headershadow

Latest Blogposts

Zout ongezond? Zou’t écht waar zijn?

Is teveel zout ongezond? jouwlijflijn

Als je om je heen kijkt, zie je het overal: Mensen die bloeddrukverlagende medicijnen en/of plastabletten gebruiken of zoutarm eten omdat ze vochtophoping hebben. En dat zou komen door teveel zout. Er is veel discussie over zout. Er is zélfs bijna geen product waar zoveel misverstanden over zijn als júist over zout. Zo “zou’t” slecht zijn voor onze gezondheid, er voor zorgen dat we vocht vasthouden en onze bloeddruk verhogen. En “zou’t” hart- en vaatziektes in de hand werken en de kans op osteoporose vergroten. 

Zou’t écht waar zijn dat zout ongezond voor ons is?

Zout en water, bron van alle leven…niets “normaler” en vanzelfsprekender dan die 2 “dingen”. Toch zijn er bóeken vol over geschreven. Ik heb pas weer een boek gelezen van Josephine van Rossum, een helder boekje waardoor je visie op zout volledig zal veranderen. Wat zij stelt in haar boekje is dat de mens probeert de natuur naar zijn hand te zetten, te veranderen en verbeteren en dat dat meestal nadelig uitpakt voor onze gezondheid. Vroeger kregen we water en zout voldoende binnen, en ook het júiste zout…. tegenwoordig krijgen we zout als het ware opgedrongen door de voedingsproducenten,  veelal door voeding wat er in het schap van de supermarkt het mooiste uitziet. Op die manier krijgen we ongewild grote hoeveelheden binnen van een, in wezen, schadelijke stof, natriumchloride, beter bekend als keukenzout.

Hebben we zout nodig?

Eigenlijk is het logisch dat we zout nodig hebben want ons lichaam bestaat vooral uit zout water. Zout is een Godsgeschenk, levensnoodzakelijk, én…gelúkkig…in overvloed verkrijgbaar. Tegenwoordig heeft het echter een slechte naam gekregen én terecht. Vroeger was men zich bewust van de helende kracht van zout; tegenwoordig gebruiken we het, bewust of onbewust, als smaakmaker in de vorm  keukenzout. Het nadeel daarvan is dat het geraffineerd is; alle belangrijke mineralen zijn er uit gehaald met behulp van chemicaliën. Het restant is natriumchloride wat voor ons lichaam een giftige stof is. Daar worden bovendien nog E-nummers aan toegevoegd. Denk eens aan de strooibaarheid van zout. Dat wordt bewerkstelligd door er aluminiumhydroxide bij te doen, één van de metalen die een rol zouden kunnen spelen bij de toename van hersenziekten zoals dementie.  O.a. door dit soort kennis, zijn we bang geworden van zout en krijgen veel mensen een natriumarm voedingspatroon geadviseerd. En er zijn nog méér gevolgen van teveel (fout) zout.

De gevolgen van teveel (fout) zout:

 • Hoge bloeddruk, daardoor bloeddrukmedicatie (camoufleert de klacht maar lost niets op)
 • Verzuring van lichaamsweefsels
 • Oedemen (vochtophoping tússen de cellen)
 • Tekort aan vocht ín de cel
 • Cellulitis
 • Reumatische ziekten zoals
  • Jicht
  • Artrose
  • Artritis
  • Vorming van nierstenen
  • Vorming van galstenen
  • Cellen drogen uit en sterven af

Door al dit soort situaties zijn we “bang” geworden van zout. We krijgen medicatie voorgeschreven en natrium beperkte diëten of zelfs zoutloos eten.  Daardoor kan er weer een zouttekort ontstaan.

Kunnen we zoutarmoede oplopen?

Doordat er aan veel voedingsmiddelen zout wordt toegevoegd, krijgen we het idee dat we nooit een zouttekort op kunnen lopen. Toch komt het wel voor, met name bij mensen die veel hardlopen of door andere oorzaken extreem veel zweten. Door overmatig transpireren verliezen we, samen met het vocht, ook mineralen. Hardlopers denken dat ze zo vermoeid zijn door het verlies van vocht en gaan extra veel water drinken. Daardoor worden de vloeistoffen in het lichaam verdund en ontstaat er een lage zoutconcentratie in het lichaam met als mogelijk gevolg:

 • Vermoeidheid
 • Vertroebeling van het bewustzijn
 • Spierverstijving
 • Krampen
 • Desoriëntatie en coma met epileptische aanvallen

Daarnaast is er nog een categorie van mensen die een natrium beperkt voedingspatroon of zoutarm eten voorgeschreven gekregen hebben en een tekort aan zout kunnen oplopen met ook weer mogelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Zoutarmoede

Veel meeste mensen hebben dus zoutarmoede, hoewel ze overvoed zijn door het keukenzout en vooral het verborgen zout wat mensen binnenkrijgen door het eten van voeding uit pakjes, bakjes en zakjes. We hebben als mens slechts 4 gram zout per dag nodig maar door veel kant- en klare voeding, krijgen we in de West-Europese landen wel 12 tot 20 gram keukenzout per dag binnen. Ons lichaam herkent dat zout als “fout” en wil het onschadelijk maken. Het lichaam doet dat door voor elke gram zout het 23-voudige aan vocht vast te houden met alle schadelijke gevolgen van dien. Alle kant- en klare voedingsmiddelen zouden we dus moeten schrappen om er voor te zorgen dat we niet teveel (fout) zout binnenkrijgen. Tegelijkertijd moeten we onze zouthuishouding wél op peil houden en dat doen wij in het LijfLijn programma met behulp van het water/zout protocol.

Water/zout protocol

Aan cliënten, het leefstijlprogramma De EetLijn volgen,  wordt geleerd het water/zout protocol toe te passen in hun dagelijkse leefstijl. Ik adviseer hen de juiste hoeveelheden (liefst gefilterd) water te drinken in combinatie met de juiste hoeveelheden goed zout. Dit water/zout protocol kan nooit en te nimmer toegepast worden als de inname van het foute zout nog steeds te hoog is. De voeding in het EetLijn programma bevat alléén zout wat van nature voorkomt in de producten die gebruikt worden. En áls er zout als smaakmaker geadviseerd wordt, gaat het altijd om Himalayazout. Dit is een goed zout wat méér dan 88 mineralen bevat, waaronder uiteraard natrium en chloride maar óók!!!! hun tegenhangers kalium en  fosfor.

 • Doordat de samenstelling van de mineralen okay is, kan de natrium/kalium pomp hersteld worden.
 • En wordt het vocht ín de cel hersteld terwijl het vocht tússen de cellen afgedreven wordt.
 • Met als gevolg dat in de meeste gevallen een bloeddruk, die al járen te hoog was, naar prachtige waardes kan zakken.
 • Er zijn zelfs ervaringen met cliënten die, erfelijk belast met een te hoge bloeddruk, na járen hun bloeddruk medicatie hebben kunnen laten staan.

Dat is de kracht van het programma De EetLijn, wat gestoeld is op de orthomoleculaire geneeskunde, om het lichaam op een natuurlijke manier weer in balans te brengen. Het water/zout protocol speelt daar een heel grote rol in. Wat hierbij héél belangrijk is, het drinken van gefilterd water.

Water en zout
Mocht je méér willen weten over het belang van water en zout voor je gezondheid… dít boek heb ik in één adem uitgelezen. Wist je dat zelfs astma een symptoom is van vochttekort? Nog méér verbijsterende informatie kun je vinden in dit boek van Josephine van Rossum.

 

 

 

P.S. Mocht je dit artikel interessant vinden, wil je het dan delen met jouw netwerk door op de social media knoppen te klikken? Zo kunnen óók zij hun voordeel halen uit deze informatie. Bedánkt!

handtekening

 

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

0 reacties op “Zout ongezond? Zou’t écht waar zijn?

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.