Elke maand wil ik goedbedoelde adviezen, onzinverhalen, kolderieke stellingen en hardnekkige fabels verwijzen naar het land van de sprookjes. Deze week aflevering 1. Worteltjes zijn goed voor je ogen, of is dat een sprookje???Maar dan is het w??l een sprookje waar niet all????n de kinderen in geloven. Veel wanhopige ouders stimuleren hun kind immers tot het eten van worteltjes met de misleidende??stelling: Heb je wel eens een konijntje met een brilletje gezien?

Zijn worteltjes zijn goed voor je ogen, of is dat een sprookje?

Welke ouder maakt het niet mee dat een kind niet van groentes houdt behalve doperwtjes in een potje en appelmoes uit blik? De maniertjes die bedacht worden om het kind toch maar groentes te laten eten, vari??ren van vliegtuigjes die het mondje binnen zouden komen vliegen tot allerlei loze beloftes wat de groentes wel voor resultaat zouden hebben voor je gezondheid. Denk maar aan Popey die ijzersterk zou worden van spinazie en de kracht zou ontwikkelen om zijn Olijfje te redden uit de meest vreselijke situaties. ??n zo leeft al decennia lang de mythe dat je van worteltjes betere ogen zou krijgen.

Waar berust dit sprookje op?

Er zit een kern van waarheid in het argument dat kinderen worteltjes zouden moeten eten om beter te kunnen zien. Onze ogen hebben nl. vitamine A nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichtgevoelig pigment wordt daarmee gemaakt. Worteltjes bevatten b?$B!/(Bta caroteen en dat is pro vitamine A. Dat wil zeggen dat de b?$B!/(Bta caroteen in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A en daarmee wordt de wortel bestempeld tot het wondervoedsel voor een beter gezichtsvermogen.

Kern van waarheid… dat betekent dus dat het n??et ??cht waar is. Wat is d??n de waarheid?

  • Om te beginnen is wortel niet de enige bron van vitamine A. Ook bloemkool, bananen, mandarijnen, walnoten??en sinaasappels bevatten b?$B!/(Bta caroteen. Eigenlijk van alle voedingsmiddelen die gelig/oranje gekleurd zijn, is het??bekend dat het min of meer vitamine A bevat.
  • Verder zijn er ook dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, zuivel, vis en eidooiers die vitamine A bevatten.
  • Tot slot??is de hoeveelheid vitamine A in worteltjes heel laag en wordt het door het lichaam dermate moeilijk opgenomen, dat het resultaat nihil zal zijn. Met een paar worteltjes per dag, waar menig moeder al h????l blij mee zou zijn, kom je dus niet ver. Je zou zowat een karrevracht vol per dag moeten eten om voldoende vitamine A binnen te krijgen om ook maar ??ets van effect te krijgen.

Raw carrots on a baking tray for roasting

Conclusie: Hoe gezond worteltjes ook zijn, het maakt voor je ogen geen enkel verschil of je ze wel of niet eet. En ook al zou het goed zijn voor je ogen, dat wil nog niet zeggen dat je ogen er ook????cht b??ter van worden. Het is w??l een leuke smoes om kinderen aan te zetten hun bord met worteltjes tot het laatste restje leeg te laten eten.

Misschien leuk om te weten waar de fabel vandaan komt?

De oorsprong van dit sprookje is terug te leiden tot de 2e Wereldoorlog. De piloten van de Britse luchtmacht waren heel succesvol in het uitvoeren van nachtelijke luchtaanvallen doordat ze in bezit waren van een technisch hoogstandje, het Airborne Interception-radar. Daarmee konden de Britse vliegers in de lucht andere vliegtuigen opsporen. Maar dat mocht natuurlijk niet bekend worden bij de Duitsers. Daarom spelde de Royal Airforce iedereen het verhaal op de mouw dat de Britse piloten zulke goede ogen hadden omdat ze veel worteltjes aten. Het is nooit duidelijk geworden of Duitsland deze onzin geloofde maar dat was niet belangrijk. De bevolking heeft altijd gesmuld van dit sprookje en tot op de dag van vandaag moeten de kinderen, die geen fan zijn van groentes, het bezuren.

handtekening