Asperges, te kust en te keur… we zitten momenteel midden in het asperge seizoen en het is gek….. ??f je moet er niets van hebben ??f je bent er dol op en zou ze wel elke dag willen eten. Bij mij staan ze in deze tijd regelmatig op het menu. Ik eet ze dan wel all????n want mijn man kunnen ze niet bekoren. Jammer want asperges zijn superfood van eigen bodem, maar…?? waar echter w??l een luchtje aan zit!??

Asperges, wat zijn het?

Asperges komen van de aspergeplant. Een meerjarige plant die wel 10 jaar oud kan worden. Het begint allemaal met een zaadje dat uitgroeit tot een plant en waarvan je na 2 jaar asperges kunt steken. In het 2e jaar kun je ongeveer 2 weken oosten. Als de plant 3 jaar oud is, kun je ongeveer 4 weken oogsten en de jaren daarna kun je oogsten gedurende 6 tot 8 weken. Na ongeveer 10 jaar ontstaat er aspergemoeheid en begint de akkerbouwer weer op een nieuw stuk grond met het begin… een zaadje…

Welke soorten zijn er?

Er zijn 3 verschillende kleuren asperges: witte, groene en paarse. De witte zijn de meest voorkomende. Maar ook de groene zijn de laatste jaren in opmars. Het verschil in kleur zit hem in het feit dat de witte asperges onder de grond gekweekt worden en daardoor geen zonlicht krijgen. De groene worden boven de grond gekweekt en maken onder invloed van het zonlicht chlorofyl aan, waardoor de groene kleur ontstaat. De minst voorkomende zijn de paarse. Die zijn bijna niet verkrijgbaar.

witte, groene en paarse asperges, jouw lijflijn

Hoe worden ze gekweekt?

De zaadjes worden gezaaid op bedden die in het begin worden overtrokken met zwart plastic. Na 2 jaar begint het oogsten en de stengels worden met de hand gestoken. Als er een paar kopjes boven de grond komen, worden ze weer bedekt met grond totdat er zoveel kopjes boven de grond komen dat het de moeite waard wordt om te gaan oosten. Rondom het kopje wordt er wat aarde weggekrabt en met een aspergesteker worden de asperges gestoken, ongeveer 22 cm lang. Ze worden meteen in donkere kisten gelegd om hun mooie witte kleur te behouden. Het oogstproces is zeer intensief en dat verklaart o.a. de prijs van de asperges. Leuk om te weten is dat de langste asperge ooit was uitgegroeid tot meer dan 3 meter.

Hoe bereid je ze?

De witte asperges moeten geschild worden. Eerst wassen, dan schillen met een dunschiller vanaf plm. 2 cm onder het kopje tot onderaan toe. Dan snijd je het kontje eraf, plm. 2 cm. Je kunt ze voor bereiding in stukjes snijden of heel laten. Als je ze gaat koken, kook dan schillen en kontjes mee voor meer smaak. Kok ze beetgaar. Het water giet je in een pan en dat is een basis voor een heerlijke soep. Als je de asperges wilt roerbakken, stomen of grillen, gebruik dan de schillen en kontjes t??ch om een heerlijke soep van te maken. De groene en paarse asperges hoeven niet geschild te worden.?? Haal wel 2 cm af van de onderkant; dat kan soms wat vezelig zijn. Die kun je weer gebruiken om soep van te koken. Je kunt zowel groene als paarse asperges heel goed rauw eten als gezonde snack tussendoor.

Wat zijn de geneeskrachtige eigenschappen?

Wat ik al eerder aangaf, asperges zijn enorm gezond.?? Vooral de groene en de paarse omdat die meer vitamines bevatten door de invloed van het zonlicht. Rauw zijn ze gezonder dan bereid. De Latijnse naam voor de bijzondere groente is: Asparagus officinalis, wat betekent: geneeskrachtig. Er zit een stofje in, asparagine, dat vooral voorkomt in de schil en de kop. Hieronder de gezondheidsbevorderende eigenschappen op een rijtje:

  1. Ze bevatten zeer veel vezels die heel goed zijn voor een gezonde darmflora.
  2. Daarnaast zit er heel veel vocht in wat samen met de vezels zorgt voor een goede stoelgang en kan helpen obstipatie te voorkomen.
  3. De vezels kunnen het lichaam helpen beschermen tegen darmkanker.
  4. Ze hebben een positief effect op de weerstand en zijn ontstekingsremmend.
  5. Asperges zijn rijk aan glutathion, een sterke ontgiftende antioxidant met medicinale eigenschappen die o.a. veroudering tegengaan.
  6. Ze ondersteunen een goede nierfunctie en werken vochtafdrijvend. Daardoor kunnen ze bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
  7. Doordat ze zowel vocht als overtollig zout afdrijven, kunnen ze nierstenen helpen voorkomen.
  8. Vanwege de ontstekingsremmende werking en een regulerende werking op de insuline productie kunnen ze ook helpen diabetes type 2 voorkomen.
  9. Ze kunnen helpen de gevolgen van een kater te verzachten vanwege de aminozuren en mineralen.
  10. Asperges bevatten foliumzuur wat belangrijk is voor vrouwen die zwanger zijn en een open ruggetje kan helpen voorkomen.
  11. Foliumzuur kan ook een antidepressieve werking hebben doordat er een betere toevoer van bloed naar de hersenen is en een verbeterde aanmaak van de geluksstofjes dopamine en serotonine.
  12. Asperges kunnen bijdragen aan een gezond gewicht en een gezond cholesterolgehalte.
  13. Ze kunnen bijdragen aan een goede botgezondheid vanwege de vitamine K. Vitamine K verbetert namelijk de opname van calcium en helpt uitscheiden van calcium via de urine te verminderen.
  14. Er zit ijzer in de asperges wat ook bijdraagt aan sterke en elastische botten.
  15. Het is een slanke groente met weinig calorie??n en t??ch een hoog gehalte aan mineralen.

Wat zijn de nadelen?

Ze zijn super gezond dus, maar…. en zit wel een luchtje aan! Heb je wel eens gemerkt dat als je asperges gegeten hebt, dat je urine heel anders kan ruiken? Dat noem je ook wel ‘aspergeplas’. De geur ontstaat doordat in de asperges zwavelhoudende stoffen zitten die in het lichaam na consumptie snel worden omgezet in vluchtige zwavelhoudende verbindingen. Die geven de geur, die overigens niet bij iedereen even sterk is. Sommige mensen ruiken het zelfs helemaal niet. Dat kan zijn omdat ze niet de enzymen hebben die de zwavelhoudende stoffen omzetten of hun reukorgaan herkent de geur niet. Beide aspecten blijken genetisch te zijn. Het is niet goed of slecht…het ??s gewoon zo.

Welke zijn gezonder?

Het witte goud, worden de witte asperges genoemd. Of de koningin der groenten. De witte worden ook wel genoemd: albino wortelstokken. Mensen denken vaak dat ze genetisch gemanipuleerd zijn, omdat ze zo mooi wit zijn. Niets is minder waar. Ze missen gewoon de invloed van de zon. Omdat groene en paarse asperges w??l in zonlicht groeien, bevatten die meer vitamines en zijn dus gezonder. Daarnaast zijn rauwe asperges gezonder dan bereide. Wil je ze toch bereiden, dan kort roerbakken of beetgaar koken of stomen.

Asperges eten om gezond te blijven?

Je zou bijna denken: als ik maar asperges eet, dan blijf ik gezond. Dat is tekort door de bocht. Als je regelmatig asperges op het menu hebt staan en je hebt verder een ongezonde leefstijl, dan ga je daar de wedstrijd niet mee winnen. Een gezonde totale leefstijl is altijd de basis en asperges kunnen je gezondheid uiteraard ondersteunen. Ze zijn trouwens niet het hele jaar door te koop. Het seizoen is van april t/m juni. Dus wat doe je de overgebleven maanden om je gezondheid te ondersteunen? Ben je ge??nteresseerd in een gezonde leefstijl waarbij je gaat ontgiften en je lichaam gaat reinigen tot op celniveau? Neem eens een kijkje bij www.deeetlijn.nl.????

Tot slot 3 heerlijke aspergerecepten:

  1. Aspergesoep
  2. Asperges met eiersaus
  3. Kerriegroentes??

Mocht je dit artikel interessant vinden, wil je het dan delen met jouw netwerk door op de social media knoppen te klikken? Zo kunnen ????k j??uw “vrienden”??hun voordeel halen uit deze informatie. Bed??nkt!

handtekening