headershadow

Latest Blogposts

Brood, zit daar wat in?

brood, jouw lijflijn

Brood, zit daar wat in? Tja, daar zijn dus hele discussies over. Er zijn voorstanders en tegenstanders en veel tegenstrijdige informatie. En wees nou eerlijk… er zijn toch hele generaties groot mee geworden? Klopt helemaal, maar… ook hele volksstammen zijn er ziek van geworden en worden er nog dagelijks ziek van…Tijd om brood onder de loep te leggen. Want wát zit er dan eigenlijk allemaal in?

Gluten, een belangrijk ingrediënt

Brood is in 99 van de 100 gevallen gemaakt van graan. Je mag daarbij denken aan tarwe, rogge, spelt, rijst, maïs e.a. Veel van deze granen bevatten gluten. Gluten is een eiwit wat het deeg voor het brood elastisch maakt en het ook laat rijzen. En omdat de consument steeds meer vraagt om (nóg) luchtig(er) brood, wordt er tegenwoordig ook nog extra glutenpoeder toegevoegd aan het deeg. Naast een rijsmiddel is het gluteneiwit ook een smaakmaker die er voor zorgt dat het brood naar méér smaakt. Én er wordt broodverbetermiddel toegevoegd waardoor brood soms wel een week lang vers blijft. Handig voor de consument en interessant voor de handel. Brood wat lang houdbaar is, maakt het productieproces goedkoper en dat levert uiteindelijk meer winst op voor de voedingsmiddelenindustrie. Logisch, het zijn bedrijven die geld willen verdienen. Wat ik minder vind, is dat er geld verdiend wordt over de rug van de niet wetende en vaak goedgelovige consument en dat het ten koste kan gaan van zijn/haar gezondheid. Brood is toch goed? De volkorenlobby zet de consument helaas totaal op het verkeerde been.

Broodverbetermiddel

Ik wil eerst benadrukken dat ik géén ‘broodrover’ wil zijn van de bakkers/supermarkten maar ik wil ook eerlijk zijn en denken en schrijven in het belang van de consument. Ik denk dat je bij de ambachtelijke bakker nog best en aardig stukje brood kunt kopen. Het zou dan gemaakt moeten zijn van spelt en bereid moeten worden met zuurdesem. En zónder broodverbetermiddel. Daar heb ik dingen van gezien, daar lusten de honden geen ‘brood’ van. Bekijk het filmpje hieronder en je wilt nooit meer van dat heerlijke lekkere luchtige brood wat zowat een week lang vers blijft. Heb je brood wat bereid is met zuurdesem, dan worden de ‘schadelijke’ stoffen in het deeg voor een groot gedeelte weg gefermenteerd en daardoor min of meer onschadelijk gemaakt.

Ik verdraag gluten heel goed.

Ik hoor het je al zeggen: “Ik heb geen last van gluten en verdraag het heel goed”. Dit krijg ik echt heel vaak te horen van mijn cliënten die voor het eerst in de praktijk komen. Mensen denken écht vaak dat als ze geen Coeliakie hebben, dat ze dan gluten goed verdragen. Misschien, en dit klinkt heel kort door de bocht, zou je bijna moeten willen dat je Coeliakie hád. Want dan zou je het wel laten om brood te eten omdat je als Coeliakie patiënt ondraaglijke klachten krijgt als je ook maar het minste kruimeltje brood binnen hebt gekregen. Maar voor het gros van de mensen zijn de gluten nét zo schadelijk als voor iemand met Coeliakie alléén uiten die klachten zich pas op veel latere leeftijd.

Ik kan MIJN brood niet missen!

Tarwe heeft het vermogen om je gezondheid totaal te vernietigen. Het grote probleem is dat brood enorm verslavend kan zijn tot obsessief aan toe. Ik heb ook ooit gedacht: ‘Help, ik kan niet zonder brood!’ en ik hoor het mijn nieuwe cliënten die voor De EetLijn komen ook vaak roepen: “Wat moet ik in vredesnaam zonder MIJN brood?” De praktijk wijst uit dat het brood vaak nauwelijks gemist wordt. En zeker als men overstapt op de vervanger in de vorm van De EetLijn bakmixen taalt men vaak niet meer naar ‘gewoon’ brood. En mocht je nog je twijfels hebben en/of het brood blíjft maar aan je trekken… bekijk het filmpje hierboven nog eens goed. Niet normaal toch? Eendenveren en mensenhaar!!!  Het moet toch niet gekker worden!

Is dat altijd zo geweest?

Dat hele glutenverhaal… heeft dat altijd een rol gespeeld? Nee, heel zeker niet. Het gaat eigenlijk pas om de laatste 50 jaar. Vroeger had je tarwe met lange halmen die wuifden in de wind, kleine korrels en een lage opbrengst . Maar door de moderne wetenschap zijn er spuitmiddelen ontwikkeld  waardoor de tarwe terug gespoten kan worden. Korte halmen, grotere korrels en meer opbrengst voor de boeren. Begrijpelijk. Maar door deze genetische manipulatie is de hoeveelheid gluten in tarwe toegenomen. Tel daarbij het glutenpoeder op en je begrijp vast en zeker de gevolgen voor de gezondheid van de consument.

Wat zijn die klachten dan?

De ‘bijwerking’ op de korte of lange termijn door het eten van brood (gluten), kan zijn:

 • Stimulering van de eetlust, en mede daardoor
 • Obesitas
 • Overdreven stijging van de bloedsuikerspiegel en mede daardoor
 • Diabetes type 2
 • Wakkert ontstekingen aan
 • Heeft een verzurend effect op het lichaam
 • Daardoor o.a. kraakbeenverlies en
 • Botbeschadiging
 • Een verstoord immuunsysteem
 • Vernietiging van de darmflora
 • Waardoor in sommige gevallen Coeliakie
 • Neurologische aandoeningen
 • Hartaandoeningen
 • Artritis
 • Huiduitslag
 • Verlammende waanideeën o.a. schizofrenie

Het is een heel pak en het zijn boute uitspraken, dat realiseer ik me heel goed. Alles wat ik hierboven roep, wordt driedubbel onderbouwd in het boek wat ik hieronder aanprijs: ‘Broodbuik’.

Wat zijn de alternatieven voor brood?

Zo moeilijk en ingewikkeld hoeft het echt niet te zijn niet. Ik ben zelf fan van salades of een restje van de warme maaltijd van de vorige dag. Heel veel groentegerechten zijn prima te bewaren en de andere dag warm of koud als lunch te gebruiken. Toch zijn er altijd mensen die echt verknocht zijn aan hun boterham. Dan kun je overwegen de brood bakmixen van De EetLijn te proberen of je neemt eens een paar glutenvrije crackers mee naar je werk. Een paar koude bananenpannenkoekjes zijn ideaal. Of een koude omelet? En neem eens een bakje yoghurt of kwark met noten en fruit mee. Er zijn legio mogelijkheden die je lunch kunnen vervangen.

Boekentip

Wil je meer weten over deze materie, dan kan ik je maar 1 ding aanraden. Ga als de wiedeweerga op zoek naar het boek: ‘Broodbuik’ van William Davis, preventie cardioloog. Dat is één van mijn favoriete boeken op dit gebied. Het is geen ‘simpel’ boek in die zin dat één van de pijlers van onze dagelijkse voeding onderuit gehaald wordt, te weten tarwebrood, zogenaamd ‘gezond’ volkoren. Dr. Davis onderbouwt álles wat hij zegt met dubbelblinde onderzoeken en roept alléén wat als hij voor 100% bewezen is. Het is een boek vol humor maar uiteindelijk is de boodschap toch wel triest. Namelijk dat dát product wat het meest gegeten wordt, in ieder geval in Nederland, zo ziekmakend kan zijn. Dr. Davis stelt: Heb je reuma, artritis, vage vermoeidheidsklachten, haaruitval, slechte huid of psoriasis, diabetes type 2, vage buik- en darmklachten, verhoogd cholesterol enz. enz.? Grote kans dat je teveel brood eet. Klik op het plaatje hieronder voor meer informatie over het boek of metéén bestellen bij bol.com. Dan heb je het de andere dag al in huis.

Broodbuik

Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat op de site.

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

2 reacties op “Brood, zit daar wat in?

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.