Winterdepressie De EetLijn

Winterdepressie en 6 tips wat je er zelf aan kunt doen

Winterdepressie; in de winter lopen er in Nederland weer legio mensen rond die daar last van hebben. Voor het gros van de Nederlanders is de winter een knusse en gezellige tijd. Dat begint al als de blaadjes van de bomen vallen of de eerste sneeuwvlokjes beginnen te dwarrelen. Toch zijn er ook veel mensen die helemaal niet van deze tijd genieten, die het liefst in bed zouden willen blijven liggen met een dikke deken over hun hoofd en die niet kunnen wachten tot de lente zich weer aandient en dat de dagen weer gaan lengen.

Verschillende soorten depressie

Onderzoeken wijzen uit dat plm. 1 miljoen van de Nederlanders wel eens lijdt aan één of andere vorm van depressie. Er zijn meerdere vormen van depressie waarvan postnatale depressie en winterdepressie de meest bekende zijn. In dit blogbericht ga ik het hebben over winterdepressie, ook wel genoemd winterblues of winterdip. Als je daar mee te maken hebt, ontdek je dat de winterperiode, die voor een hoop mensen super gezellig en knus is, voor jou een zware periode betekent vol met psychologische en/of lichamelijke klachten.

Winterdepressie en de symptomen

Of je lijdt aan een winterdepressie, is niet meetbaar in het bloed. Daarom zijn symptomen bepalend of je er inderdaad mee te maken hebt. Onderstaande symptomen komen voor in de periode waarin er een geringe hoeveelheid zonlicht is. Dat is niet alléén in de 3 echte wintermaanden maar het kan zelfs voorkomen vanaf oktober t/m maart. De symptomen die erbij horen, zijn:

  • Somberheid en een neerslachtig gevoel
  • Vermoeidheid
  • Veel slapen
  • Veel eten en daardoor gewichtstoename
  • Snel geïrriteerd
  • Een zwaar gevoel in het lichaam.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn van een winterdepressie?

Zoals hierboven al gezegd, is de oorzaak gelegen in een tekort aan zonlicht en daardoor een verstoring van je normale bioritme van je lichaam. De één is daar gevoeliger voor dan de ander. Normaal komt er overdag licht binnen via de ogen en je huid, en zodra het niet meer licht is, gaat je lichaam melatonine aanmaken zodra het donker wordt. Melatonine is je slaaphormoon en zorgt ervoor dat je in slaap valt. Als door een geringere hoeveelheid licht dat ritme verstoord wordt, kan er een winterdepressie uit voortvloeien. Wat ook verstoord kan raken is de aanmaak van serotonine, oftewel het gelukshormoon. Afname van serotonine kan ervoor zorgen dat je somber wordt en vervalt in eetbuien. Daardoor voel je je nóg rotter en je komt in een soort van visuele cirkel terecht.

Winterdepressie, wat kun je er aan doen?

Gelukkig zijn er aan aantal zaken die je zelf kunt doen of waar je in ieder geval hulp bij in kunt roepen. Je mag denken aan lichttherapie, medicatie, vakantie nemen, je leefstijl aanpassen enz. enz.

1. Licht

Een van de eerste dingen die je zou kunnen doen, is zorgen dat je veel met licht in aanraking komt. Ga zoveel mogelijk naar buiten, zeker tussen de middag. Maak indien mogelijk ’s morgens al meteen na het opstaan een wandeling. Al is het maar 20 à 30 minuten maar ga erop uit! Mocht dit niet voldoende zijn, kun je een daglichtlamp kopen. Wat je ook zeker kunt doen is een vakantie boeken. Dat kan zijn de wintersport. Daar kikker je heerlijk van op. Als je erg gevoelig bent voor licht kun je nog beter naar een zonnig land gaan. Hoe meer huid je blootstelt aan zonlicht, hoe beter het is. Zie jij jezelf al op wintersport in je badpak lopen?

2. Vitamine D3 en omega 3

De reden om je huid bloot te stellen aan licht is omdat je huid onder invloed van de zon vitamine D aan kan maken. Doordat er in de wintertijd sowieso te weinig (zon)licht is, adviseer ik je om altijd extra vitamine D3 bij te nemen in de vorm van een supplement. Zelf gebruik ik al jaren een voedingssupplement CalMag met D3. Dan doe je het beste voor je botten, je ontspant ervan en het komt je stemming zeker ten goede. Veel depressies worden veroorzaakt door een tekort aan D3. Ook in dierlijke vetten zit vitamine d, een belangrijke stof om je goed te voelen. Naast de vitamine D adviseer ik je ook altijd een goed omega 3 visolie supplement te nemen. Let daarbij wel goed op welke je kiest. Er zijn honderden merken visolie op de markt. Uit een test onder 200 verschillende soorten bleken er slechts 4 echt zuiver te zijn. Dus laat je hierin goed adviseren.

3. Ga bewegen

Door meer te gaan bewegen, gaat je lichaam goede stofjes aanmaken in de bovenkamer. Bovendien kun je tijdens een heerlijke wandeling je gedachten loslaten. Je kunt in zo’n geval beter lekker ontspannen wandelen of fietsen of zwemmen dan extreem fanatiek gaan sporten. Overmatig bewegen of intensief trainen, hoe gezond ook, is toch een stressor voor je lichaam dus kies een vorm van bewegen waarbij je niet overdreven veel vraagt van je lichaam en waar je écht van geniet.

4. Zorg voor een gezonde darmflora

Je darmen worden ook wel je tweede hersenen genoemd. Darmen en hersenen staan door de hersen-darm as met elkaar in verbinding. Zorg je goed voor je darmen? Dan komt dat ook ten goede aan je hersenen. 80% van de serotonine (het gelukshormoon) in je hersenen wordt aangemaakt in je darmen. Bovendien kunnen gezonde darmen ervoor zorgen dat er geen foute stofjes in het bloed terechtkomen. Voor een goede en gezonde darmflora kun je het beste zoveel mogelijk gluten vermijden, foute vetten en suiker. Een zo gezond mogelijk en vul je maag met fruit (2 stuks per dag) en groenten, liefst zoveel mogelijk biologische en in alle kleuren van de regenboog.

5. Zorg voor voldoende ontspanning

Zorgen voor ontspanning kun je sturen door zoveel mogelijk leuke dingen te doen. Lees eens een heerlijk boek, ga naar een lachfilm, nodig gezellig vrienden uit om lekker samen te eten, een spelletje doen. Omring je met mensen die jou blij en vrolijk maken en ga alle negatiefmakers uit de weg. Doe alleen dingen die je echt graag doet! Ga zeker niet in afzondering leven. Verbinding is heel belangrijk. Zoek een warme sociale omgeving. Mensen met wie je kan lachen en knuffelen. Door knuffelen komen er goede stofjes vrij, o.a. oxytocine, het knuffelhormoon.

6. Vermijd ‘opkikkertjes’ met cafeïne

Laat je niet in de verleiding brengen om jezelf op te peppen met opkikkertjes zoals koffie, cola, energiedrankjes en suikerrijke voeding. Ze geven tijdelijk een piek maar daarna zal je er slechter aan toe zijn dan voor die tijd. Door suiker te eten maak je héél even dopamine aan, ook zo’n goed gevoel hormoon, maar op den duur is de schade groter dan de lol die je eraan beleefd hebt. In deze context noem ik ook zetmelen zoals pasta, rijst, pizza enz. enz. Die lijken ogenschijnlijk suikervrij maar de zetmelen worden in het lichaam omgezet in suiker en veroorzaken uiteindelijk hetzelfde effect.

Zoek in de artikelen

kringeltje
kringel verdeler
button met nettie in de keuken

365 dagen

GEZOND(er) van A tot Z

kringel verdeler
kringeltje

Vrijblijvend kennismaken met een EetLijn Coach?