headershadow

Latest Blogposts

De lever en 9 tips om hem gezond te houden

De lever, jouw lijflijn

De lever is het orgaan waar ik het meeste medelijden mee heb van alle organen. De lever heeft het zwaar in deze tijd van milieuverontreiniging en andere toxische stoffen, veel geraffineerde voeding, stress enz. enz. Hij heeft wel meer dan 600 taken waarvan ontgiften wel zo’n beetje de belangrijkste is. En laat dat nu juist de taak zijn waar hij z’n handen ook vol aan heeft? 

De lever, waar ligt hij in het lichaam?

De lever bevindt zich rechts boven in de buik, net onder het middenrif en achter de ribben. Hij weegt ongeveer 1,5 kg en is onderverdeeld in een rechter- en linker leverkwab. Daarnaast is de lever onderverdeeld in acht segmenten. Elk segment heeft een eigen bloedvoorziening.

Functies van de lever

De lever heeft werkelijk hónderden functies. Een aantal daarvan zijn:

 • Opslagplaats voor voedingsstoffen, o.a. glycogeen, een belangrijke brandstof voor het lichaam
 • Aanmaak van stollingsfactoren
 • Aanmaak van gal voor de vertering en opname van vetten in het lichaam; gal wordt opgeslagen in de galblaas
 • Het onschadelijk maken van giftige stoffen, zoals geneesmiddelen
 • Vasculaire (met betrekking tot de bloedvaten) functie: de lever bevat een betrekkelijk groot bloeddepot en kan bijdragen aan de aanmaak van rode bloedcellen
 • Metabole functie (stofwisseling).

De lever is eigenlijk een zeer grote chemische fabriek en heeft een belangrijke functie bij:

 • Koolhydraatstofwisseling
 • Vetstofwisseling
 • Eiwitstofwisseling
 • Hormoonafbraak
 • Ontgifting
 • Opslag van ijzer

En bovenal… hij is uniek

De lever is uniek in die zin dat als een stuk van de lever weggenomen is door operatie, de lever weer aan kan groeien tot een groot deel van het oorspronkelijke volume. Om alle functies goed uit te voeren is slechts 30% van het volume van de lever nodig. De activiteiten van de lever leveren zoveel warmte op, dat daarmee het lichaam op temperatuur gehouden wordt. Normaal gesproken zullen ‘oude’ levercellen vervangen worden door nieuwe. Als je niet goed voor je lever zorgt, kan het gebeuren dat oude levercellen niet worden vervangen door nieuwe levercellen maar door  piepkleine bolletjes vet; die bolletjes kunnen niet ontgiftend werken zoals levercellen en kunnen je dus niet helpen bij het behouden van een gezond gewicht.

Vervette lever

Gebeurt dit veelvuldig en zijn uiteindelijk 5 tot 10% van je levercellen vervangen door vetbolletjes, dan spreken we van leververvetting. Vroeger ontstond dit alleen bij mensen die veel alcohol gebruikten maar in deze tijd zie je al jonge kinderen met leververvetting. Je herkent ze aan hun vaak opgeblazen gezicht en flink overgewicht. Een van de meest voorkomende oorzaken is de consumptie van geraffineerde voeding, zetmelen, frisdranken e.d. Zelfs de onschuldig lijkende appelsap speelt hierin een grote rol. Appelsap staat bol van de fructose. Maar ook veel andere producten zijn gezoet met fructose, denk maar even terug aan les 7 over HFCS wat verwerkt wordt in veel producten. Er schijnen in de landen met veel overgewicht al kinderen vanaf 12 jaar rond te lopen, wachtend op een lever transplantatie. Onvoorstelbaar.

Toxische stoffen

Je kunt nog zo je best doen zo ‘schoon’ mogelijk te leven, zowel qua voeding als qua milieu, je zult altijd met toxische stoffen te maken krijgen. Ik kan me niet voorstellen dat je nooit eens ergens een parfum ruikt, of dat je nooit met de auto over de snelweg rijdt. Of dat je nooit gaat winkelen in een meubelzaak. Je loopt op straat in de stad en je haalt adem. Allemaal situaties waarin je toxische stoffen binnenkrijgt in lichaam. Het is echt onvermijdelijk. Aan jouw lever de dankbare taak deze stofjes weer naar buiten te werken. Daarnaast heeft je lever ook de taak om niet toxische stoffen af te voeren zoals afvalstoffen van normale processen in het lichaam.

Toxische stoffen en overgewicht

Als je lever niet goed in staat is om de toxische stoffen af te voeren, kun je wachten op overgewicht. Onze vetcellen worden gebruikt om toxische stoffen in op te slaan. Daar kunnen ze namelijk het minste schade aanrichten en zijn ze ‘netjes opgeborgen’.  Daarnaast zijn toxische stoffen mede de oorzaak van I.R. (insuline resistentie). De toxische stoffen kunnen je bloedsuikerspiegel en je hormonen overhoop gooien met als gevolg overgewicht. Zou afvallen een kwestie zijn van minder eten en meer bewegen? Was het maar zo simpel. Er komt veel meer bij kijken en een van de dingen die een rol spelen is goed voor je lever zorgen. En hoe goed je ook je best doet, er zijn altijd toxische stoffen die je binnenkrijgt. Denk maar aan bovengenoemde voorbeelden. Maar er zijn ook toxische stoffen die je kunt vermijden zoals in je voeding, in schoonmaakmiddelen, in  huidverzorging en cosmetica.

Waaraan herken je een vervette lever?

Dat is niet zo eenvoudig. Je kunt het beter afleiden aan je leefstijl, of je een verhoogd risico zou hebben, dan dat simpelweg te meten zou zijn want het geeft meestal weinig of geen klachten. Of het geeft klachten die ook andere oorzaken zouden kunnen hebben. Als er steeds meer vet in de lever komt te zitten, kun je last krijgen van vermoeidheid en een gevoelige buik rechtsboven, vlak onder de ribben. Uiteindelijk kan de lever gaan ontsteken. Dan kun je de volgende klachten verwachten:

 • Misselijkheid
 • Moeheid
 • Pijn rechts in de bovenbuik
 • Een jeukende huid
 • Een gele huid en geel oogwit (geelzucht)
 • De lever kan hierbij opzwellen

Als de oorzaak niet aangepakt wordt, gaat de leververvetting door. Er komen littekens op de ontstoken, beschadigde levercellen. Vooral bij veelvuldig alcoholgebruik kan verschrompeling van de lever ontstaan (levercirrose) en soms zelfs leverkanker.

9 tips voor een gezonde lever

Je kunt een aantal dingen zelf doen om je leverfunctie zo goed mogelijk te ondersteunen:

 • Begin de dag met twee grote glazen lauw water. Dit is bij het programma De EetLijn sowieso al de start van de dag, met het Himalayazout. Je zou daar, om de lever te ontgiften, nog een scheut citroensap aan toe kunnen voegen.
 • Eet zo weinig mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.
 • Ontbijt met een eiwit, noten of zaden. Of een mix van, liefst, rood fruit met kokosroom. Is allemaal goed. Start niet met een koolhydraatrijk ontbijt.
 • Gebruik in je voeding zoveel mogelijk kleur. Hoe meer kleur, hoe beter het is.
 • Eet niet alleen gekookte groenten maar ook rauw. In een smoothie zijn die prima te verwerken.
 • Gebruik regelmatig knoflook en uien.
 • Je lever is blij met kruisbloemigen zoals radijs, waterkers en diverse kolen.
 • Gebruik 2x per dag een grote beker groene thee.
 • Vermijd teveel alcohol, zoetigheden (met name fructose zoals HFCS) en geraffineerde koolhydraten.

Mocht je dit artikel interessant vinden, wil je het dan delen met jouw netwerk door op de social media knoppen te klikken? Zo kunnen óók jóuw “vrienden” hun voordeel halen uit deze informatie. Bedánkt!

handtekening

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

3 reacties op “De lever en 9 tips om hem gezond te houden

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.