headershadow

Latest Blogposts

Tonijn, hoe vaak eet jíj het?

Tonijn; jouwlijflijn

Als je de verschillende gezondheidssites wilt geloven, is het belangrijk om regelmatig een visje op het menu te zetten. Of vlees… of kip…. wánt…wordt er gezegd: Pas op met koolhydraten en eet méér (dierlijke) eiwitten. En gelijk hebben ze! Teveel (slechte) koolhydraten zijn niet goed voor ons. Daardoor zijn we massaal vlees, vis en kip gaan eten waar helaas toch ook weer nadelen aan kleven. Zeker wat vlees betreft, adviseer ik niet meer dan 3x per week. En dan liefst ook nog biologisch. Dus…. dan tóch maar over op vis?

Land aan zee

Voor een land dat aan zee ligt, eten wij Nederlanders maar weinig vis; gemiddeld 70 gram per week. Dit komt overeen met eens in de 2 weken een stukje vis. En dat terwijl vis onmisbare voedingsstoffen bevat en meestal weinig calorieën. Dus doe je figuur en je gezondheid een plezier en zet wat vaker vis op tafel. De Gezondheidsraad adviseert al jaren om twee keer per week vis te eten. Vis levert onder meer B-vitamines en mineralen en goed verteerbaar eiwit. Vis eten is vooral belangrijk vanwege de visvetzuren. Deze helpen hart- en bloedvaten gezond te houden. Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het concentratievermogen. In veel diëten staat regelmatig vis op het menu omdat het voedzaam en gezond is en maar weinig vet bevat ten opzichte van vlees.

Onbekend maakt onbemind

Veel mensen vinden het lastig om vis klaar te maken en laten het daarom links liggen. Wil je vis “leren” eten, begin dan eens met tonijn, en dan bedoel ik verse tonijn. Ik ben zelf dol op tonijnbiefstukjes en het woord zegt het al: BIEFSTUK. Tonijnbiefstuk ligt qua smaak héél dicht bij runderbiefstuk, zó lekker mals en je proeft eigenlijk géén vis. Ga eens zoeken op internet naar lekkere recepten en je zult zien dat er een enorm aanbod is. Kies voor bereidingsmethodes zoals roerbakken, bakken in de oven of grillen. Of  bakken met wat olijfolie. Paneer de vis niet, dan zuigt hij extra veel vet op en bovendien past paneermeel niet echt in een gezonde leefstijl. Laat de kibbeling en lekkerbekjes staan. Vis kan ook goed in de oven worden gemaakt, bijvoorbeeld in een pakketje met je favoriete groente. Pas er vooral bij tonijnbiefstuk voor op dat je hem niet helemaal door en door bakt. Mijn eerste ervaring met tonijnbiefstuk was nét een lap leer. Zó jammer van dat heerlijke stukje vis. Net als met biefstuk is de tonijnbiefstuk op zijn best als hij medium gebakken wordt. Zelf vind ik hem zelfs het lekkerst als hij maar net aan de buitenkant dichtgeschroeid is maar dat is écht persoonlijk.

Mager én vet

Er zijn twee soorten vis: magere vis en vette vis. Probeer ze allebei minstens één keer per week te eten. Magere vis is meestal witte vis, zoals kabeljauw, schelvis, rog, victoriabaars, schol, heilbot, heek en tilapia en pangasius. Zelf ben ik geen fan van tilapia, victoriabaars en pangasius maar dat heeft alles te maken met de kweekmethodes. Magere vissen zitten vol proteïne en bevatten weinig vet en calorieën. De vette, olierijke vissen als ansjovis, haring, makreel, zalm, sardine, sprot, tonijn en forel zijn wellicht nog belangrijker voor je gezondheid. Deze vissoorten bevatten de goede vetsoorten die ervoor zorgen ervoor dat je lijf gezond blijft en je bloedvaten schoon. Ook zorgen ze voor een goede cholesterolverhouding.

Tonijn, een gezond visje

Tonijn is een gezonde vissoort en bevat veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Tevens is deze vis rijk aan gezonde vetten die een weldaad zijn voor je hart- en bloedvaten en cholesterolverlagend werken. Ook zijn ze belangrijk voor de ontwikkelingen van de hersenen en bevatten ze weinig calorieën.

Risico’s

Er zitten ook enkele risico’s aan het eten van vis, zo meldt het Voedingscentrum. Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis, zoals dioxines, PCB’s en toxafeen. Het Voedingscentrum adviseert daarom niet meer dan 4 porties vette vis per week (maximaal 600 gram) te eten. Vis kan bovendien besmet raken met listeria, een bacterie die vooral gevaarlijk is voor zwangere vrouwen en ouderen. Het vlees van met name tonijn heeft een betrekkelijk hoog kwikniveau, omdat tonijn hoger in de voedselketen zit dan de meeste andere pelagische consumptievissen zoals sardines, haring, ansjovis en makreel. Hierdoor kan het eten van (té) veel tonijn schadelijk zijn voor de gezondheid. De Amerikaanse FDA heeft in maart 2004 richtlijnen opgesteld waarin zwangere vrouwen, borstvoedende moeders en kinderen wordt aangeraden niet te veel tonijn te eten. Ook bevat het vlees van de tonijn weinig omega-3 vetzuren. Tonijn behoort tot de matige vette vis. De variant uit blik staat in Nederland met stip op nummer één van de meest verkochte vis. Hoewel de tonijn wordt ingeblikt, verandert er niets aan de voedingswaarde. Wel is de variant met water minder vet dan bijvoorbeeld die met olie. Neem nooit de variant met zonnebloem olie maar met olijfolie. Zonnebloem olie speelt een belangrijke rol bij het veroorzaken van laaggradige ontstekingen.

Lekker vers

Koop vis altijd van een goede visboer, van een supermarkt met een visafdeling of uit het vriesvak. Leg de vis thuis direct in de koelkast en bereid het nog dezelfde dag. Om te controleren of de vis gaar is, kun je het best een scherp mes in het dikste gedeelte van de vis steken. Als je mes er gemakkelijk doorheen gaat en de vis uit losse delen bestaat, is het gaar. Gebakken vis verliest zijn doorzichtige kleur en wordt massief wit of roze.

Gevaarlijke groentes

Wat is lekkerder dan een flinke portie groente bij je verse visje? Helemaal niets! Waar eerder werd beweerd dat het gevaarlijk zou zijn om vis te serveren in combinatie met nitraatrijke groente, is dit inmiddels achterhaald. Zo liet het Voedingscentrum weten dat er door deze combinatie geen schadelijke stoffen ontstaan die de kans op kanker vergroten. Dus zin een stukje tonijn met sla, spinazie of spitskool? Ga je gang!

handtekening jouwlijflijn

 

 

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

0 reacties op “Tonijn, hoe vaak eet jíj het?

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.