In dit blogbericht ga ik het hebben over de smaakversterker E-621. Lees a.u.b. verder. E-621 is v????l gevaarlijker dan wij denken en ik wil je uitleggen waar het gevaar in schuilt. Een beetje uitleg zal alles duidelijk maken.??De benaming lijkt h????l onschuldig: Smaakversterker. Niets mis mee toch? En E-621 klinkt al helemaal onschuldig.??Bovendien is glutamaat, ????n van de schuilnamen, een lichaamseigen stof, een aminozuur wat ons lichaam nodig heeft.

E-621, wat is het??eigenlijk?

  • Het is een synthetische smaakversterker die aanwezig is in vrijwel alle zoute en hartige v????rverpakte levensmiddelen en nog in andere zaken, zie lijstje hieronder.
  • Het heeft een onmiskenbaar hartige smaak die ook wel bekend staat als umami, de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter.
  • Het is letterlijk een smaakversterker. Het versterkt de smaak van andere ingredi??nten en dan vooral aan “light” producten. Suiker en vet zijn nl. smaakmakers die in light producten ??f ontbreken ??f minder voorkomen. Om het product t??ch een lekkere volle smaak te geven, wordt er dan E-621 gebruikt. Het maakt het product lekkerder.
  • Omdat je light producten eet, denk je dat je goed bezig bent en krijg je onbewusts het seintje: eet maar door want je bent goed bezig. En je eet m????r dan je nodig hebt of m????r dan je eigenlijk ??p kunt. Tel daarbij op dat E-621 je verzadigingshormoon op non actief zet, en je weet hoe laat het is… meer, m????r, M????RRRR!!!!
  • Het is een door de Europese Unie goedgekeurde stof (vanuit het bedrijfsleven)
  • Er zijn veel discussies over en er wordt weinig verder onderzoek naar gedaan omdat er t??veel financi??le belangen zijn.

Umami

De specifieke umami smaak komt uit gefermenteerd zeewier. Fermenteren is een (langdurig rijpings)proces waarbij dierlijke of plantaardige eiwitten worden afgebroken. Het geeft de hartige smaak die je bijvoorbeeld in oude kaas aantreft. Het is minder zout, vult als het ware de mond in plaats van deze te doen samentrekken. De smaak werd erkend als 1 van de hoofdsmaken nadat er op de tong speciale umami-receptoren waren ontdekt. Umami heeft een hele bijzondere eigenschap: het versterkt een al aanwezige smaak. Dit is handig als er andere ingredi??nten zijn die minder sterk van smaak zijn.

Schuilnamen

De smaakversterker E-621 heeft vele schuilnamen. De voedingsmiddelenindustrie is niet gek. Zodra consumenten d????r krijgen wat de slechte eigenschappen van bepaalde smaakstoffen zijn, wordt acuut de naam veranderd.

Zo staat E-621 o.a. ook wel bekend als

  • Ve-tsin
  • Gistextract
  • MSG oftewel mononatriumglutaminaat.

Andere namen die bedoeld zijn om E-621 te verdoezelen, zijn o.a.:

  • Kunstmatige aroma???s
  • Natuurlijke aroma???s
  • Maltodextrine
  • En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  • De E-nummers??E-622 t/m E-637 hebben soortgelijke eigenschappen.

Waar zit het allemaal in?

  • Bouillons en??soepen
  • Eigenlijk alle kant-en-klaar sauzen
  • Bijna alle kant-en-klaar maaltijden
  • De meeste light producten
  • Snacks
  • Bijna alles wat je koopt in bakjes, zakje en pakjes

Het is zelfs een Kunt met een grote K om boodschappen in je wagentje te laden waar g????n E-621 in zit. En door de vele??schuilnamen herkennen we het product dus lang niet meer??altijd.

Bijwerkingen

E??n van de bijwerkingen van E 621 is dat het eetlustopwekkend is en het schakelt het hormoon uit wat jou het seintje geeft dat je voldoende gegeten hebt, m.a.w. je ???stopknopje??? werkt niet meer en JE BL??JFT ETEN! Dus m????r omzet en meer winst voor de voedingsmiddelenindustrie over de rug (lees: gezondheid) van onschuldige en onwetende consumenten.

  • E 621 wordt daardoor o.a. in verband gebracht met obesitas
  • En diabetes
  • Maar ook migraine
  • Hartkloppingen
  • En opgezwollen ledematen en lippen zijn klachten die mensen ervaren
  • Het verstoort de werking van onze schildklier waardoor je minder gaat verbranden en je dus m????r vetopslag hebt op de verkeerde plaatsen

Ik stel je op de proef

Zou je even mee willen testen? Ik??heb een opdracht en die gaat over “over”-eten: Je zit op een verjaardag en er staan borrelnootjes op tafel. In het begin ben je sterk en je blijft er van af. Maar ze liggen je maar aan te kijken en op een gegeven moment denk je: “Nou, ????ntje dan, ????ntje kan geen kwaad”. En voor je het weet is het hele schaaltje leeg. ??Herken je dat? Of je bent thuis en je hebt borrelnootjes in de kast liggen voor als er onverwachts visite komt. Je denkt: Ach… ik neem er ????n. Je maakt de zak borrelnootjes open, neemt er??????n uit, eet die op en nog geen half uur later denk je: “Oeps…dat w??s de zak voor de vistie”. Laat het me weten als het jou w??l lukt om 1??borrelnootje te nemen en de rest te laten liggen. Lang??leve smaakstof E-621!!!

Hoe zou je het vinden om elke week een gezond recept doorgemaild te krijgen? Meld je aan via www.jouwlijflijn.nl/ja en ik mail je 20 weken lang een recept z??nder geur-, kleur- en smaakstoffen. En z??ker z??nder smaakversterker E-621!!!