headershadow

Latest Blogposts

Kurkuma en 7 redenen om het regelmatig te eten.

kurkuma, jouw lijflijn

Kurkuma hoort thuis in het rijtje superfoods. Ik hoor mensen wel eens zeggen: “Ja hoor, wéér zo’n wondermiddel, het zál wel”. En ik snap dat volkomen. Toch, als je kurkuma aan een nader onderzoek onderwerpt en daar de onderzoeken over leest, moet ik eerlijk bekennen dat het écht in de buurt van een wondermiddel komt. Daarom ga ik in dit blogartikel wat verder in op de helende eigenschappen van het gele poeder.

Wat is kurkuma

Kurkuma is hetzelfde als geelwortel en het wordt ook wel koenjit genoemd. De wortel wordt hetzij vers hetzij in poedervorm in de keuken gebruikt als smaakmaker en om voeding een mooie gele kleur te geven. Het is het hoofdingrediënt van Kerrie. Het zit verder ook in Ral el Hanout en Thaise roerbakkruiden. En uiteraard in legio andere geelkleurige kruidenmixen.

Verse kurkuma invriezen

Verse kurkuma is een wortel die niet altijd even gemakkelijk verkrijgbaar is. Als je fan bent van verse wortel en je komt toevallig bij de toko of bij een bio supermarkt dan kun je gerust een voorraadje meenemen. De wortel is namelijk in de koelkast zeker wel een maand houdbaar en je kunt hem ook super goed invriezen. Dan is het product echt máánden houdbaar.

Gebruik

Je kunt de kurkuma wortel schillen en in plakjes snijden en die kun je toevoegen aan een gerecht. De kurkuma zal kleur en smaak afgeven. De plakjes haal je er voor gebruik weer uit. Je kunt ook de wortel raspen, het vocht eruit drukken en het vocht gebruiken of bij voorbeeld rijst geel te kleuren. Ik eet i.p.v. van ‘gewone’ rijst altijd bloemkoolrijst (geraspte bloemkool) en ook dat is prima met het vocht van de kurkuma op kleur en smaak te brengen. Een nadeel van verse kurkuma is dat de kleurstof zó sterk is, dat je je handen bijna niet meer schoon krijgt. Je zou bijna met handschoentjes moeten gaan werken. Wees ook zuinig op je kleding want ook daar krijg je de kleur bijna niet meer uit.

Gemalen kurkuma

Omdat ik het bereiden van verse kurkuma altijd een gedoe vind, neem ik bijna altijd poeder als ik het in de keuken wil gebruiken. De poeder is te koop in glazen flesjes. Neem liefst een biologische variant maar dan nog ben je niet zeker of hij echt heel zuiver is, iets wat je met een verse wortel wel weet. Daar kan niet mee geknoeid worden en met poeder wel. Het is ook belangrijk dat je het flesje niet in het licht laat staan want onder invloed van licht gaat de kwaliteit hard achteruit. Ik bewaar de kurkuma, en ook mijn andere kruiden, altijd in een lade waardoor ze altijd in het donker liggen. Qua hoeveelheid poeder kun je uitgaan van plm. 1 tl (of naar smaak wat meer) per gerecht voor 4 personen.

De smaak

De smaak van kurkuma is verwant aan gember. iets minder kruidig en mild bitter. Sommige mensen doet het denken aan mosterd en dat klopt ook want er zit bijna altijd kurkuma of kerrie in de mosterd. Vandaar dat je de smaak van kurkuma associeert met mosterd. Wil je wel een gele kleuring van je voeding en niet de sterke smaak van kurkuma, dan kun je kiezen voor saffraan. Dat geeft wel de gele kleur zonder de sterke smaak. Wil je kerrie gebruiken, dan is het belangrijk dat je de juiste keuzes maakt met andere kruiden. Kerrie heeft al zoveel smaken in zich, dat het soms botst met extra specerijen die je in kunt zetten. Kerrie is namelijk nog krachtiger van smaak dan kurkuma.

Toepassingen

Je kunt kurkuma in heel veel verschillende gerechten gebruiken. Mijn favoriet is mijn kokoscurry schotel met stukjes witte visMaar uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden, zoals golden milk, kerrierijst, bloemkoolsoep, kipgerechten enz. enz. Je kunt er bbq vlees of kip mee marineren en Oosterse sauzen mee maken. Keuze te over en laat je eigen fantasie ook eens gaan. Kurkuma is uitstekend te combineren met kip, witte vis en kokosmelk en in soepen en sauzen.

Gezondheidsbevorderende eigenschappen

Behalve dat kurkuma perfect te gebruiken is als smaakmaker of kleurstof, heeft het ook nog eens legio gezondheidsbevorderende eigenschappen. De rij van positieve effecten is eindeloos. Er zijn meer dan 600 preventieve en/of therapeutische toepassingen bekend. Ik noem er een paar maar het is slechts het topje van de ijsberg.

  1. Het is een natuurlijk antibacterieel middel waarmee je snijwonden en brandwonden kunt desinfecteren. Het helpt wonden en beschadigde huid herstellen. Je kunt het inzetten bij psoriasis en andere huidklachten die met ontstekingen te maken hebben.
  2. Het is een hele krachtige ontstekingsremmer, krachtiger dan menig medicijn en zonder de bijwerkingen van reguliere medicatie. Het kan ontstekingsremmend werken in gevallen van reuma, artritis, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en Alzheimer, wat ook wel diabetes type 3 genoemd wordt.
  3. Een van de eigenschappen van kurkuma is dat het een remmende werking kan hebben bij diverse vormen van kanker.
  4. Kurkuma is in staat zich te binden aan zware metalen en deze uit te scheiden.
  5. Kurkuma ondersteunt een natuurlijke ontgifting van de lever.
  6. Het kan helpen bij de vetstofwisseling en gewichtsbeheersing
  7. Kurkuma kan helpen tegen depressie

Bijwerkingen

Als je af en toe wat verse kurkuma gebruikt of poeder, zijn de ‘bijwerkingen’ nihil.

  • Gebruik je echt grotere hoeveelheden, of een supplement, wees dan voorzichtig in combinatie met bloedverdunnende medicijnen omdat kurkuma ook licht bloedverdunnend is.
  • Het heeft een stimulerende werking op de baarmoeder dus bij zwangerschap is overleg met de arts aan te raden.
  • Niet gebruiken bij galstenen.

Tot slot: kurkuma supplement

Wil je echt profijt hebben van alle gezondheidsbevorderende eigenschappen, dan is het gebruik van kurkuma in de keuken nauwelijks voldoende. Dan kun je beter een goed kurkuma supplement nemen. De beste kurkuma supplementen zijn die phytosomaal zijn, d.w.z. dat de kurkuma ingekapseld is in vetbolletjes waardoor het veel beter in de cel opgenomen wordt. Mijn favoriete kurkuma supplement is opgenomen in de webwinkel van Jouw LijfLijn.

Live uitzending gemist?

Vrijdag 24 februari heb ik over dit thema een live uitzending gegeven op Facebook. Klik op de foto hieronder als je de uitzending gemist hebt.

Kurkuma

Kurkuma, is het écht zo gezond als beweerd wordt? En zo ja, welke vorm kun je het beste nemen? Vers of poeder? En hoeveel dan? En hoe kun je het verwerken en gebruiken?Zitten er nadelen aan? Bekijk de video en leer alles over kurkuma. Wil je weten welk merk ik adviseer? En wil je het recept van mijn favoriete viscurry met kokosmelk? Stuur een mail naar nettie@jouwlijflijn.nl en ik kom er nog deze dagen op terug. Bedankt voor het kijken, een heel fijn weekend en tot volgende week!

Geplaatst door De EetLijn op vrijdag 23 februari 2018

Vond je dit interessant? Je mag het gerust delen met je netwerk via de social media knoppen zodat jouw contacten hier ook voordeel uit kunnen halen. Zit je met vragen, laat het gerust weten via het kopje reacties.

handtekening

 

 

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

2 reacties op “Kurkuma en 7 redenen om het regelmatig te eten.


Comment author said

Door Ad Gabriëls op 25 februari 2018 om 16:21

Hoi Nettie, ik heb ergens gelezen dat kurkuma alleen werkt met zwarte peper. Klopt dat?
Wij gebruiken de verse wortel om thee te trekken met verse munt,verse gember en beetje zwarte peper.
Greetz Ad

 

Comment author said

Door Nettie op 28 februari 2018 om 16:14

Klopt idd Ad, het is goed als het gecombineerd is met peperine.

 

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.