headershadow

Latest Blogposts

Worteltjes, zijn ze goed voor je ogen of is dat een sprookje?

Elke maand wil ik goedbedoelde adviezen, onzinverhalen, kolderieke stellingen en hardnekkige fabels verwijzen naar het land van de sprookjes. Deze week aflevering 1. Worteltjes zijn goed voor je ogen, of is dat een sprookje? Maar dan is het wél een sprookje waar niet alléén de kinderen in geloven. Veel wanhopige ouders stimuleren hun kind immers tot het eten van worteltjes met de misleidende stelling: Heb je wel eens een konijntje met een brilletje gezien?

Zijn worteltjes zijn goed voor je ogen, of is dat een sprookje?

Welke ouder maakt het niet mee dat een kind niet van groentes houdt behalve doperwtjes in een potje en appelmoes uit blik? De maniertjes die bedacht worden om het kind toch maar groentes te laten eten, variëren van vliegtuigjes die het mondje binnen zouden komen vliegen tot allerlei loze beloftes wat de groentes wel voor resultaat zouden hebben voor je gezondheid. Denk maar aan Popey die ijzersterk zou worden van spinazie en de kracht zou ontwikkelen om zijn Olijfje te redden uit de meest vreselijke situaties. Én zo leeft al decennia lang de mythe dat je van worteltjes betere ogen zou krijgen.

Waar berust dit sprookje op?

Er zit een kern van waarheid in het argument dat kinderen worteltjes zouden moeten eten om beter te kunnen zien. Onze ogen hebben nl. vitamine A nodig om goed te kunnen functioneren. Het lichtgevoelig pigment wordt daarmee gemaakt. Worteltjes bevatten bèta caroteen en dat is pro vitamine A. Dat wil zeggen dat de bèta caroteen in ons lichaam wordt omgezet in vitamine A en daarmee wordt de wortel bestempeld tot het wondervoedsel voor een beter gezichtsvermogen.

Kern van waarheid… dat betekent dus dat het níet écht waar is. Wat is dán de waarheid?

  • Om te beginnen is wortel niet de enige bron van vitamine A. Ook bloemkool, bananen, mandarijnen, walnoten en sinaasappels bevatten bèta caroteen. Eigenlijk van alle voedingsmiddelen die gelig/oranje gekleurd zijn, is het bekend dat het min of meer vitamine A bevat.
  • Verder zijn er ook dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, zuivel, vis en eidooiers die vitamine A bevatten.
  • Tot slot is de hoeveelheid vitamine A in worteltjes heel laag en wordt het door het lichaam dermate moeilijk opgenomen, dat het resultaat nihil zal zijn. Met een paar worteltjes per dag, waar menig moeder al héél blij mee zou zijn, kom je dus niet ver. Je zou zowat een karrevracht vol per dag moeten eten om voldoende vitamine A binnen te krijgen om ook maar íets van effect te krijgen.

Raw carrots on a baking tray for roasting

Conclusie: Hoe gezond worteltjes ook zijn, het maakt voor je ogen geen enkel verschil of je ze wel of niet eet. En ook al zou het goed zijn voor je ogen, dat wil nog niet zeggen dat je ogen er ook écht béter van worden. Het is wél een leuke smoes om kinderen aan te zetten hun bord met worteltjes tot het laatste restje leeg te laten eten.

Misschien leuk om te weten waar de fabel vandaan komt?

De oorsprong van dit sprookje is terug te leiden tot de 2e Wereldoorlog. De piloten van de Britse luchtmacht waren heel succesvol in het uitvoeren van nachtelijke luchtaanvallen doordat ze in bezit waren van een technisch hoogstandje, het Airborne Interception-radar. Daarmee konden de Britse vliegers in de lucht andere vliegtuigen opsporen. Maar dat mocht natuurlijk niet bekend worden bij de Duitsers. Daarom spelde de Royal Airforce iedereen het verhaal op de mouw dat de Britse piloten zulke goede ogen hadden omdat ze veel worteltjes aten. Het is nooit duidelijk geworden of Duitsland deze onzin geloofde maar dat was niet belangrijk. De bevolking heeft altijd gesmuld van dit sprookje en tot op de dag van vandaag moeten de kinderen, die geen fan zijn van groentes, het bezuren.

handtekening

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

0 reacties op “Worteltjes, zijn ze goed voor je ogen of is dat een sprookje?

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.