headershadow

Latest Blogposts

Van een wijntje word je niet dik

Wijntje, jouw lijflijn

December, de maand van feestjes, dinertjes, recepties, cocktails enz. enz. Er lijkt geen einde aan te komen.  En je wilt graag meedoen, niet uit de toon vallen. Niet alléén met het eten maar zeker ook met een wijntje of een biertje wil je meedoen met de rest. En als je een keer heel dapper een glas water vraagt, krijg je soms de (goedbedoelde) reactie: “Doe niet zo ongezellig. Eén glaasje kan geen kwaad, van een wijntje word je niet dik.”

Van alcohol word je niet dik.

Owwww…..denk je nu misschien, dan kan ik dus lekker verder gaan met “wijntjes slobberen”, want als je er tóch niet dik van wordt??? Toch? Maar klópt dat ook? Ja, inderdaad, het is een misvatting dat je van alcohol dik zou worden. Kijk maar eens om je heen naar de échte alcoholisten die er zijn; dat zijn over het algemeen magere mensen. Ik heb wel eens een artikeltje gelezen over iemand die, als ze af wilde vallen, méér alcohol ging drinken. Die dame in kwestie dronk dan wel een fles wijn per dag en dat scheen te helpen. Toch heeft alcohol de naam een dikmaker te zijn. Een beetje tegenstrijdige signalen. Word je nou dik van alcohol of niet? Wat is waar en wat is niet waar? De waarheid is dat je niet dik wordt van de alcohol maar van de gevólgen van alcoholgebruik.

Muziek

Er zijn nogal wat mensen die graag een slokje lusten, en eerlijk is eerlijk, ik ben ook echt wel een liefhebber van een wijntje. Als je dan ook nog leest dat je niet dik wordt van alcohol, dan klinkt dat toch als muziek in je oren? Laten we er  dán nóg maar ééntje nemen…. Proost, en hoppa, wéér een glas. En het drinkt zo héérlijk weg. Als klap op de vuurpijl zal de weegschaal de andere morgen minder gewicht aangeven dus je vermoeden dat je van alcohol niet aankomt, is méér dan bevestigd. Hoog tijd om de waarheid boven tafel te halen want zo rooskleurig als ik het nu schets, is het natuurlijk niet. Alcohol is en blijft een vergif waar ons lichaam niet zo blij mee is. Om die slechte stoffen weer kwijt te raken, gaat je lichaam overal water vandaan “roven”, om de gifstoffen uit te scheiden met als gevolg een weegschaal die de andere dag erg aardig voor je is. In wezen is het niet meer en niet minden dan uitdroging van je lichaam. Rode wijn bevat zeker ook wat gezondheidsbevorderende stoffen, denk maar eens aan het druivenpitextract en resveratrol, maar de hoeveelheid van die stof is zó minimaal dat je écht meerdere flessen per dag zou moeten drinken, wil die stof echt z’n werk doen. En dan zijn de nadelen toch altijd nog groter dan de voordelen.

Alcohol en de bloedsuikerspiegel

Wat de belangrijkste oorzaak is van aankomen door het drinken van alcohol, is niet de alcohol zelf maar het feit dat door het drinken van alcohol de bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Die krijgt een enórme piek, het lichaam gaat veel insuline aanmaken en de bloedsuikerspiegel gaat als een gek onderuit en er ontstaat honger. Dus…je gaat méér eten. Bovendien vervagen door alcohol je grenzen en je voornemen om deze keer bij het etentje of bij de bbq niet te veel te eten, je wilskracht, verdwijnt als sneeuw voor de zon. Dus niet de alcohol zélf maakt je dikker maar doordat je méér gaat eten door het gebruik van alcohol. Omdat het pieken van de bloedsuiker bij het gebruik van alcohol héél snel gaat, is het lichaam niet in staat om hormonen aan te maken die de bloedsuiker reguleren. Zelfs “the day áfter” zit je nog met een lage bloedsuikerspiegel opgescheept en zal je de dag ná het glaasje méér eten dan je normaal doet en dan goed voor je is.

Waarom zijn échte alcoholisten vaak zo mager?

Regelmatig wat teveel drinken kan dus gewichtstoename veroorzaken. Maar hoe komt het dan dat de échte alcoholisten vaak broodmager zijn? Het is allemaal nogal tegenstrijdig… Als je werkelijk dag in dag uit teveel alcohol gebruikt en je gaat alcohol in plááts van voeding gebruiken, zal je te weinig voedingstoffen binnen krijgen om energie uit te halen. Maar er is méér aan de hand. Door teveel alcohol zal de darmwand enorm beschadigen. Voor herstel zijn voedingstoffen nodig, maar die kregen we al minder binnen. Dus we krijgen te weinig voedingsstoffen binnen en dátgene wát we nog binnenkrijgen, kan door de beschadigde darmwand nauwelijks opgenomen worden. Een dubbel schadelijk effect.

Heeft alcohol ook voordelen?

Natuurlijk. Zoals Cruijff altijd zei: Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het hangt er van af wát je drinkt. En hetvoordeel voor het ene is een nadeel voor het andere. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat alcohol het risico op kanker kan vergroten. Maar er zijn óók onderzoeken die aantonen dat alcohol het goede cholesterol kan verhogen en het slechte cholesterol kan verlagen. Bovendien kan het de triglyceridenspiegel in het bloed verlagen.

Is er verschil tussen mannen en vrouwen?

Alcohol heeft op vrouwen méér effect dan op mannen. Dat heeft alles met maken met het vocht% van het lichaam; bij mannen kan het lichaamsvocht wel rond de 65% zitten en bij vrouwen vaak slechts rond de 50% of nog lager. Vrouwen hebben méér lichaamsvet en logisch dat dan het % vocht lager uitvalt dan bij mannen, die méér uit spieren bestaan, en ja…spieren bevatten óók vocht. Mannen hebben dus méér water beschikbaar voor het lichaam om verkeerde stoffen met water uit te drijven. Wat wél voor zowel mannen als vrouwen geldt, is dat alcohol het immuunsysteem kan verzwakken omdat allerlei vitamines afgebroken worden zoals o.a.  zink wat nodig is voor een goede weerstand. Verder is een zinktekort voor mannen een groot nadeel omdat de kwaliteit van de zaadcellen daardoor enorm achteruit gaat.

Als je dan tóch iets wilt drinken, wat néém je dan?

Je kunt het beste dranken nemen die op een natuurlijke manier gefermenteerd zijn zoals rode of witte wijn. Sterke dranken kun je beter vermijden. Als je bier gaat drinken, krijg je hopeïne binnen; dat zit in hop waar bier van gemaakt wordt. Dat is een van de krachtigste natuurlijke fyto-oestrogenen die er is. Het is een onmisbare stof maar téveel kan zorgen voor borstvorming bij mannen. Er wordt wel eens gesproken over bierbuik, maar ook de bierborsten spelen een grote rol in het leven van mannen die graag een biertje drinken.

Wanneer kun je het beste een wijntje drinken?

Het is niet aan te raden om alcohol te drinken voor het slapen gaan. Ik heb al verteld dat alcohol een vergif is en dat je lichaam er álles aan zal doen om het uit te drijven. De kater de andere dag is niets anders dan uitdroging van de hersencellen omdat het lichaam het vocht nodig heeft gehad voor het afvoeren van de gifstoffen. Daarnaast heeft het lichaam melatonine nodig om de hersenen te beschermen tegen de gifstoffen. Die melatonine wordt “normaal” gebruikt om goed door te kunnen slapen maar die wordt nu ingezet voor bescherming van je bovenkamer. De melatonine kan maar 1x verbruikt worden en bescherming van de hersenen gaat vóór een goede nachtrust. Zie hier de verklaring waardoor je door diep in het glaasje te kijken wél heel goed inslaapt maar in 9 van de 10 gevallen halverwege de nacht wakker wordt en met geen mogelijkheid meer in slaap komt. Dus als je iets wilt drinken, liefst tijdens de maaltijd en zeker niet vlak voor het slapen gaan. Een laatste tip: Doe lekker mee met de nieuwe trend van deze tijd: Geen alcohol door de week maar uitsluitend in het weekend en dan nog maar een paar glazen. Dan doe je het voor je gezondheid in ieder geval prima.

Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat via de site.

handtekening

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

0 reacties op “Van een wijntje word je niet dik

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.