Een crashdieet; je kent het vast wel… je gaat bijna op vakantie en je wilt nog snel een paar kilo afvallen v????rdat je vertrekt naar Verweggistan. Of je??hebt de feestdagen achter de rug, je hebt je weer helemaal laten gaan, voelt je moe en plofferig en al v????r 1 januari ben je aan het speuren gegaan op internet naar het zoveelste crash dieet want je wilt het er allemaal zo snel mogelijk weer??af hebben.

5 kilo in 1 week

Het klinkt toch leuk? 5 kilo in 1 week? Zeker als je graag in je gala jurkje wilt of een leuk zomerjurkje. En er zijn nog wel m????r redenen om aan een crash dieet te beginnen. En eerlijk is eerlijk… crashdi??ten werken (bijna) altijd. Maar ????k ALTIJD maar TIJDELIJK! Vroeg of laat zal je tegen de gevolgen van een crashdieet aanlopen. Hoe komt het toch dat je na een crash dieet ??ltijd weer aankomt, m??t rente?

Een crashdieet, wat is het eigenlijk?

Velen denken bij een crashdieet altijd aan pillen, poedertjes gepaard met extreem veel bewegen. Er zijn legio crashdi??ten waarbij je leeft op een reep, een soepje en een papje per dag. Of een eetwijze waarbij je zo weinig eet dat je nog niet in staat bent??normaal je werk te doen, laat staan dat je nog puf hebt om iets aan lichaamsbeweging te doen. Het gaat er ??ltijd om dat je minder calorie??n binnenkrijgt dan je nodig hebt.??Je??zult dus snel gewicht verliezen. Dat is ook het doel van crashdi??ten. En ??cht….het ??s mogelijk om 5 kilo in 1 week af te vallen. In alle gevallen van crashdi??ten zal je beloond worden door een snel??maar KORT resultaat. En geloof me… ik heb ??lle di??ten al voor je uitgeprobeerd. Noem me een dieet en ik heb het voor je ‘getest’.

Wat zijn de nadelen van een crashdieet?

  1. Omdat je lichaam minder calorie??n binnen krijgt dan het nodig heeft, denkt het lichaam dat er barre tijden aankomen en zal de verbranding op een lager pitje komen. Je lichaam zal zuiniger omgaan met voedingsstoffen en proberen er alles uit te halen wat er in zit en dus met m??nder toe kunnen. Als je dan weer m????r gaat eten en je lichaam kan nog steeds??met minder toe dan??het binnen krijgt, zal alles wat je niet verbruikt op de reserve afdeling terecht komen en dat betekent vetopslag op de verkeerde plaatsen.??Het resultaat zal dus hooguit een paar weken standhouden en daarna zal je weer aankomen met rente. Het jojo effect is een feit.
  2. Wat nog een nadeel is van crashdi??ten dat je geen vet zult verliezen maar vooral spiermassa.
  3. En een laatste groot nadeel is dat crash di??ten uiteindelijk ongewenste ??(vr)eetbuien kunnen veroorzaken. Als je d????r eenmaal in beland bent, is het eind zoek en kan all????n specifieke begeleiding nog uitkomst bieden.

Al met al zal het duidelijk zijn dat crashen niet aan te raden is. Belangrijk voor nu??om te weten: Wat dan?

1. Eet liever vet dan light

Het klinkt heel goed om light producten te gebruiken, alsof je er “light” van zou worden maar het tegendeel is waar. Je lichaam heeft een geheugen en gaat, zodra het iets zoets proeft, insuline aanmaken. Insuline wordt ook wel genoemd het “vetopslaghormoon”. Een beetje aanmaak van insuline is okay omdat insuline de suiker in het bloed in de cellen brengt om daar omgezet te worden in energie. Maar als er teveel insuline aangemaakt wordt, ontstaat er moeheid, nog meer trek in zoet en vetopslag. Gebruik liever Stevia of nog liever: probeer van zoetbehoefte af te komen.

2. Eet de juiste dingen

Het is zo wie zo belangrijk dat je niet teveel eet, maar dus ook z??ker niet te weinig. En n??g belangrijker is w??t je eet. Teveel koolhydraten zijn niet goed want??die kunnen schommelingen veroorzaken in de bloedsuikerspiegel en daardoor “(vr)eetbuien veroorzaken.??Te weinig koolhydraten is bijna nog erger want dan leg je je schildklier plat en is het leed helem????l niet meer te overzien.??Probeer daarom een goede balans te vinden in de verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten.

3. Eet liefst biologisch

Hoe zuiverder je eet, hoe minder werk je lever heeft aan het uitfilteren van stoffen waar je lichaam niet zo blij van wordt. Als er veel toxines zijn en de lever kan het niet bijhouden om die uit te??filteren, gaat je lichaam vet opslaan om die toxines veilig in op te bergen. Hoe meer toxines, hoe m????r vetopslag en hoe minder toxines, hoe minder vetopslag. Bovendien kan de lever dan energie vrij maken voor een belangrijke taak, dat is het afbreken van vetten. Duidelijk een zaak van “de kip of het ei”. Naast het eten van biologisch eten, is het ook belangrijk om zo weinig mogelijk schadelijke??E-nummers binnen te krijgen.

4. Eet vooral d??ze zaken:

Veel mensen eten regelmatig vlees. Mijn advies is om vlees regelmatig in te ruilen voor vis. Dat bevat namelijk vitamine D, waar de meesten in Nederland een groot tekort aan hebben. En omega 3 vetzuren wat heel belangrijk is om de balans tussen omega 3 en omega 6 te herstellen. Last but nog least bevat vis veel jodium wat belangrijk is voor een actieve schildklier. Combineer je visje met een bord vol groenten in alle kleuren van de regenboog.

5. Laat deze zaken staan:

Een aantal voedingsmiddelen waar ik helemaal niet enthousiast over ben, zijn granen (vanwege de gluten), suikers en melkproducten (vanwege de lactose = melksuiker en case??ne). Alle genoemde stoffen kunnen de darmwand beschadigen.

6. Kom in beweging!

Hier is al zoveel over gezegd.?? Wil je gezond ouder worden? Kom en blijf in beweging. Overm??tig sporten is trouwens ook niet goed maar zeker een statisch leven zal niet bijdragen aan een goede gezondheid. Neem wat vaker de trap, parkeer de auto wat verder van de winkel af en maak gebruik van de “7-minute work out” op je mobiele telefoon.

Probeer alle bovenstaande tips in je leven te integreren. Het is in het begin misschien even wennen maar je zult, naar gelang de resultaten, er steeds meer plezier aan beleven. Wil je de kortste weg naar Rome? Neem dan eens een kijkje bij mijn leefstijlprogramma De EetLijn.

Vind je deze informatie zinvol voor anderen? Zou je mijn blog willen liken en delen via de social media knoppen hieronder?