headershadow

Latest Blogposts

Overgewicht, komt dat met de jaren?

overgewicht, jouwlijflijn

Onlangs was ik in gesprek met een kennisje van me die al aardig door de overgang heen was. Ze zei me dat ze zo’n moeite had met haar gewicht ondanks dat ze zéker niet méér at dan ze gewend was. “Ik eet niet meer dan vroeger en tóch wordt ik steeds wat zwaarder”, vertelde zij me. “Het gaat niet snel, maar tóch… iedere keer zomaar een paar onsjes er bij, dat scheelt me toch al snel een paar kilo per jaar. Als ik zo doorga, zit ik zó aan de 90. En ik krijg het er met geen mogelijkheid meer af.” Herken jij dit?

Overgewicht, komt dat met de jaren?

Je hoort natuurlijk bijna altijd alléén maar vrouwen klagen over dit probleem. Wat inderdaad een feit is, is dat vrouwen eenmaal door de overgang gemakkelijker aankomen ondanks dat ze dezelfde eetgewoontes aanhouden als in de jaren daarvoor dat ze nog slank waren. Maar óók de mannen neigen naar méér overgewicht naarmate de jaren vorderen. Het gekke is, zowel bij mannen als bij vrouwen, dat ze dan vaak nog wel mooie slanke benen hebben en geen brede heupen, maar dat het vet allemaal op de buik gaat zitten. Je krijgt dan het zogenaamde appelfiguur. Dat hebben mannen van origine al maar vrouwen horen eigenlijk een peermodel te hebben. Heb je een appelfiguur, dan heb je bij voorbeeld van onderen maat 40 en van boven maat 44. Héél irritant, lijkt me dat! Laten we eens kijken wat er, met name bij de vrouwen, aan de hand is.

Het oestrogeen peil daalt met als gevolg:

  • Het vet neemt toe: In de jaren dat vrouwen in de overgang zijn, daalt de oestrogeenproductie bijna tot het 0-punt. Daardoor kunnen er allerlei klachten ontstaan zoals nachtelijk zweten en daardoor een slechte nachtrust, opvliegers en stemmingswisselingen en last but not least: Ze worden dikker. Dat dikker worden heeft een aantal oorzaken. Wat je heel vaak ziet is dat vrouwen in de overgang zich minder happy voelen en dan een soort van troost gaan zoeken in voeding, voornamelijk zoete dingen of juist vette snacks. Toch hoor je de klacht van dikker worden ook bij vrouwen die hun eetgewoontes keurig onder controle hebben en geen snaaibehoefte hebben. Dus moet er ook een andere oorzaak zijn voor die paar kilo’s extra. Dat is dan meer een hormonale kwestie: Als het oestrogeen daalt,  vertraagt onze stofwisseling. Dat zie je ook bij vrouwen van wie de eierstokken chirurgisch worden verwijderd; die worden ook bijna altijd dikker.
  • Het vet raakt minder goed verdeeld: Juist ook deze verminderde oestrogeenproductie zorgt er voor dat het vet anders verdeeld wordt; minder op de billen en de heupen en méér rond de buik. Door het vet op de buik is er een verhoogd risico op het metaboolsyndroom en diabetes type 2.

De oplossing ?

Nou…denk je dan…als het zó gemakkelijk is, dat het puur komt door afname van het oestrogeen, dan neem je toch oestrogeenmedicatie? Niets aan de hand. Terug naar je oude gewicht terwijl je lekker verder kunt blijven “buffelen”. Dit is echter te kort door de bocht. Het kan misschien wel íets helpen om overgewicht te voorkomen maar oestrogeenmedicatie zorgt er zeker niet voor dat je opeens superslank door het leven zult gaan.

De spiermassa neemt af

Dat spieren rond het 50e levensjaar gaan afnemen, geldt voor mannen én voor vrouwen. En dat terwijl vetweefsel dus toeneemt. Vetweefsel verbruikt véél minder calorieën dan spierweefsel. Zelfs als je weinig aan beweging zou doen, dan nóg verbruiken spiercellen méér caloriën en kun je dus méér eten zónder aan te komen. Dus hoe méér spieren, hoe beter het is. Als je spieren minder worden, is het absoluut een must  om je voeding aan te passen omdat je anders geheid dikker wordt.

Verminderd zuurstofverbruik

Doordat door verouderingsprocessen in de hartspier de maximale hartfrequentie vermindert, neemt ook de maximale hoeveelheid zuurstof die je kunt verbruiken per minuut áf, zelfs als je een fervent sporter bent. Daardoor ga je minder calorieën verbranden tijdens lichamelijke activiteit.  Voorbeeld: Op 30-jarige leeftijd verbrand je tijdens het sporten 8 tot 10 kilocalorieën per minuut en met dezelfde inspanning na je 50ste verbrand je misschien nog maar 6 tot 8 kilocalorieën. Je zult dus, naarmate je ouder wordt, méér moeten sporten/bewegen om dezelfde hoeveelheid calorieën te verbranden.

Eetgewoonten aanpassen

Als je regelmatig beweegt, blijf je slanker en strakker en zeker ook fitter. Maar dit zet géén zoden aan de dijk als je je eetgewoontes níet aanpast. 20% van overgewicht heeft te maken met te weinig bewegen en die ándere 80% komt toch écht doordat we óf teveel calorieën binnen krijgen of, en dat is nog steeds niet bij alle mensen bekend, doordat we de verkéérde dingen eten. Naarmate we ouder worden hebben we minder nodig dus we zullen toch zéker ons voedingspatroon aan moeten passen om overgewicht op den duur tegen te gaan of, op zijn mínst, te beperken. Er zíjn namelijk ook mensen die tot op hogere leeftijd een mooi slank figuur houden. Dat heeft meestal te maken met hun eetpatroon. Slanke mensen eten minder (slechte) tussendoortjes, pakken gemakkelijker naar fruit en wat rauwkost, noten, zaden of yoghurt en minder naar frietjes, sapjes, zetmeelproducten enz. enz. Het zijn juist de vezelrijke producten die een vol gevoel geven en je helpen minder te eten. Uiteindelijk maakt dat nét het verschil.

Inactiviteit

Het belang van een goede nachtrust wordt vaak onderschat. Je hebt vast wel eens gehoord dat voldoende nachtrust kan helpen gewicht te verliezen maar tevéél nachtrust kan juist weer overgewicht veroorzaken. Te wéinig nachtrust betekent dat de stresscyclus niet goed afgemaakt kan worden en stress veroorzaakt bij de meeste mensen gewichtstoename. Te véél nachtrust betekent veel inactieve uren en óók dát werkt averechts. Houd het op zo’n 7 à 8 uur slaap per nacht, dan doe je het voor je gewicht i.i.g. perféct! En net zo goed als teveel slaap mensen dikker kan maken, speelt ook veel t.v. kijken hierin een grote rol. Of vaak en veel achter de computer zitten. Dit valt allemaal onder lichamelijke inactiviteit.

Conclusie

Ondanks dat er oorzaken van overgewicht zijn, naarmate we ouder worden, waar we níet direct invloed op hebben, wil  dat nog niet zeggen dat we zomaar kunnen roepen: Ik kan er niets aan doen dus ik leef maar raak. Elk steentje wat je zélf kunt bijdragen om optimaal gezond ouder te worden, is meegenomen en kan ik je alléén maar adviseren.

8 tips om na je 50ste zo goed mogelijk op gewicht te blijven:

  • Pas je voedingspatroon aan; wees o.a. voorzichtig met zetmeelhoudende en bewerkte producten en eet méér groente en matig fruit
  • Let op (verborgen) suikers
  • Slaap niet teveel maar ook niet te weinig (plm. 7 à 8 uur is perfect voor je gewicht; kom zo nodig een uurtje eerder je bed uit
  • Beweeg meer; gebruik het uurtje dat je korter op bed ligt om een stuk te lopen vóór je werk en/of pak wat vaker de trap
  • Krachttraining houdt de spiermassa op peil; trainen met gewichten of op weerstandsapparatuur is echt een must als je op gewicht wilt blijven
  • Zorg voor voldoende ontspanning en voorkom stress
  • Probeer wat minder t.v. te kijken. Zoals hierboven vermeld is veel t.v. kijken dikmakend
  • Wees voorzichtig met de dikmakende frisdranken, sapjes en/of alcohol; neem liever (liefst gezuiverd) water of kruidenthee

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips! Wij begeleiden met ons eet- en coachingsprogramma zowel mannen als vrouwen om, óók naarmate de jaren vorderen,  hun gewicht op peil te houden. Wil je méér informatie, neem gerust contact met ons door te mailen naar nettie@jouwlijflijn.nl.  Maak er in ieder geval het beste van!

Vond je dit artikel interessant en zou je het met je vrienden willen delen? Dat kan m.b.v. de social media knoppen hieronder. Ik zou het ook heel leuk vinden als je  een reactie achterlaat in het daarvoor bestemde formulier onderaan.

handtekening

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

6 reacties op “Overgewicht, komt dat met de jaren?

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.