Groene thee, De EetLijn

Groene thee en 7 gezondheidsbevorderende eigenschappen

Groene thee, witte thee, zwarte thee… je komt het regelmatig met grote koppen tegen: Thee drinken, vooral de groene, is super gezond. Het zou je huid langer jong houden en rimpels voorkomen en het zou mee kunnen helpen allerlei ziekten te voorkomen. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Klopt dat allemaal en welke thee zou je dan het beste kunnen gebruiken?

Wat is thee?

Thee groeit aan een struik, de theestruik, met een moeilijk woord: Camellia Sinensis. Die struik groeit voornamelijk in een subtropisch klimaat en kan wel tot 120 of 140 jaar oud worden. De struik groeit op plekken tot 2000 meter hoogte en kan zelfs 4 maanden overleven in de sneeuw. De blaadjes van de struik worden geplukt en al of niet bewerkt.

Verschillende soorten thee

Er zijn veel verschillende soorten thee. In principe zijn er 6 hoofdgroepen waarvan ik de 3 meest voorkomende ga behandelen:

  • Zwarte thee: dit is de meest bekende thee. Nadat de theeblaadjes met de hand zijn geplukt, worden de blaadjes verflenst, gesneden en dan worden ze blootgesteld aan lucht (oxidatie). Daardoor ontstaat er een reactie met enzymen die zorgt voor de donkere kleur en de rijke smaak van thee. Hierna worden de blaadjes geroosterd en oxideren daardoor volledig. Dit oxidatieproces noem je ook wel fermentatie. Een nadeel hiervan is dat de hoeveelheid antioxidanten (beschermers van de lichaamscellen) in de thee veel minder wordt.
  • Witte thee: Witte thee wordt gemaakt van de blaadjes van de jonge theeknoppen. Deze blaadjes worden alléén gedroogd. Ze behouden daardoor hun lichte kleur en bevatten meer antioxidanten dan zwarte thee.
  • Groene thee: Bij groene thee blijven de blaadjes zoveel mogelijk in tact en worden alléén maar licht gestoomd of geroosterd. Deze thee oxideert niet en bevat daardoor meer antioxidanten dan zwarte thee. Doordat de theeblaadjes worden verhit, behouden ze hun groene kleur. Groene thee geeft een lichte kleur af en een lichte frisse smaak. Geroosterde groene thee heeft een wat krachtigere smaak dan gestoomde groene thee.

Groene thee gezond?

Mijn persoonlijke favoriet is groene thee. Het is een thee die bol staat van de gezondheidsbevorderende eigenschappen en die goed verkrijgbaar is in legio variëteiten. Ik heb heel erg aan groene thee moeten wennen vanwege de bittere smaak. Ik heb het echt moeten leren drinken. De bitterheid ontstaat als je te heet water gebruikt. Daardoor komen tanines vrij die de bittere smaak veroorzaken. Dat gebeurt ook als je de thee te lang laat trekken. Ik heb die bittere smaak nu wel leren waarderen maar als je dus niet van groene thee houdt vanwege de bittere smaak, dan weet je nu wat je er aan kunt doen: Niet te heet water (70 à 80 graden) en niet te lang laten trekken. Je kunt groene thee ook heel goed combineren met andere smaken zoals Spicy, Sterrenmix, Zoethout e.d.

Verpakking

Je kunt losse groene thee kopen en in zakjes. Als je losse thee gebruikt, kun je daarbij losse zakjes kopen of een thee ei of thee zeefje gebruiken. Als je losse zakjes koopt, let er dan op dat ze ongebleekt zijn. Ook als je verpakte thee koopt, let er dan op dat het ongebleekte papieren zakjes zijn. Bij biologische merken zit dat meestal wel goed alhoewel ik pas op vakantie was en aan de ontbijttafel van het hotel biologische groene thee kreeg en die zat in een zakje van plastic. Daar was ik minder blij mee want door het hete water zal het zakje zeker (hormoonverstorende) stofjes afgegeven hebben waar je lichaam niet echt op zit te wachten.

Water

Wat ook een rol speelt, is met wat voor water je de thee zet. Water uit de kraan bevat veel kalk waardoor je niet het optimale resultaat bereikt. Kalk en mineralen in het water gaan namelijk een reactie aan met de enzymen in de thee en veranderen daardoor de geur en smaak. Kraanwater geeft dus niet de beste thee. Er zijn mensen die daarom mineraalwater uit flessen gebruiken maar dat is zo mogelijk nóg minder gezond dan water uit de kraan. Er wordt erg veel “ Spa blauw” gebruikt om thee te zetten maar dat is verzurend. Ik gebruik zelf altijd een filter om mijn kraanwater te filteren. Dat gefilterde water geeft het optimale resultaat, zeker als je groene thee wilt drinken. Wil je meer weten over dat filter? Stuur me gerust een mailtje en ik geef je de informatie die je nodig hebt.

Groene thee en de gezondheidsbevorderende eigenschappen

  • Groene thee bevat tal van stoffen die het lichaam beschermen tegen kanker. Zelfs zó dat artsen groene thee afraden in geval van chemo. De werking is zó krachtig en beschermt de cellen dusdanig dat het effect van de chemo voor een deel teniet gedaan zou kunnen worden.
  • Bevat polyfenolen, plantenstoffen, die remmend werken op ontstekingen.
  • In groene thee zitten stoffen die het afbreken van eiwitten voorkomen die je nodig hebt om je huid langer jong en stevig te houden. De meeste theeplantages liggen op hellingen die in de felle zon staan. Daarom maakt thee onder invloed van zonlicht een stof aan om zichzelf tegen zonlicht te beschermen. Door het drinken van groene thee, bescherm je jezelf óók tegen de schadelijke gevolgen van UV-straling en dus tegen huidveroudering.
  • Groene thee kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen.
  • Diabetes type 2 kan mede voorkomen worden door het regelmatig drinken van groene thee.
  • Het cholesterolgehalte kan in balans gebracht worden door het regelmatig drinken van groene thee.
  • Groene thee stimuleert de stofwisseling en kan zo helpen (buik)vet te verbranden.

Thee, en met name groene thee, kan die wonderen verrichten?

Ik zie om heen veel mensen die groene thee drinken omdat het zo gezond is maar die verder hun leefstijl niet aanpassen. Tja… dan kun je natuurlijk geen wonderen verwachten. Aanpassing van je leefstijl is de basis. Lekker bewegen, gezonde voeding (80-20 regel), veel water drinken… als dát in orde is, kan het drinken van groene thee echt meerwaarde bieden. Wil je weten hoe je je leefstijl op een eenvoudige manier kunt aanpakken? Kijk eens bij De EetLijn en zoek een coach bij jou in de buurt.

Zoethoutthee

Een thee die zeer geliefd is en veel gedronken wordt,  is zoethoutthee. Het is een thee met een lekkere zoete smaak die veroorzaakt wordt door  zoethoutwortelextract. Deze stof zorgt ervoor dat je vocht gaat vasthouden waardoor de bloeddruk kan oplopen.  Ben je dus gevoelig voor een verhoogde bloeddruk, pas dan op met zoethoutthee. Max. 1/2 liter per dag, zo’n 4 kopjes.

Bijzondere vermelding:

Dan zijn er nog een paar soorten thee die de naam thee dragen maar in werkelijkheid geen thee zijn omdat ze niet gemaakt worden van de blaadjes van de theeplant:

  • Kruidenthee: deze thee wordt gemaakt van kruiden.
  • Vruchtenthee: dit is ook geen echte thee omdat het gemaakt wordt van fruit en niet van de theeplant.
  • Bloementhee: wordt gemaakt van bloemblaadjes.
  • Rooibosthee: ook deze thee heeft onterecht de naam thee gekregen omdat het niet van de theeplant komt. Rooibos bestaat namelijk uit de naaldjes die groeien aan de rooibosplant. Deze plant groeit alleen in Zuid-Afrika.

 

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?