hoger dan de artsen willen doen geloven. Er wordt tegenwoordig ook veel preventief medicatie voorgeschreven. Ik mag niet zeggen dat je ze moet laten staan want ik ben geen arts. Laat ik het zó zeggen: Als ik jóu was…… :-).

 

Comment author said

Door Piet van der Woerdt op 25 oktober 2015 om 09:43

Nettie, de waarde was ca.6 en mijn cardioloog zegt daarover stop toch met naar die cijfers te kijken en leef gepast. In tegenstelling tot de cardioloog wil de huisarts dus anders en stelde voor met lagere doseringen toch weer Statines te gaan slikken. Gezien opnieuw de nare bijwerkingen welke alweer binnen een maand na het innemen ontstonden ben ik nu definitief gestopt.
Tevens overtuigd dat het met aangepaste voeding ook stabiel moet kunnen blijven.
Ook denk ik dat de farmacie druk heeft gezet om vooral de ondergrens naar een lage waarde te houden.

 

Comment author said

Door Nettie op 25 oktober 2015 om 16:03

Houd maar vast een de cardioloog Piet. Die is ook arts en kan (lees: mag) beter adviseren dan ik. Ik ben het met hem eens. Leef gepast, en dat doe je. Het middel blijkt weer eens erger te zijn dan de kwaal. Blijf goed de omega 3 gebruiken, dat kan nooit kwaad en kan helpen het cholesterol te verlagen. Bedankt voor je reactie. Leuk hoor! Succes ermee.

 

Comment author said

Door felice veenman op 18 oktober 2015 om 10:45

ik heb met belangstelling je stuk gelezen, ik mis verwijzingen naar onderzoeken die je stellingen onderbouwen . Dat is wel jammer, ik vind dat je, als je iets zo krachtig beweerd, je ook middels valide onderzoek moet kunnen aantonen dat het klopt wat je zegt.

 

Comment author said

Door Nettie op 18 oktober 2015 om 15:16

Dag Felice, je hebt helemaal gelijk hoor. Mijn artikel berust op meerdere boeken die ik gelezen heb en die boeken verwijzen naar tientallen jaren van dubbelblinde onderzoeken naar verbanden tussen verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten. Ik verwijs je voor de boeken terug naar mijn artikel. Die zijn stevig onderbouwd door legio onderzoeken. Ken jij de boeken van Prof. Dr. Hartenbach (Chirurg) en Doctor of Medicine Uffe Ravnskov? Toen ik die gelezen had en ook de onderzoeken waar ze naar verwijzen, was ik helemaal overtuigd. Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt.

 

Comment author said

Door elly op 18 oktober 2015 om 18:12

Gelukkig hebben wij tot nu toe geen problemen met cholesterol maar ik vind het toch wel interessant om er meer van te weten gr

 

Comment author said

Door Nettie op 18 oktober 2015 om 19:30

Leuk om te horen dat het je interesseert Elly. En gelukkig dat het nog niet van toepassing is op jullie. Houden zo.

 

Comment author said

Door mw. Leny Lautenbach op 25 oktober 2015 om 11:40

Ik ben echt blij met jou gedane onderzoeken o.a. via goede lectuur van
gespecialiseerde artsen. Ik ben nu gelukkig weer vol vertrouwen om een
andere weg in te slaan en verbetering te krijgen in mijn body.
Netty kan ik de Acenocoumarol de (bloedverdunners) die ik nu al geruime
tijd moet slikken ook vervangen door mijn voeding?
(ik dacht aan wat meer citroen te gebruiken?) Ik heb al verschillende
keren aangegeven aan mijn artsen dat ik zoveel meer pijn in de benen en
spieren heb sinds ik die medicatie gebruik. Antwoord was altijd “dat ik dan
een nog groter risico patiënt zou zijn voor een CVA.”
Dus ik blijf maar gebruiken,,,
Met vr. gr.
Leny

 

Comment author said

Door Nettie op 25 oktober 2015 om 16:02

Dag Leny, het is heel gevaarlijk als ik “ja” ga zeggen op uw vraag over de bloedverdunners. Ik ben geen arts en moet altijd voorzichtig zijn en blijven. Mocht u iets met voeding willen doen, omega 3 is licht bloedverdunnend. Daar zou ik het eerst mee proberen. Dus niet citroen maar vooral omega 3, eventueel in de vorm van een zuiver visolie supplement. Ik ben er een voorstander van om te proberen zonder medicatie te leven maar het kan niet altijd. Maar heel vaak zijn de middelen erger dan de kwaal. Wat u ook zou kunnen doen is extra Calcium Magnesium D te gebruiken. Dat is enorm ontspannend en doet vaak veel goed bij pijn in de benen. Heel veel succes verder met uw zoektocht.

 

Comment author said

Door Carolien op 3 november 2015 om 14:48

Hallo Nellie,
Ik heb ook de erfelijke variant, mijn cholesterol is 9.4 en van een normaal cholesterol spreken ze van 4. 4.5. De dokters willen mij alleen medicatie voorschrijven anders niks omdat ze vinden dat het levens gevaarlijk is. Mijn vader heeft op zijn 40e een infarct gekregen en bleek dat zijn cholesterol toen 12 was. Dus mijn mening is wel dat het gevaarlijk is, tenzij dat infarct ergens anders vandaan kwam…..ik slik zelf geen medicatie omdat ik er erge spierpijn etc van krijg. Ik eet verder redelijk gezond maar mn cholesterol blijft stijgen. Ik wil graag een alternatief gebruiken voor medicatie maar wat?!

 

Comment author said

Door Nettie op 3 november 2015 om 22:55

Dag Carolien, bedankt voor je bericht. Ik werk zelf met een gezondheidsprogramma wat enorm kan helpen bij het verlagen van cholesterol. Neem eens een kijkje bij http://www.deeetlijn.nl. Mocht je meer informatie willen, hoor ik het graag. Okay?

 

Comment author said

Door Kees Tennekes op 14 januari 2016 om 16:59

Goedemiddag Nellie,

Ook ik heb een familair cholestorol probleem.
Mijn vader is in 1988 aan de gevolgen van 2 TIA’s overleden ( hij rookte zware shag).
Mijn zuster heeft in 2008 een herseninfarct gehad en rookt ook.
N.a.v. haar infarct ben ik me gaan melden in het ziekenhuis omdat hem toch wel begon te knijpen. (ik was een straffe roker maar ben uiteindelijk na het afbouwen gestopt op 09/09/1999 om 09 minuten voor 09 uur….ja echt waar);
De chirurg zei letterlijk: ALS u niet was gestopt met roken, was de kans GROOT dat ik ook ‘aan de beurt zou zijn geweest ‘…
Omdat het familaire een GROTE rol heeft, ben ik aan de pillen geslagen: na wat switches van pillen, slik ik nu fluvastatine welke ik elke avond inneem.
Het GROTE nadeel is spierkrampen, ik word er gek van! Omdat ik best wel veel sport en medicijnen slik, moet ik regelmatig jodelen van de krampaanvallen! Regelmatig ’s nachts in de badkamer op de koude vloer met mijn voeten om de boel tot rust te brengen.
Ondanks weer voor controle geweest en ik zit op 6.

HELLUP.

 

Comment author said

Door Nettie op 14 januari 2016 om 18:00

Bedankt voor je “verhaal” kees. Het is nogal wat en ik snap je dilemma. 0at is het nadeel van die cholesterolverlagers, dat het bijwerkingen geeft. Die krampen zijn een drama. Ik ben vanaf morgen voor 6 dagen gesloten en de 20e weer open. Is het handig om even een belletje te plegen? Ik denk namelijk dat De EetLijn wel iets voor je zou kunnen betekenen. Oriënteer je anders alvast eens. Het is toch minimaal een poging waard? Door het programma worden namelijk de laaggradige ontstekingen, die de cholesterolverhoging zouden kunnen veroorzaken, aangepakt. Altijd beter dan de symptomen te bestrijden. je moet niet het cholesterol aanpakken maar de oorzaak van cholesterol. Laat maar weten of je mij belt of dat ik jou kan bellen. Dan mag je me je nummer geven. Goed? Ik hoor wel wat ik kan doen. Sterkte verder.

 

Comment author said

Door Kees Tennekes op 27 januari 2016 om 18:05

Hi Nettie (sorry voor de tikvaud in je naam bij mijn ‘verhaal’…..)

Dank voor je reaktie en je mag mij bellen op 06 54320214!

Greetz,

Kees Tennekes

 

Comment author said

Door Nettie op 28 januari 2016 om 12:05

Ik ga je bellen Kees, komt goed. Enne…. een tiepvaudje, hihi, meer of minder is geen probleem. 🙂

 

Comment author said

Door Carolien Leusink op 11 juli 2016 om 19:41

Beste Nettie,

ik volg al ruim een mand je advies om de dag te beginnen met fysiologische Himalaya zoutwater oplossing. Het bevalt me, maar ik las slechts zeer beknopt waarom dat nu zo goed is.
Twwe vragen. Is het een levenslang advies?
Heb je uitgebreide informatie over waar het zo goed voor is?

Dank alvast.

 

Comment author said

Door Adri op 15 januari 2017 om 21:47

Gelezen mijn cholesterol was iets verhoogd.en ja hoor de internist vond het maar beter een pilletje nou nee dus .rode rijst pillen en havermout volgende controle cholesterol 2.5 gezakt.dus geen ziekmakende pillen voor mij.H gr Adri Bijl.

 

Comment author said

Door Nettie op 16 januari 2017 om 00:26

Goed gedaan Adri… Rode rijst bevat ook wel een beetje statines maar minimaal. En niet de akelige bijwerkingen van de gebruikelijke statines. Het is de kortste weg naar Rome. En daarnaast je leefstijl aanpassen, dan doe je het super! Dus ga door zo!

 

Comment author said

Door a.w. de pijper op 13 augustus 2017 om 07:35

ik heb goede cholesterol zegt de dokter jaren geleden moest op mijn eten letten bij mij schommelt de cholesterol zo b.v 6.8 twee weken later is het 8.4 . maar ik leef gewoon door wel een beetje opletten met eten .voel me goed

 

Comment author said

Door Nettie op 14 augustus 2017 om 10:01

Klinkt niet verkeerd hoor. Je kunt wel wat van de tips opvolgen die ik gegeven heb zodat je i.i.g. minimale ontstekingswaardes hebt waardoor het lichaam geen cholesterol hoeft aan te maken. Verhoogd cholesterol is bijna altijd een teken dat je lichaam het nodig heeft en maakt het dus bijna altijd zelf aan. Zoals je zegt, goed opletten dan komt het goed.

 

Comment author said

Door Sabette op 13 augustus 2017 om 07:46

Hey Nettie,

Heb je de documantaire “what the health” al eens gezien?
Een aanrader, het heeft linken met jouw artikel maar vanuit weer een andere invalshoek. Het eerste deel is wat bangmakerij, maar wanneer er vervolgens onderbouwd wordt met argumenten is het zeker interessant. Laat je me weten wat je ervan vindt?
Gr. Sabet

 

Comment author said

Door Nettie op 14 augustus 2017 om 10:02

Hey Sabette, wat leuk, je bericht. Ik heb wel eens gehoord over ‘What the health’ maar nog nooit gezien. Kun je zo zeggen op welke zender en is het op een vaste avond? Ben wel benieuwd eigenlijk. Dank je wel voor je reactie op mijn bericht! Super.

 

Comment author said

Door Dick van der Linden op 13 augustus 2017 om 17:41

Ik ben een tijd geleden ook gestopt met statines. Dit nadat ik beide genoemde boeken gelezen had. Ik kan iedereen, die statines slikt, van harte aanbevelen deze boeken te lezen. Met name omdat de schrijvers niet alleen hun onderbouwde mening geven, maar ook naar diverse onderzoeken verwijzen.

 

Comment author said

Door Nettie op 14 augustus 2017 om 10:07

Wow…gave reactie Dick en wat fijn dat je mijn visie en mening deelt. Die schrijvers roepen niet zomaar iets. Alles wordt dubbelblind onderzocht want het is niet niks, waar je het over hebt. We gaan tegen de gevestigde orde in en hun onderbouwen het zeer zeer grondig en verwijzen naar onderzoeken. Dat is perfect en fijn dat jij er ook zoveel aan gehad hebt. Bedankt voor je reactie!

 

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.