headershadow

Latest Blogposts

Koolhydraatverbrander versus vetverbrander

koolhydraatverbrander vetverbrander, jouwlijflijn

De laatste jaren tonen steeds meer onderzoeken aan dat een leefstijl met relatief veel vet niet zo ongezond is als we altijd dachten. Doordat er in Nederland vrij veel mensen zijn met overgewicht, zijn we met z’n allen bang geworden voor vet en zijn we helemaal doorgeslagen in het eten van koolhydraten. Eén ding… we hebben koolhydraten nodig maar niet in die mate zoals de gemiddelde Nederlander eet.

Heb je wel eens gehoord van een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet (eetwijze) is een dieet waarbij we veel vetten eten en weinig koolhydraten. Zo’n dieet lijkt er voor te zorgen dat we snel afvallen, meer energie krijgen, minder klachten en minder snel verouderen. Maar in 1977 heeft de overheid het advies uitgebracht om juist mínder vet te gaan eten en méér koolhydraten. Op dat moment is obesitas schrikbarend gestegen. Dus tóch terug naar het ketogene dieet?

Wat is de waarheid?

Er zijn voor- en tegenstanders van ketogene diëten. Toch lijkt het er steeds meer op dat de voorstanders het gelijk aan hun kant gaan krijgen. Tegenstanders beweren dat je hersenen suiker nodig hebben en als je zou stoppen met het eten van koolhydraten (suikers) zouden je hersenen brandstof tekort krijgen. Het is echter zo dat je lever in staat is om vetten om te zetten in ketonen. Dat is eigenlijk een afvalstof maar je hersenen kunnen het daar heel goed op doen. Je lever kan ketonen halen uit het vet in de voeding maar ook uit de vetreserves in je lichaam. De mensen die tegen een ketogeen dieet zijn, zeggen dat dit ongezond is maar in de praktijk is al vele malen gebleken dat door een ketogeen dieet allerlei waardes enorm verbeteren. Je mag denken aan bloeddruk, triglyceriden, bloedsuiker en cholesterol. Het verbranden van lichaamsvet is juist iets wat voor veel mensen belangrijk is omdat ongeveer de helft van de mensen in Nederland (eigenlijk de hele Westerse wereld) teveel vetreserves heeft en dus overgewicht. Het gevolg van dat overgewicht is een reeks van aandoeningen waar we met z’n allen niet op zitten te wachten. En wie heeft nu gelijk?

De waarheid ligt ergens in het midden

Bovenstaande klinkt erg aannemelijk maar ook hierin zijn we weer doorgeslagen. Door een eetpatroon te hanteren met extreem weinig koolhydraten doe je namelijk je schildklier tekort. Daar heb ik het al vaker over gehad en ik heb daar ook een korte film over gemaakt. Klik hier om het filmpje nog eens te bekijken. De schildklier heeft koolhydraten nodig en op het moment dat je te weinig koolhydraten binnen krijgt, gaat de schildklier met pensioen en zegt: “Ik doe niet meer mee”. Zodra je weer gewoon gaat eten, vliegen alle verloren kilo’s er weer aan.

Bovenstaande punten waren voor mij de doorslag om niet een programma te schrijven wat koolhydraat arm is en extreem eiwitrijk, maar een gemiddelde hoeveelheid eiwitten en qua koolhydraten heb ik mijn programma genoemd: Koolhydraatbewust. Dat betekent nét voldoende koolhydraten om de schildklier tevreden te houden en ook weer níet zoveel dat je niet in een vetverbrander zou kunnen veranderen en/of af zou kunnen vallen. Ik heb de gulden middenweg gevonden.

Test: hoe weet je of je een suiker- of vetverbrander bent?

Er is een heel eenvoudig testje om te weten of je een suikerverbrander of een vetverbrander bent. Als je trek hebt en je neemt een appel, ben je dan na het eten van de appel verzadigd of het je van de appel nog méér trek gekregen? Als dat zo is, ben je nog steeds een suikerverbrander.
Is dát alles?
Nee, zeker niet maar wel een heel eenvoudige methode. Er zijn nog veel meer verschillen merkbaar of je een suiker- of vetverbrander bent. Vraag jezelf het volgende eens af:
[icon name=”certificate” class=”” unprefixed_class=””] Heb je om de klipklap honger?
[icon name=”certificate” class=”” unprefixed_class=””] Heb je een onbedwingbare zoetbehoefte?
[icon name=”certificate” class=”” unprefixed_class=””] Heb je een paar uur na een maaltijd al weer het gevoel dat je weer iets nodig hebt?
[icon name=”certificate” class=”” unprefixed_class=””]Of hoef je juist nóóit te eten? Heb je nooit honger of trek?
[icon name=”certificate” class=”” unprefixed_class=””]Ben je snel moe?
[icon name=”certificate” class=”” unprefixed_class=””] Zou je méér energie willen hebben?
[icon name=”certificate” class=”” unprefixed_class=””] Ben je naarmate je ouder werd steeds iets zwaarder geworden?
[icon name=”certificate” class=”” unprefixed_class=””] Als je te lang niet gegeten hebt, word je dan trillerig en heb je dan het gevoel van: Ik moet nú eten!!!!

Dit zijn symptomen dat je lichaam niet in staat is om energie uit vetten te halen maar iedere keer weer opnieuw koolhydraten nodig heeft. Koolhydraten zijn de snelste bron van energie voor een lichaam maar het houdt wél in, dat je regelmatig bij moet eten. Een lichaam wat in staat is om uit zijn eigen vetreserves energie te halen, een vetverbrander, heeft niet om de klip klap honger, die wordt niet snel trillerig en kan, wanneer hij een poosje niets te eten heeft, energie halen uit zijn eigen lichaamsvetten. Je lichaam is dan veranderd in een vetverbrandend machientje. Hoe leuk is dat? Met de eetwijze van De EetLijn kun je in een paar dagen tijd veranderen van een koolhydraatverbrander in een vetverbrander. Je lichaam is dan veranderd in een vetverbrandend machientje. Hoe leuk is dat?  Voor meer informatie klik hier of bekijk deze video. Wil je alvast wat recepten ontvangen die passen in de leefstijl van de vetverbrander? Ga naar jouwlijflijn en geniet van 20 weken lang een gratis recept.

Wat is het grote verschil?

Een suikerverbander maakt energie aan uit suikers en een vetverbrander kan vetten omzetten in energie
Suikerverbranding levert een rusteloze, nerveuze en opgefokte energie. Suikerbranding dient maar 1 nut, dat is dat je kunt pieken, zowel geestelijk als lichamelijk, in tijden van stress. Stel je wordt achtervolgd door een leeuw, dan is het handig dat je even heel snel kunt rennen, nog beter in een boom kunt klimmen en daar heb je snelle energie voor nodig. Voor meer informatie zie het blogbericht over stress. Vetverbranding levert voor het lichaam lange-termijnenergie op. Het is geen waaibomenhout maar hardhout, mooi voor een gelijkmatige en langdurige verbranding. Het zorgt voor een kalme, ontspannen energie waarbij je je geen zorgen hoeft te maken of je over een paar uur wel weer te eten krijg. Je bent in staat om vanuit je eigen vetreserves mooie langdurige energie te halen. Je kunt op vetverbranding echter niet pieken. Daarom heb je óók een voorraadje snelle energie nodig en die ligt opgeslagen in de lever. Hier kom ik later nog eens op terug.

Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat op de site.

handtekening

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

0 reacties op “Koolhydraatverbrander versus vetverbrander

Plaats een reactie


*