headershadow

Latest Blogposts

Laaggradige ontstekingen

Heb je mijn blogbericht gelezen over de cholesterolleugen? Ik heb daarin beloofd dat ik terug zou komen op mogelijke oorzaken van verhoogd cholesterol en wat je er zélf aan kunt doen om dat te voorkomen. De conclusie in dat artikel was dat cholesterol (o.a.) omhoog kan gaan op het moment dat er in jouw lichaam laaggradige ontstekingen zijn. Nu natuurlijk dé hamvraag: Wat zijn laaggradige ontstekingen? Hoe kom je er aan en… nóg belangrijker, hóe kun je ze voorkomen en/of kom je er weer van áf???

Laaggradige ontstekingen? Wat zijn dat?

Laaggradige ontstekingen zijn totaal iets anders dan “gewone” ontstekingen. Als onze kleinkinderen bij ons op het erf spelen en ze vallen met hun blote knietjes op het grind op het erf, ontstaat er een wondje en je kunt er bijna donder op zeggen dat die wond later gaat ontsteken. Daar is niets mis mee want het is een reactie van je immuunsysteem wat zal proberen om de vuiligheid in de wond, noem het maar de indringers, te verdrijven en naar buiten te werken. Mooi systeem dus. Daarna zal je immuunsysteem de wond weer helen. Een ontsteking is dus perfect omdat het je lichaam beschermt. Er zijn veel ontstekingen die je als zodanig ervaart, zowel van binnenuit (denk maar aan acné) als van buitenaf (door een valpartij). Het houdt je immuunsysteem actief tot de boel weer hersteld is. Dan is de ontsteking weer verdwenen. Dit zijn dus accute waarneembare ontstekingen en dat is héél wat ánders dan laaggradige ontstekingen. Die zijn vaak niet zomaar op te lossen en we hebben het ook vaak niet in de gaten dát ze er zijn.

Laaggradige ontstekingen, die vaak chronisch zijn,  zijn niet genezend maar juist ziekmakend. Ze kunnen de cellen en daardoor de weefsels beschadigen. Ons immuunsysteem, wat in actie komt bij een acute ontsteking, gaat ook nu aan de slag maar blijft aan het werk omdat de ontsteking chronisch is. Uiteindelijk raakt je immuunsysteem overwerkt en kan het resultaat zijn een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zichzelf aanvalt. Een paar voorbeelden daarvan zijn:

  • Artrose
  • Reuma
  • Vage pijnklachten enz. enz.

Verder spelen laaggradige ontstekingen een rol bij:

  • Hart- en vaatziektes
  • Obesitas
  • Fibromyalgie
  • Chronische vermoeidheid

Waardoor ontstaan laaggradige ontstekingen?

Een belangrijke rol hierin heeft voeding. Stress moet je zeker ook niet uitvlakken, teveel beweging of te weinig beweging, milieuvervuiling, eigenlijk alle omstandigheden waar we in deze tijd met z’n allen mee te maken hebben.

Wat voeding betreft, mag je denken aan:

  • Alle vormen van suikers en slechte koolhydraten (frisdrank!!!)
  • Granen die gluten houdend zijn en onze darmen kunnen beschadigen
  • Vlees van dieren die gevoed zijn met maïs; hierdoor krijgen we grote hoeveelheden omega 6 binnen, wat ontsteking bevorderend is
  • Plantaardige oliën en plantaardig gehard vet (denk eens aan alle margarines, halvarines, zonnebloemolie, arachideolie,  én….hoe érg het ook is… óók Becél!!)
  • Teveel zuurvormende voeding zoals rijst, niet biologisch vlees, koffie, zwarte thee en alcohol
  • Gezonde vetten die we te hoog verhitten (bijv. olijfolie, die mag níet walmen)
  • Vetten die we te lang bewaard hebben en die daardoor geoxideerd zijn

Hoe ziet onze voeding er uit als we laaggradige ontstekingen willen voorkomen?

  • Uiteraard alle (liefst biologische) groentes, als het éven kan in alle kleuren van de regenboog (plm. 30 verschillende kleuren per week!)
  • Zorg voor een goede verhouding tussen omega 3 en omega 6 vetzuren; de verhouding moet zijn 1 : 1 maar is in de praktijk 1 : 20. Omega 6 is zeker nodig maar véél minder dan we binnenkrijgen. Door omega 3 op te hogen (walnoten, lijnzaad en lijnzaadolie, vette vis) en de omega 6 te verminderen (zie hierboven over de plantaardige oliën) wordt de verhouding beter
  • Olijfolie (extra vierge) voor dressings en om te bakken op lage temperatuur en kokosvet om in te bakken op hoge temperatuur (kokos heeft ontsteking werende eigenschappen)
  • Eet zoveel mogelijk glutenvrije granen (o.a. boekweit  en haver)
  • Eiwitten zijn prima maar liever méér plantaardige eiwitten dan dierlijke; denk aan ongebrande noten, zaden, groene groentes
  • Vergeet je kruiden niet, vooral gember en geelwortel hebben ontsteking remmende eigenschappen; verder rozemarijn, koriander, tijm, basilicum enz. enz.
  • Denk ook aan knoflook en ui
  • Roomboter op je brood i.p.v. margarine, halvarine of Becel

Wat kunnen we verder nog zélf doen om laaggradige ontstekingen te voorkomen?

Er is veel wat we zelf kunnen doen. Behalve op je voeding letten, kun je het volgende nog doen:

  • Stoppen met roken
  • Drink alcohol met mate
  • Vermijd toxische stoffen in voeding, persoonlijke verzorging en in het huishouden
  • Vermijd voeding waar je allergisch op reageert
  • Zorg voor voldoende nachtrust en probeer positief in het leven te staan
  • Ga bewegen in de buitenlucht, daar waar bomen staan en waar zuurstof is
  • Zorg voor voldoende vitamine D, wat ontstekingen tegengaat

Als je bovenstaande begrijpt en je kunt op deze manier laaggradige ontstekingen voorkomen en/of genezen, is er veel kans dat je géén verhoogd cholesterol zult ontwikkelen en daardoor kunt voorkomen dat je aan de medicatie moet. In een volgend blog zal ik ingaan op de gevolgen van verhoogd cholesterol en de bijwerkingen van de medicatie.

Vind je dit artikel interessant? Deel het dan gerust met anderen. Je kunt dat doen m.b.v. de social media knoppen. Een reactie achterlaten onderaan dit bericht wordt ook op prijs gesteld.

handtekening

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

32 reacties op “Laaggradige ontstekingen

Pingback

Pingback: Hoog cholesterol, wel eens van de leugens gehoord?

Pingback

Pingback: Melk, is het nou wel of niet gezond?

Pingback

Pingback: 5 redenen om regelmatig lijnzaad te eten | Freshhh

Pingback

Pingback: Pompoenen en 10 gezondheidsbevorderende eigenschappen

Pingback

Pingback: Biologisch, ja of nee? De voor- en nadelen van biologische voeding.

Pingback

Pingback: Kaneel en meer dan 20 redenen om het regelmatig te gebruiken

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.