headershadow

Latest Blogposts

Avocado’s, 9 reden om die wat vaker te eten.

avocado gezond, jouw lijflijn

Avocado’s: De avocado is een heel veelzijdige vrucht voor in de keuken. Je kunt er werkelijk álle kanten mee op. Door de sla, als ingrediënt voor guacomole, je kunt er een chocomousse mee maken, een zalmtaartje, de mogelijkheden zijn werkelijk oneindig. Ik zou er echt een heel receptenboek mee kunnen vullen. Maar buiten dat is hij lekker en vooral… héél gezond!!!

Als je alle gezondheidsbevorderende eigenschappen op een rijtje zet, zou je geen dag meer zonder avocado willen. Hier volgen ze alle 9.

1. Avocado’s bevatten veel vitamines en andere stofjes

Een avocado zit werkelijk boordevol belangrijke vitamines, zoals o.a. B, K en E. Maar ook Luteïne en foliumzuur.

  • De vitamine B zorgt voor een goede stofwisseling en heeft ook een goede invloed op de huid.
  • Vitamine K is belangrijk voor de groei van botten om zodoende osteoperose op latere leeftijd te helpen voorkomen
  • De vitamine E heeft grote invloed op het gezond houden van de huid (E is dé huidvitamine). Het wordt veel gebruikt in gezichtsmaskers en andere huidverzorgingsproducten.
  • Avocado bevat een stofje, luteïne (een carotenoïde = anti oxidant) wat kan beschermen tegen oogziekte en kan  helpen aandoeningen van het netvlies (retinopathie) te voorkomen.
  • Foliumzuur: 1/2 avocado voorziet bijna in 1/4 van de A.D.H. foliumzuur, dus ook als je zwanger bent, is het eten van een avocado erg gezond. Het is een hele goede bescherming van het ongeboren kindje. Ook zijn er verbanden aangetroffen tussen hoge inname van foliumzuur en een lager risico op hart- en vaatziekten.

2. Goede vetten

De avocado bevat enkelvoudig onverzadigde vetten. Die zijn heel goed voor je omdat ze het slechte LDL-cholesterol laten dalen. En dat terwijl het goede HDL-cholesterol er juist van kan stijgen. Dit zal vooral de cholesterolratio (de verhouding LDL en HDL) ten goede komen.

3. Eiwitten

Behalve dat een avocado goede vetten bevat, is het ook een hele mooie bron van plantaardige eiwitten. Ze bieden alle essentiële aminozuren die jouw lichaam nodig heeft om complete eiwitten te vormen. Dit eiwit wordt gemakkelijk opgenomen omdat er vezels in zitten. Daarom is het (zeker ook voor vegetariërs) heel belangrijk om deze vrucht regelmatig op het menu te zetten.

4. Helpen voedingsstoffen opnemen

Avocado’s helpen voedingsstoffen van andere voedingsmiddelen op te nemen. Voeg je hem dus toe aan je salade, dan neem je de voedingsstoffen in de salade beter op.

5. Ontstekingsremmende werking

De vrucht helpt om artrose en reuma te voorkomen of verminderen doordat ze ontstekingsremmend werken.

6. Vezels

Ze bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Deze combinatie komt niet in veel voedingsmiddelen voor. De oplosbare vezels zorgen voor een goede stoelgang terwijl de onoplosbare vezels (voeding voor de darmbacteriën) zorgen voor een gezonde darmflora wat uiteindelijk ook de stoelgang bevordert. Dit resulteert in een verminderde kans op darmkanker.

7. Reguleren de bloedsuikerspiegel en daardoor GEZOND(er) AFVALLEN

Dankzij de gezonde vetten en een laag suikergehalte, helpt deze vrucht de bloedsuikerspiegel te reguleren. Daardoor blijft je energie contant. Ook heb je daardoor minder kans op een middagdip.

Ondanks de hoeveelheid calorieën in avocado’s helpen ze je om op een gezonde manier gewicht te verliezen. Door de vezels verminderen ze je eetlust, versnellen je stofwisseling en kunnen helpen eetbuien te voorkomen. Verder zijn ze rijk aan vet maar het zijn niet te vetten die voor overzicht zorgen maar de koolhydraten (suikers). Het eten van avocado’s houdt de bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heeft je lichaam voldoende tijd om de voeding te verbranden en kan de vetcellen aanspreken om extra energie aan te maken. Zo zal je op een gezonde manier tóch sneller afvallen.

8. Vermindert kans op depressie

Doordat een avocado foliumzuur bevat, wordt de aanmaak van de gelukshormonen serotonine, dopamine en norepinfrine ondersteund. Deze hormonen hebben een relatie met:

  • Verbeterde kwaliteit van je nachtrust
  • Verlaging van de etlust
  • Verbeterde energiehuishouding
  • De manier waarop je pijnprikkels ervaart

9. Beschermt tegen chronische ziekten

Omdat door de vezels je spijsverteringskanaal in topconditie blijft, wordt je weerstand verhoogd. Een verhoogde weerstand (ontstaat voor grootste deel uit gezonde darmen) biedt meer bescherming tegen chronische ziekten. Het regelmatig eten van avocado’s geeft minder kans op een beroerte, hart- en vaatziekten, obesitas en/of een verhoogde bloeddruk.

Vind je dat anderen op de hoogte moeten zijn van deze informatie? Zou je het artikel willen delen via de social media knoppen hieronder?

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

2 reacties op “Avocado’s, 9 reden om die wat vaker te eten.


Comment author said

Door Irma op 4 mei 2017 om 08:21

Fijn dat je alle voordelen van een avocado helder op een rij hebt gezet, dank je wel Nettie. Ik ben er dol op en ze zijn dus ook nog eens heel erg gezond.

 

Comment author said

Door Nettie op 4 mei 2017 om 14:10

Ja, echt super gezond. Niet bang zijn voor het vet wat er in zit. Is onverzadigd. Dus volle bak (met mate volle bak… lol) van genieten! Bedankt voor je reactie. Leuk!

 

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.