headershadow

Latest Blogposts

Knoflook, geliefd door smaak, gehaat door geur

Knoflook, JouwLijfLijn

Knoflook, het wordt geliefd en gehaat. Geliefd vanwege de smaak en legio gezondheidsbevorderende eigenschappen en gehaat vanwege de indringende geur die, bij veelvuldig gebruik, je mond, je neus, je oren en je poriën uitkomt. Als je het wilt eten, welke soort kun je dan het beste kiezen, hoe maak je het klaar en wat kun je doen tegen die allesoverheersende geur? 

Knoflook, wat is het?

Knoflook komt uit de look-familie zoals ook ui, prei en bieslook. Onze verre voorouders aten het al vanwege de medicinale werking. Er komen steeds meer wetenschappelijk onderbouwde studies dat het echt een top product is voor de gezondheid. In veel gevallen kan het zelfs effectiever zijn dan antibiotica zonder dat het de darmflora vernietigt zoals medicinale antibiotica wél doet. De genezende kracht is te danken aan de zwavel bevattende stof allicine. Dit zorgt echter ook voor de geur. Daar kom ik later op terug. Als knoflook in het lichaam wordt verteerd, vormt zich sulfienzuur, een stof die super snel reageert op vrije radicalen. Mede daardoor is het antiviraal, antibacterieel en antischimmel.

Knoflook, ben jij er ook zo dol op?

Knoflook is een gerecht wat bij veel personen zeer zeer geliefd is. Het heeft een heerlijke aromatische geur, de smaak is voortreffelijk (als je er van houdt) en je kunt het op heel veel manier inzetten en gebruiken. Maar bovendien… de gezondheidsbevorderende eigenschappen liegen er niet om.

 • Knoflook bevat een stofje, zwavel, wat in het lichaam wordt omgezet in diwaterstofsulfide. Dat middel zorgt  voor vaatverwijding en dus een lagere bloeddruk. Daardoor is het goed tegen hart- en vaatziekten.
 • Het verwijdert plaque (vetachtige stof) uit de bloedvaten. Het vertraagt tevens de aangroei van zachte plaque tot wel 80%. Plaque is een voorloper van een hartinfarct dus is knoflook goed voor je hart. De bloeddruk kan gaan dalen, mede door het verwijderen van de plaque.
 • Het product bevat anti-oxidanten, vitamine B1, B6, foliumzuur, vitamine C, kalium en fosfor. Door de vele anti-oxidanten verminder je de kans op kanker.
 • Het verlaagt het cholesterolgehalte.
 • Doordat het door de huid naar buiten komt, kan het bescherming bieden tegen muggen.
 • En zou het libido kunnen verhogen!
 • Het verjongt.
 • Het helpt wondjes ontsmetten en genezen (knoflooksap).
 • Het is weerstandsverhogend dus een perfect middel tegen groep en verkoudheden.

Welke soort kun je het beste kiezen?

Er zijn veel verschillende soorten knoflook o.a.:

 • Gerookte
 • Gedroogde
 • Chinese
 • Gefermenteerde zwarte
 • Verse

Jaren lang heb ik zelf de Chinese gebruikt. Eigenlijk is dat niet zo vreemd want 80% van alle knoflook komt uit China. Maar ook dáár heb je weer verschil in. Je hebt namelijk knoflook met losse teentjes. Maar de knoflook die echt bekend staat als Chinese knoflook is de knoflook die je in die rieten mandjes koopt. Die heeft geen teentjes maar bestaat gewoon uit 1 grote bol. Ideaal om klaar te maken want je hoef niet al die teentjes apart te pellen en schoon te maken. Later las en hoorde ik dat de Chinese knoflook, vanwege de lange reistijden, met chemicaliën bewerkt wordt om kiemen onderweg tegen te gaan.  Logisch eigenlijk. En het wordt ook behandeld tegen insecten en het wordt ook nog eens gebleekt. Al die processen vernietigen voor een groot deel de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de knoflook en dat is eeuwig zonde.

De verschillen

 • Lokaal gekweekte is vol van smaak in vergelijking met de Chinese.
 • Lokaal gekweekte is zwaarder dan de ingevoerde (op hetzelfde volume)
 • En de lokaal gekweekte heeft een wortel links onderaan.

Knoflook van eigen bodem, liefst biologisch

De beste keuze die je kunt maken, is knoflook van eigen bodem. En dan nog het liefst biologisch. Die bevat het meeste van de goede eigenschappen zoals hierboven beschreven. Wat daarbij heel belangrijk is, de manier waarop je het bereidt. Ga alsjeblieft geen pers gebruiken want daarmee scheidt je de pulp van de velletjes. De velletjes worden vaak weggegooid en laat nou dáár als het gezonde ‘spul’ in te zitten. Dus eeuwig zonde omdat allemaal weg te gooien. Je kunt knoflook het beste snijden of hakken. Nog beter is hele tenen te gebruiken.

De geur

De geur is wat veel mensen tegenhoudt om knoflook te gebruiken. Het bevat zwavel en tijdens het verteringsproces komen er vluchtige zwavelverbindingen vrij. Dit zijn intens ruikende gassen. Het stinkende gas wordt opgenomen in je bloedbaan en treedt via de longen en huid naar buiten. Er zijn diverse acties die je kunt ondernemen om die geur te voorkomen. Sommigen werken wel, sommigen niet.

Wat werkt niet?

 • Tanden poetsen: Tanden poetsen is voor de tanden. Het kan hooguit een frissere smaak in de mond geven maar de knoflookgeur komt via de longen en poriën naar buiten en daar werkt het poetsesn niet voor.
 • Tongschrapen: Dit werkt dan nog iets beter omdat het restjes knoflook verwijdert die in het ruwe deel van de tong achterop blijven zitten. Maar werkt dus alléén voor een frissere adem/smaak.
 • Peterselie kauwen: Idem, alléén voor de smaak/adem.
 • Een hele koffieboon kauwen: Idem, alléén voor de smaak/adem.

Wat werkt wel maar valt toch af?

 • Volle melk drinken vóórdat je knoflook gaat eten. Melk neutraliseert zwavelgassen in je maag voordat ze de longen en de bloedbaan bereiken. Nadeel daarvan is dat bepaalde bacteriën ook dol zijn op eiwitten. Die eiwitten uit melk die achterblijven in de mond worden door bacteriën omgezet in stinkende zwavelgeur, dus heb je alsnog een slechte adem. Bovendien heb ik in het programma De EetLijn melk geschrapt vanwege de lactose en caseïne, dus het werk wel maar deze maatregel valt voor mij tóch af.
 • Het hartje van de knoflook verwijderen. Maar dan verlies je óók de gezonde stoffen want die zitten juist in het hartje. Werkt dus wel maar valt óók af.

Wat werkt wel?

 • Lokale verse knoflook stinkt veel minder dan de gedroogde.
 • Hele tenen nemen, dus de niet te fijn snijden. Hoe groter de stukken, hoe minder ze stinken.

Tips:

 • Houd rekening met je planning. Ga het niet eten als je veel mensen ontmoet. Zeker als dat van toepassing is in je beroep.
 • Voor honden en katten is verse knoflook giftig!
 • Als je echt voordeel wil hebben van alle gezondheidsbevorderende eigenschappen, zou je eigenlijk dagelijks wel 2 of 3 tenen moeten gebruiken.
 • Knoflook niet te heet bakken maar op een lagere temperatuur rustig smoren.

2 cadeautjes

Verder is er tot 15 december 2017 een aanbieding met mijn recepten e-book GEZOND(ere) Kerstrecepten.  Klik op de foto hieronder voor méér informatie en ontvang 2 leuke cadeautjes.

 

 

 

 

Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat op de site.

handtekening

 

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

2 reacties op “Knoflook, geliefd door smaak, gehaat door geur

Plaats een reactie


*