Overgangsklachten, vroeg of laat krijgen alle vrouwen er mee te maken. De overgang is een periode in het leven van een vrouw die door iedereen anders ervaren wordt. Laat ik beginnen met te zeggen dat het geen ziekte is. Sterker nog, ik noem het wel eens de vooruitgang! In deze blog vertel ik je wat de verschijnselen zijn, welke klachten je kunt ervaren en handige tips om ermee te leren leven.
Wat is de overgang?
Rond je 50ste vermindert je lichaam langzaam de aanmaak van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eitjes die je al je hele leven bij je draagt, kunnen rijpen. De laatste dag van je laatste menstruatie heet de menopauze, daarna kun je niet meer zwanger worden. De hele periode rond de menopauze noemen we de overgang. Bij sommige vrouwen kan de overgang heel lang duren maar anderen merken er weinig van.
Opvliegers en andere verschijnselen
Door de afname van oestrogeen gaat je hele hormoonspiegel schommelen. Dit kan veel effect hebben op je lichaam. De verschijnselen van de overgang zijn voor iedereen anders en worden ook verschillend beleefd. Zonder bepaalde situaties te willen bagatalliseren, denk ik dat een deel van de klachten te maken kunnen hebben met hoe je in het leven staat en hoe gezond en fit je bent.
Overgangsklachten, dit zijn de meest voorkomende
- Slapeloosheid
- Ge??rriteerde huid en jeuk
- Urineverlies en incontinentie
- Stemmingswisselingen
- Incontinentie
- Toenemende kans op botontkalking. Dit is een lastige want je merkt er niets van totdat je een keer iets breekt. Daarom raad ik iedere 50+ vrouw een calciumsupplement aan.
Pas je leefstijl aan
Sommige vrouwen hebben baat bij alternatieve therapie??n zoals acupunctuur, aromatherapie, kruidenbehandeling, hypnose, yoga of hormoontherapie. Bij die laatste wordt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam op een andere manier aangevuld. Maar deze behandeling heeft lichamelijke bijwerkingen en verhoogt je kans op een depressie of zelfs kanker. Ik denk dat het aanpassen van je leefstijl veel meer effect heeft. Want een van de factoren die grote invloed heeft op de intensiteit van de verschijnselen van de overgang is stress. Heb je minder stress, dan kun je minder last hebben van de overgang.
10 tips om gezonder te leven
Ik ben ervan overtuigd dat door een gezonde levensstijl en de juiste voeding, je zelf heel veel kunt doen aan het verminderen van klachten. Mijn tips gelden alleen voor vrouwen die een natuurlijke overgang doormaken. Wanneer je vervroegt in de overgang komt, bijvoorbeeld vanwege een behandeling voor kanker, dan kun je het beste met je arts overleggen hoe je met overgangsklachten om moet gaan.
- Slaap! Eigenlijk zouden we van af een jaar of 40 zo???n 9 uur moeten slapen, waarvan 5 uur onafgebroken. Gedurende je slaap herstelt je lichaam zich en wordt stress afgebouwd.
- Beweeg! Door dagelijks te wandelen en oefeningen te doen, bouw je spieren op en blijf je fit. Bovendien loop je de stress uit je lijf.
- Ontspan! Doe zoveel mogelijk dingen waar je blij van wordt.
- Ga naar buiten. Frisse lucht is goed voor je energieniveau en in de zomer zorgt de zon voor vitamine D. Vitamine D heb je nodig om botontkalking tegen te gaan. Helaas hebben we in Nederland niet genoeg zonnekracht (alleen wanneer je schaduw korter is dan jijzelf is de zon krachtig genoeg), en daarom hebben we extra vitamine D nodig.
- Gebruik natuurlijke cosmetica en huidverzorgingsproducten.
- Gebruik ook natuurproducten om je huis schoon te maken.
- Blijf rustig en positief.
- Stop met roken! Roken verlaagt je weerstand en breekt vitamine C af.
- Wees matig met alcohol. Een wijntje zorgt misschien wel eventjes voor minder stress, maar op de lange termijn is alcohol schadelijk voor je lichaam.
- Een oefening: Leef vanuit je dankbaarheid! Geniet ervan dat je deze leeftijd hebt bereikt. Mijn moeder is overleden voor haar 40ste??en zij zou dolgelukkig geweest zijn als ze de overgang had kunnen beleven. Als ik weer eens overvallen wordt door een opvlieger dan denk ik aan haar en dat helpt mij de situatie te accepteren. Acceptatie is een belangrijk onderdeel van het verminderen van je klachten.
En nog een 11e tip
Mijn 11e tip gaat over gezonde voeding want daardoor blijf je fit en energiek en bouw je weerstand op. Waar moet je op letten?
- Zorg ervoor dat je een gezond gewicht hebt en houdt.
- Eet veel (biologische) groente en fruit in alle kleuren van de regenboog. Eet voldoende gezonde vetten en drink ongeveer 2 liter water per dag.
- Zorg voor voldoende calcium en vitamine D. In melk zit veel calcium maar het is beter om veel groenten, peulvruchten en eieren te eten.
- Fyto-oestrogenen zijn heel goed voor vrouwen in de overgang omdat ze de hormoonspiegel weer in balans kunnen brengen. Je vindt ze in sojaproducten zoals tofu en tempeh, maar ook in noten en zaden, zoals lijnzaad. Klik op deze link om mijn uitzending over de voordelen van lijnzaad nog eens te bekijken.
- Eet vooral veel plantaardige eiwitten en geen dierlijke. Plantaardige eiwitten zitten in groenten, amandelmelk, sojamelk en noten.
Juist niet doen
Er zijn een aantal zaken die je beter niet kunt doen. Probeer bijvoorbeeld geen enkele maaltijd over te slaan en wees alert op verleidelijke voedingsmiddelen met geraffineerde suikers, veel koolhydraten en schadelijke E-nummers.??Doe zuinig aan met koffie en zwarte thee.
In balans met voedingssupplementen
Elke vrouw heeft extra supplementen nodig maar zeker rond en na de overgang. Omdat ik een groot voorstander ben van voedingssupplementen op natuurlijke basis,??heb ik een basis pakket samengesteld dat ik elke vrouw adviseer die goed voor zichzelf wil zorgen. Die houden je lichaam in balans omdat ze precies de juiste dagelijkse hoeveelheid aan goede stoffen bevatten. De volgende 5 supplementen beveel ik daarom je van harte aan:
- Een goed multi op basis van vitamine, mineralen en plantenstoffen. De vitamines die apart in pilletjes aangeboden worden, zijn de beste keus. Wanneer ze samen in een capsule zitten, vermindert de werking terwijl ze apart verpakt hun werkzaamheid behouden.
- Aminozurencomplex: dit is een eiwitcomplex met tryptofaan. Tryptofaan stimuleert de aanmaak van het gelukshormoon serotonine en het slaaphormoon melatonine. Daardoor kom je beter in je vel te zitten en kun je een betere nachtrust verwachten.
- Omega-3: in deze visolie zitten vetzuren die goed zijn voor je hart en bloedvaten.
- Calcium-magnesium + vitamine D: dit helpt botontkalking tegen te gaan.
- Vitamine C: voor een goede afweer.
De EetLijn in de overgang
Zelf ben ik vanaf mijn 48ste in de overgang, inmiddels alweer 14 jaar. Gelukkig ervaar ik deze fase in mijn leven niet als een probleem want het hoort er gewoon bij. Ik ben dankbaar voor wat ik heb en daarom hoop ik dat mijn tips jou ook kunnen helpen. Wil je nog meer weten over de overgang of wil je graag voedingsadviezen van de EetLijn? Neem eens een kijkje op de site www.deeetlijn.nl en vind een coach bij jou in de buurt. Of meld je aan voor gratis recepten en Jouw LijfLijnSchrijfsels via de link??www.jouwlijflijn.nl/ja.??
Mocht je dit artikel interessant vinden, wil je het dan delen met jouw netwerk door op de social media knoppen te klikken? Zo kunnen ????k j??uw “vrienden”??hun voordeel halen uit deze informatie. Bed??nkt!