Afgelopen jaren heb ik tientallen lezingen verzorgd over??de gevolgen van stress voor je gezondheid. E??n daarvan is??dat je er buikvet van kunt krijgen. Er z??jn mensen die van stress afvallen maar het aantal van mensen dat het tegenovergestelde ervaart, is groter. Hoe komt het toch dat je dik wordt van stress? Of dat je er in ieder geval een buikje van kunt krijgen?

Stress, wie heeft er g????n last van?

Als ik een lezing geef over de gevolgen van stress, begin ik steevast met de vraag: “Wie van u heeft er g????n last van stress?” Er gaan??meestal een hoop vingers de lucht in. Ik moet dan altijd lachen want stress schijnt een negatieve naam te hebben en niemand wil “last hebben van stress”. Mijn reactie is heel kort door de bocht: “Dat kan niet. Als je geen last zou hebben van stress, zou je hier niet??zitten”.

  • Je hebt namelijk al stress nodig om van de bank op te staan
  • Of om in de auto of op de fiets te stappen
  • Je hebt het zelfs nodig om??’s morgens????berhaupt je bed uit te komen
  • Stress maakt je actief
  • Stress houdt je scherp

Het??is dus??noodzakelijk en??ook normaal. IEDER????N heeft te maken met een vorm van stress en dat is maar goed ook.

We hebben stress nodig; het kan zelfs levensnoodzakelijk zijn…

Dus stress is heel goed en zelfs levensnoodzakelijk. Echter….tot op zekere hoogte… Er is namelijk een punt waarop “gezonde” stress verandert in ziekmakend. De vraag is: Waar ligt de grens??? Ik heb in eerdere blogs??al gemeld dat we eigenlijk nog steeds zijn zoals onze verre voorouders.??Een mens kan genetisch maar 0,5% wijzigen per miljoen jaar. Dat wil zeggen dat we ten opzichte van de tijd van onze verre voorouders nog geen 0,001% gemuteerd zijn. En als je kijkt wat er veranderd is aan omgevingsfactoren…dat is haast niet voor te stellen.

Stress in de oertijd

Heb je enig idee, als we even terug gaan naar vroeger tijden, hoeveel soorten stress er waren? Laat ik het anders zeggen: Om welke 2 dingen moesten mensen zich vroeger druk maken? Ik denk dat iedereen daar het antwoord wel op weet:

  • We moesten zorgen voor eten, en dat betekende niet naar de supermarkt rijden met de auto of naar de koelkast lopen. Nee, er moest gejaagd of verzameld worden. We waren in die tijd jagers en verzamelaars.
  • Een tweede punt was de wilde dieren te overleven. Dus in die tijd was stress, scherp blijven, h????l belangrijk. Want stel je toch eens voor; je ligt lekker voor je grotje te zonnen en opeens komt er een tijger langs…. je moest ??ltijd op je qui vive zijn. Op het moment dat je oog in oog komt met zo’n beest met zijn open bek vol blikkerende tanden, krijg je een adrenaline stoot van heb ik jou daar want je moet vluchten. Doe je dat niet, dan ben je een ‘vogeltje voor de poes’.

Stressoren

Tot zo ver alles okay. Maar dat was t??en… Tegenwoordig zijn er geen leeuwen en beren meer, althans, dat d??nken we… Maar weet je dat ons lichaam fysiologisch op??de stress in onze moderne tijd exact hetzelfde reageert als op de achtervolging door een leeuw die wel zin heeft in een lekker hapje? En de stressfactoren in deze tijd ervaar je niet??1??of 2 of 3 keer per dag; het kan wel tientallen??malen??per dag zijn dat we??een adrenalinestoot??krijgen.??Kijk eens naar de stressoren in deze tijd:

  • Geen werk
  • Te druk, een drukke zaak
  • Een zaak die niet goed loopt
  • Financi??le zorgen
  • Relationele problemen
  • Zorgen om de ouders of de kinderen
  • File
  • Milieuverontreiniging
  • Verkeerde voeding
  • Angsten
  • Te weinig waardering
  • Een tweede hypotheek
  • (Verkeers)lawaai

Wanneer wordt stress ziekmakend?

Op het moment dat we stress ervaren, maakt je lichaam adrenaline aan.??De adrenaline geeft je een energie boost??want je lichaam denkt dat het moet vluchten.??Te vaak en te veel en te??lang adrenaline is slopend voor je lichaam. Daarom maakt je lichaam als tegenmaatregel cortisol aan, ??het anti stresshormoon. Die verhoogt je bloedsuikerspiegel waardoor er suiker in je cellen gebracht wordt zodat je energie hebt om te??”vluchten”.??Als er??inderdaad een actie volgt, zoals vluchten, wordt de extra energie ook wel weer verbrand. Maar we zitten all????n maar in de auto, in de file, wat minstens zoveel??stress veroorzaakt, of achter een bureau op kantoor. Dus we h??even niet te??vluchten. ??Althans, niet lichamelijk…

Vluchten betekent normaal gesproken: Fysieke actie!

Er komt namelijk geen actie zoals rennen of in bomen klimmen om te ontkomen. We??zitten statisch te zitten in de auto en de extra energie die vrijgemaakt wordt om te vluchten, wordt niet verbrand??en d??s…opgeslagen als buikvet. En om ‘de ramp’. de gevolgen van chronische stress, nog groter te maken; je slaat niet all????n buikvet op maar je lichaam is ook nog eens bereid om bij voorbeeld je spieren op te offeren om??energie vrij te krijgen om te “vluchten”. En je huid, je haren, je nagels, alles heeft er onder te lijden. En als dit alles te veel en te vaak voorkomt, kun je zelfs ziek worden.

Er is nog een reden waardoor we van stress buikvet krijgen

Ons lichaam kan maar 1 ding gelijk. Het k??n ??f vluchten, ??f eten verbranden. Maar niet allebei. Dat is teveel gevraagd.??Wat zou belangrijker zijn als een leeuw of een tijger achter je aan rent? Spijs verteren of vluchten? Wat denk je? Het laatste. En doordat al je energie??naar het??vluchten gaat,??is er geen energie meer over om eten te verteren. Wat je niet verteert, niet verbrandt, wordt??opgeslagen als (buik)vet.????Tot overmaat van ramp wordt op het moment, dat je denkt te moeten vluchten, je (vr)eethormoon actief. Je lichaam denkt namelijk dat het extra brandstof nodig heeft dus ga je aan het snaaien en de ellende is compleet. Je komt in een soort van visuele cirkel en zie d????r maar weer eens uit te komen. Als de stress zich stapelt, stapelen zich onze borden met zoet, vet en zout. O ja, ??n alcohol, niet te vergeten.

Conclusie

Het zal duidelijk zijn dat stress noodzakelijk is zolang het kortdurend is, maar dat chronische stress ????n van de ergste ziekmakers is. Gelukkig kunnen we er zelf wel iets aan doen. Er zijn tal van remedies om de stress aan te pakken. Dat zou dit artikel veel te lang maken dus daar kom ik een andere keer op terug. Leer op tijd je stress te herkennen en erkennen. Want all????n als je het (h)erkent, kun je er iets aan doen.??Het eerste advies, wat ik nog w??l even kwijt wil, ga in ieder geval op je voeding letten.??Wil je alvast wat recepten ontvangen die passen in een gezonde leefstijl? Kant en klaar uitgeschreven? Dan heb je d????r in ieder geval alvast geen stress meer van. Ze zijn aan te vragen via deze link.

Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat op de site.

handtekening