headershadow

Latest Blogposts

E-621, de smaakversterker die smaakt naar meer méér MÉÉR!!!

E-621, jouw lijflijn

In dit blogbericht ga ik het hebben over de smaakversterker E-621. Lees a.u.b. verder. E-621 is véél gevaarlijker dan wij denken en ik wil je uitleggen waar het gevaar in schuilt. Een beetje uitleg zal alles duidelijk maken. De benaming lijkt héél onschuldig: Smaakversterker. Niets mis mee toch? En E-621 klinkt al helemaal onschuldig. Bovendien is glutamaat, één van de schuilnamen, een lichaamseigen stof, een aminozuur wat ons lichaam nodig heeft.

E-621, wat is het eigenlijk?

  • Het is een synthetische smaakversterker die aanwezig is in vrijwel alle zoute en hartige vóórverpakte levensmiddelen en nog in andere zaken, zie lijstje hieronder.
  • Het heeft een onmiskenbaar hartige smaak die ook wel bekend staat als umami, de vijfde smaak naast zoet, zout, zuur en bitter.
  • Het is letterlijk een smaakversterker. Het versterkt de smaak van andere ingrediënten en dan vooral aan “light” producten. Suiker en vet zijn nl. smaakmakers die in light producten óf ontbreken óf minder voorkomen. Om het product tóch een lekkere volle smaak te geven, wordt er dan E-621 gebruikt. Het maakt het product lekkerder.
  • Omdat je light producten eet, denk je dat je goed bezig bent en krijg je onbewusts het seintje: eet maar door want je bent goed bezig. En je eet méér dan je nodig hebt of méér dan je eigenlijk óp kunt. Tel daarbij op dat E-621 je verzadigingshormoon op non actief zet, en je weet hoe laat het is… meer, méér, MÉÉRRRR!!!!
  • Het is een door de Europese Unie goedgekeurde stof (vanuit het bedrijfsleven)
  • Er zijn veel discussies over en er wordt weinig verder onderzoek naar gedaan omdat er téveel financiële belangen zijn.

Umami

De specifieke umami smaak komt uit gefermenteerd zeewier. Fermenteren is een (langdurig rijpings)proces waarbij dierlijke of plantaardige eiwitten worden afgebroken. Het geeft de hartige smaak die je bijvoorbeeld in oude kaas aantreft. Het is minder zout, vult als het ware de mond in plaats van deze te doen samentrekken. De smaak werd erkend als 1 van de hoofdsmaken nadat er op de tong speciale umami-receptoren waren ontdekt. Umami heeft een hele bijzondere eigenschap: het versterkt een al aanwezige smaak. Dit is handig als er andere ingrediënten zijn die minder sterk van smaak zijn.

Schuilnamen

De smaakversterker E-621 heeft vele schuilnamen. De voedingsmiddelenindustrie is niet gek. Zodra consumenten dóór krijgen wat de slechte eigenschappen van bepaalde smaakstoffen zijn, wordt acuut de naam veranderd.

Zo staat E-621 o.a. ook wel bekend als

  • Ve-tsin
  • Gistextract
  • MSG oftewel mononatriumglutaminaat.

Andere namen die bedoeld zijn om E-621 te verdoezelen, zijn o.a.:

  • Kunstmatige aroma’s
  • Natuurlijke aroma’s
  • Maltodextrine
  • En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  • De E-nummers E-622 t/m E-637 hebben soortgelijke eigenschappen.

Waar zit het allemaal in?

  • Bouillons en soepen
  • Eigenlijk alle kant-en-klaar sauzen
  • Bijna alle kant-en-klaar maaltijden
  • De meeste light producten
  • Snacks
  • Bijna alles wat je koopt in bakjes, zakje en pakjes

Het is zelfs een Kunt met een grote K om boodschappen in je wagentje te laden waar géén E-621 in zit. En door de vele schuilnamen herkennen we het product dus lang niet meer altijd.

Bijwerkingen

Eén van de bijwerkingen van E 621 is dat het eetlustopwekkend is en het schakelt het hormoon uit wat jou het seintje geeft dat je voldoende gegeten hebt, m.a.w. je “stopknopje” werkt niet meer en JE BLÍJFT ETEN! Dus méér omzet en meer winst voor de voedingsmiddelenindustrie over de rug (lees: gezondheid) van onschuldige en onwetende consumenten.

  • E 621 wordt daardoor o.a. in verband gebracht met obesitas
  • En diabetes
  • Maar ook migraine
  • Hartkloppingen
  • En opgezwollen ledematen en lippen zijn klachten die mensen ervaren
  • Het verstoort de werking van onze schildklier waardoor je minder gaat verbranden en je dus méér vetopslag hebt op de verkeerde plaatsen

Ik stel je op de proef

Zou je even mee willen testen? Ik heb een opdracht en die gaat over “over”-eten: Je zit op een verjaardag en er staan borrelnootjes op tafel. In het begin ben je sterk en je blijft er van af. Maar ze liggen je maar aan te kijken en op een gegeven moment denk je: “Nou, ééntje dan, ééntje kan geen kwaad”. En voor je het weet is het hele schaaltje leeg.  Herken je dat? Of je bent thuis en je hebt borrelnootjes in de kast liggen voor als er onverwachts visite komt. Je denkt: Ach… ik neem er één. Je maakt de zak borrelnootjes open, neemt er één uit, eet die op en nog geen half uur later denk je: “Oeps…dat wás de zak voor de vistie”. Laat het me weten als het jou wél lukt om 1 borrelnootje te nemen en de rest te laten liggen. Lang leve smaakstof E-621!!!

Hoe zou je het vinden om elke week een gezond recept doorgemaild te krijgen? Meld je aan via www.jouwlijflijn.nl/ja en ik mail je 20 weken lang een recept zónder geur-, kleur- en smaakstoffen. En zéker zónder smaakversterker E-621!!!

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

2 reacties op “E-621, de smaakversterker die smaakt naar meer méér MÉÉR!!!


Comment author said

Door marylyna op 11 januari 2016 om 15:27

E621 had ik al in mijn hoofd geprent. Maar dat het doorgaat tot E637 wist ik niet.
ik noem dit verfijning van de informatie. Dus nu E621-637 inprenten, alsmede de valse voorwendsels.
inderdaad is het meest simpele: geen zakjes, bakjes en pakjes.
Dank Nettie!!

 

Comment author said

Door Nettie op 12 januari 2016 om 00:37

Dan doe je het altijd goed en kán het niet fout gaan Marylyna. Geen zakjes, pakjes en bakjes. Er zijn goeie bij hoor, maar dan moet je écht de etiketten goed in de smiezen hebben. Safety first. In mijn webwinkel heb ik pakjes en zakjes die wél okay zijn. Soms toch wel gemakkelijk. Succes verder ermee hoor.

 

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.