Het is weer de tijd van goede voornemens, zoals ieder jaar:??Meer bewegen en afvallen.??Toch is dat niet altijd??even simpel. Hoe??komt het toch dat we onze goede voornemens vaak niet vol kunnen houden?????En is bewegen de enige factor voor een gezond gewicht? Hoe voer je de goede voornemens??ook????cht uit???Want een verdrietig moment en je zakt weer op de bank met iets lekkers.??Hoe overleef jij dergelijke momenten?

Afvallen in de ruststand, hoe doe je dat?

Als je GEZOND(er) wilt worden of wilt AFVALLEN staat??op de eerste plaats, m??t stip, het advies: Bewegen, bewegen, bewegen. Ik roep het ook altijd naar mijn cli??nten en iedereen die het maar horen wil. “Wil je gezond oud worden? Bew??gen!!!” Alsof d??t het enige zou zijn wat een rol speelt. Dat is natuurlijk niet zo, hoe belangrijk het ook is. Er zijn nog andere factoren behalve bewegen, ??n??goede voeding uiteraard,??die meetellen bij het proces van GEZOND(er) worden en AFVALLEN. Hier volgen 5 tips die niets met bewegen te maken hebben maar die zeker een rol bij spelen bij het krijgen en houden van een goede gezondheid en een gezond gewicht.

Troostvoeding

Als klein kind word het je eigenlijk al aangeleerd. Ik was ook zo’n goed bedoelende moeder. Als ????n van onze kleine kindjes over het erf liep en ze vielen op hun knietjes… dikke tranen, een wondje, bloed… en wat deed ik? Ik legde er een snoepje op. En als het weer over was,??mochten ze het snoepje opeten.??Eigenlijk leer je ze zo al heel vroeg om hun verdriet als het ware “weg te eten” en zichzelf te troosten met een snoepje. Je leert ze ook om niet te huilen dus emoties, ze werden in de kiem gesmoord. En overal om me heen zie ik mensen die hun verdriet over de scheiding, over ziekte, over stress op het werk, zorgen om de kinderen enz. enz.??wegeten met voeding. Het liefst vet, zoet en zout.??En eerlijk is eerlijk, ik heb er ook j??ren last van gehad. En wat h??uden we onszelf vaak voor de gek. Als we onder andere mensen zijn, doen we net alsof we altijd keurig gezond eten, maar ’s avonds is de koelkast of de zak met chips absoluut niet veilig. We eten niet omdat we trek of honger hebben, we eten onze emotie weg; stress, boosheid, verdriet, eenzaamheid of omdat we t??ch niets beters te doen hebben. En het??eten lost het probleem niet op want na de eetbui voelen we ons zeker niet beter en uiteindelijk nog schuldig ook… En het gewicht wordt er ook niet lager van…

Zorg dat je voornemens concreet zijn

Hoe concreet zijn je goede voornemens? Zo concreet dat je ze ook echt waar gaat maken???Wat heel belangrijk is, is dat je voornemens haalbaar zijn. Schrijf het voor jezelf op, plak een foto??van een??”slanke jij” op de koelkastdeur??en vertel het tegen iedereen die het maar horen wil. Maak je plannen echt concreet en vooral ook h????lbaar. Als je jezelf voorneemt dat je in 2 weken 10 kilo af wilt vallen, weet je zeker dat het niet gaat lukken. Neem jezelf voor dat je gezond gaat eten, dat je beter voor jezelf gaat zorgen en de kilo’s zullen vanzelf naar beneden gaan. Concreet maken is bij voorbeeld ook niet: “Ik ga meer bewegen”. Want wat ??s m????r bewegen? Zeg tegen jezelf: “Elke dag ga ik voortaan een half uur lopen”. En zeg ook niet tegen jezelf: “Ik ga nooit meer snoepen”. Draai het om. Zeg tegen jezelf: “Ik zorg dat er altijd gezonde snacks voorhanden zijn”. En zorg voor een gezond alternatief als je dan t??ch zo nodig iets “weg wilt eten” of voor de kleine trek tussendoor.

Eet all????n aan tafel

Dit vind ik zelf een hele lastige. Normaal gesproken neem je??drie hoofdmaaltijden per dag??en twee tussendoortjes. Maar hoe ziet dat er in de praktijk vaak uit???We eten toch de hele dag door? Een krentenbolletje voor de kleine trek tussendoor, een koekje bij de koffie, een eierkoekje, een dropje. Door dit “grazen” krijg je veel meer voeding, ??n dus calorie??n,??binnen dan we??eigenlijk nodig hebben. Doordat het steeds maar kleine beetjes zijn, heb je niet in de gaten wat je allemaal weg werkt. Je zou het voor de grap eens moeten opschrijven en later visualiseren wat er allemaal naar binnen is??gegaan. Een goede tip is om met jezelf af te spreken dat je all????n aan tafel eet. Maar ja…??hoe doe je dat met het appeltje tussendoor? Ga je daar ook voor aan tafel zitten? Of eet je het gewoon, zoals je gewend bent, achter je p.c. of in de auto? In het begin zal het onwennig aanvoelen maar op een gegeven moment ga je ontdekken dat de trek minder begint te worden op de momenten??waarop je “vroeger” w??l at…

Lach

Dit zal toch wel bij iedereen bekend zijn? Naast bewegen zorgt ook lachen voor een verhoging van je serotoninegehalte. Dat is het gelukshormoon. Dat gelukshormoon geeft een signaal af aan je hersenen waardoor je stofwisseling sneller wordt. Het tegenovergestelde is ????k waar: Als je je down voelt,?? wordt er in je lichaam m????r??cortisol geproduceerd, en dat geeft je lichaam??het signaal om??juist zoveel mogelijk vet op te slaan. Heb je langdurig een verhoogd cortisolniveau, kan dat zelfs leiden tot afbraak van spierweefsel en een verhoging van je bloedsuikerspiegel. Zorg dus dat er voldoende te lachen valt, ga naar een lekkere lachfilm, ga een eind wandelen en zorg voor humor in je leven. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.

Voldoende nachtrust

Het wel of geen honger hebben, wordt veroorzaakt door 2 hormonen, namelijk ghreline (dat wekt de eetlust op) en leptine (dit remt de eetlust). Van vroeger uit ging onze nachtrust op en neer met het licht. Er waren geen lampen dus we gingen slapen als het donker werd en we stonden op als het weer licht werd. Vooral ’s winters hadden we daardoor??nachten van wel meer dan 12 uur. Door het lezen bij lamplicht, het kijken naar de televisie vanuit je bed, door onregelmatige werktijden is ons slaap/waakritme volledig verstoord en dat blijkt helemaal niet zo gezond te zijn. Zelfs een elektrische wekker of een??nachtlampje voor de kinderen??kan al zorgen voor verstoring van dat ritme. Hoe minder we slapen, hoe m????r kans op overgewicht omdat dan m????r van het hormoon ghreline wordt aangemaakt dus aanwakkering van de eetlust. En het hormoon leptine wordt door een te korte nachtrust juist minder aangemaakt, dus minder remming van de eetlust. Tel 1 en 1 bij elkaar op en je snapt dat een te korte nachtrust niet bepaald bevorderlijk is voor een gezond gewicht.

Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat via de site. En als je dan t??ch goede voornemens hebt voor 2016 om??GEZOND(er) te worden en AF te VALLEN, weet dat jouw nieuwe voornemen mijn zorg is. Neem contact op met De EetLijn door op het logo te klikken; we willen je graag coachen en??motiveren deze keer je doelstelling w??l te halen.

Eet en Lijn met De EetLijn, jouwlijflijnhandtekening