Kaneel en 23 redenen om het regelmatig te gebruiken

Kaneel is zo’n beetje de meest gegeten specerij ter wereld, gewoon omdat het een héérlijk product is. Maar wist je dat het ook super gezond is? Ik kan zo wel méér dan 20 redenen noemen waarom je het regelmatig op je menu zou ‘moeten’ zetten. Het is dan wel belangrijk dat je de juiste soort neemt. Er zijn namelijk 2 soorten: Cassia kaneel en Ceylon kaneel. Lees in dit bericht welke je het beste kunt nemen.

Kaneel, wat is het?

Kaneel is de gedroogde en opgerolde binnenbast van de kaneelboom. Repen bast worden gedroogd en die rollen zich vanzelf op tot de bekende stokjes. De rest van de bast wordt vermalen tot poeder. Het bevat ook olie, kaneelaldehyde. De olie geeft de geur en smaak eraan en bevat de geneeskrachtige eigenschappen. Daarom wordt het al eeuwenlang in de Chinese geneeskunst gebruikt.

Kaneel, waarom is het zo gezond?

Behalve dat het heel lekker is en veel gebruikt wordt in zowel zoete als hartige gerechten, heeft het ook nog eens legio voordelen voor de gezondheid.

  • Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost.
  • Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
  • Het is een antioxidant en beschermt tegen schade door vrije radicalen. Antioxidanten spelen een rol bij het tegengaan van veroudering, herstel van beschadigde cellen en activeren enzymen.
  • Het is een bewaarmiddel; voedsel waar het aan toegevoegd is, blijft langer goed.
  • Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking en is daardoor een natuurlijk antibioticum.  Het werkt tegen infecties, met name bij gevoelige darmen, keelontsteking of verkoudheid. Ook bij tandontsteking, blaasinfectie en artritis kan kaneel heilzaam zijn.
  • Het kan helpen bij hart- en vaatziekten doordat het dichtslibben van hartvaten helpt voorkomen. Dat dichtslibben ontstaat doordat het lichaam zélf cholesterol aanmaakt bij ontstekingen. Omdat kaneel ontstekingsremmend werkt, helpt het ook een verhoogd cholesterol voorkomen.
  • Kan helpen hersenziekten zoals Alzheimer en Parkinson te voorkomen. Ontstekingen kunnen namelijk overslaan op de hersenen waardoor dergelijke ziekten kunnen ontstaan. Kaneel helpt dit mede te voorkomen. Daarnaast bestaat er een eiwit TAU genaamd, wat zich kan ophopen in de hersenen. Die ophoping van Tau is een kenmerk van Alzheimer. Kaneel verhindert ophoping van het TAU eiwit in de hersenen.
  • Tegen slechte adem. Je kunt een beetje kaneel oplossen in water en daarmee gorgelen.  Er moet eigenlijk honing bij maar dat is een fructose. Daar kun je beter niet teveel van binnenkrijgen.
  • Remt de groei van schimmels, bijv. bij candida. Met name de stof kaneelaldehyde is verantwoordelijk voor remming van schimmels.

Nog meer redenen om het regelmatig te gebruiken

  • Het kan bacteriegroei helpen voorkomen, o.a. E-coli.
  • Het kan helpen je bloedsuikerspiegel te reguleren waardoor er een langzamere opname is van koolhydraten. Daardoor heb je minder trek in snacken en snaaien.
  • Daarnaast kan het helpen tegen insuline resistentie. I.R. kan voorbode zijn van suikerziekte. Kaneel is geen vervanging van insuline maar helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en daardoor diabetes type 2 voorkomen.
  • Het verzadigt. Het heeft een geurige lichtzoete smaak en door kaneel toe te voegen, heb je minder suiker nodig.
  • Voorkomt troosteten. Heeft iets troostends. Als het buiten koud en guur is, voorkom je eetbuien door jezelf te verwennen met een heerlijke drank met kaneel.
  • Helpt darmproblemen voorkomen: vooral winderigheid, diarree.
  • Het kan ingezet worden bij maagpijn.
  • En bij menstruele klachten.
  • Of bij misselijkheid.
  • Kaneel is immuunversterkend.
  • Het helpt verwarmen, vooral bij chronisch koude handen en voeten.
  • Bevordert vitaliteit.
  • Helpt tegen hoesten, verkoudheid en koorts.
  • Verbetering van je concentratie. 

Welke vormen van kaneel zijn er?

Qua vorm heb je poeder en stokjes. Afhankelijk van je recept en het gerecht wat je wilt maken, kies je voor poeder of stokjes. Het voordeel van poeder is dat je het rechtstreeks aan het eten toe kunt voegen en meteen kunt gebruiken. Dat is ook aan te raden want als je poeder vóór de bereiding toevoegt, kan het een bittere smaak geven. Stokjes gebruik je juist als het eten moet ‘trekken’. Verder is een voordeel van stokjes dat het alléén geur en smaak afgeeft en het gerecht niet bruin van kleur maakt. Dat doet kaneelpoeder wel.

Welke soorten kaneel zijn er?

Je hebt Cassia en Ceylon. Beide bevatten gezondheidsbevorderende eigenschappen. De reden waarom je toch beter kunt kiezen voor Ceylon is omdat Cassia  een giftige stof bevat, coumarine. Die stof wordt schadelijk bij gebruik van 1 à 2 tl per dag. Het heeft een enorm bloedverdunnend effect en kan daardoor de bloedstolling remmen. Ceylon kaneel heeft deze stof in veel mindere mate. Ceylon kaneel is veel zachter en geuriger dan Cassiakaneel. Weet je nog hoe de keuken vroeger naar kaneel kon ruiken als je oma appeltaart had gebakken? Zij gebruikte vast en zeker Ceylon kaneel want als je appeltaart bakt met cassia kaneel, ruikt het lang zo lekker niet.

Is de biologische variant altijd okay?

Ik had een tijdje geleden stokjes gekocht van een biologisch merk. Toen ik het zakje openmaakt, zag ik tot mijn verbazing dat het Cassia was. Dus biologisch is niet altijd beter. Je kunt beter niet biologische Ceylon kaneel kopen dan biologiche Cassia kaneel. Op de foto’s hieronder zie je links Cassia en rechts Ceylon.  Heel duidelijk zie links een soort van opgerold stokje en recht een veel fijnere structuur. Je kunt zelf heel eenvoudig poeder maken door een stokje Ceylon kaneel in je keukenmachine fijn te malen. Aan poeder is niet te zien of het Ceylon is of Cassia en daarom maal ik het voor de zekerheid altijd zelf.

Ezelsbruggetje

Er is een heel eenvoudig ezelsbruggetje om te onthouden wat nu de juiste soort kaneel is:

  • CCCCCCassia KKKKKan niet….
  • Ceyllllllon kan wéllllllll…..
Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?