Woensdag 18 november jl. was het wereld COPD dag. Op deze dag werden er in tal van ziekenhuizen gratis longfunctiemetingen aangeboden. Weet je dat in  Nederland 80% van de gevallen van COPD veroorzaakt wordt door roken? In ontwikkelingslanden lijden mensen aan COPD doordat zij veelvuldig het eten bereiden op open vuren. Maar er zijn nog méér oorzaken van COPD.  

COPD, wat ís het?

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte), het is een beschadiging van de longen waardoor je moeilijker kunt ademhalen en mede daardoor ook veel minder energie hebt om de dagelijkse dingen te doen. COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het blijvend is. Dat wil niet zeggen dat er geen verlichting kan zijn. COPD is een verzamelnaam van 3 verschillende longproblemen, nl. Emfyseem, Bronchitis en Astma.

Wat zijn de verschillende oorzaken

Hierboven zijn een aantal oorzaken van COPD genoemd, o.a. roken (op het plaatje een rokerslong en een gezonde long) en veelvuldig eten bereiden op open vuur. Een oorzaak die bij veel mensen niet zo bekend is, is vochttekort op celniveau. Dat kan een medeoorzaak zijn van COPD, met name astma achtige klachten zoals benauwdheid en kortademigheid. Weet jij dat een vochttekort op celniveau zeker niet bijdraagt aan verbetering van de klachten? Wat is er namelijk aan de hand?

Vochtintake versus vochtverlies

We krijgen op verschillende manier vocht binnen, o.a. door drinken maar ook door het nuttigen van vloeibaar voedsel. Dat vocht hebben we nodig. Wat wij eten, eten onze cellen en wat wij drinken, drinken onze cellen. Wat daarbij heel belangrijk is, is dat het vocht wat wij binnenkrijgen daadwerkelijk ín de cel komt. Maar daarover in een ander bericht wat meer. We verliezen óók vocht, o.a. door urineren, door de ontlasting, door transpireren en door uitademing via de longen. Als we dreigen uit te drogen, gaan er in ons lichaam allerlei alarmbellen rinkelen en gaat ons lichaam metéén tegenmaatregelen nemen. Je gaat minder plassen, je zweet minder maar……er gebeurt nóg iets. Je lichaam moet er voor zorgen, dat er minder vocht ontsnapt door de longen.

Histamine

Zodra je lichaam een vochttekort registreert, gaat het de afvoerwegen blokkeren, o.a. de longen. Die moeten afgesloten worden om vochtverlies via de longen ter voorkomen. Hierboven al aangegeven. Door de histamine gaan de longblaasjes zich samentrekken waardoor je geen vochtverlies meer hebt via de longblaasjes. Dit doet het lichaam om te voorkomen dat er nog méér vocht ontsnapt via de longen. Dus met name astma kan een gevolg zijn van vochttekort. Het is een noodmaatregel van je lichaam. Benauwd zijn is absoluut niet leuk, maar……uitdroging is nog veel erger. Op het moment dat je vochttekort weer goed aangevuld wordt, durft je lichaam de “sluizen” weer open te zetten en kunnen de longblaasjes zich weer ontspannen. In het filmpje hieronder nog een keer de uitleg.

Wat gebeurt er als je uitdroogt?

Als je te weinig vocht binnenkrijgt, kunnen de volgende verschijnselen ontstaan:

  1. Bij een vochttekort van 1% krijg je dorst.
  2. Bij 5% te weinig vocht krijg je lichte koorts.
  3. Bij 8% stopt de speekselproductie door de speekselklieren en wordt de huid blauw.
  4. Bij 10% vochttekort gaat de tong opzwellen, de nieren werken niet goed meer en de spieren gaan verkrampen. Lopen is niet meer mogelijk.
  5. Bij 20% gebrek aan vocht gaat de huid barsten, de organen werken niet meer en de dood treedt in.

Logisch dat je lichaam allerlei noodmaatregelen neemt want je lichaam wil hoe dan ook overleven. En hoe akelig longproblemen ook zijn, het lichaam verkiest die situatie boven het leven er bij laten. En hoe fijn kan het zijn om te weten dat het verbeteren van je vochthuishouding al van invloed kan zijn op longklachten. Ik zeg niet dat als je veel gaat drinken, dat je problemen voorbij zijn. Zeker niet bij ernstige chronische klachten. Maar dat een gezonde leefstijl en goede zorg voor je waterhuishouding bij kan dragen aan verbetering, dat is een ding van zeker is.

Heel veel mooie informatie heb ik gehaald uit het boek van Dr. Batmanghelidj “Water, het goedkoopste medicijn”. Dat boek was voor mij een enorme eye opener en  ik kan het iedereen aanraden om het te lezen. Als je op het plaatje klikt, krijg je wat méér informatie over het boek. Wil je meer informatie over een gezonde leefstijl, neem dan eens een kijkje bij www.deeetlijn.nl. Eén van de onderdelen van dat programma omvat het herstellen van je waterhuishouding. Wil je alvast wat gezonde recepten die kunnen bijdragen aan het verbeteren van allerlei klachten? Vraag 20 gratis wekelijkse recepten aan via www.jouwlijflijn.nl/ja.

Water, het goedkoopste medicijn

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan gerust met anderen. Je kunt dat doen m.b.v. de social media knoppen. Een reactie achterlaten onderaan dit bericht wordt ook op prijs gesteld.

handtekening