Weet je dat er heel veel mensen verslaafd zijn aan suiker, of het nou mannen zijn, vrouwen of kinderen? Ik heb??zelf ook een suikerverslaving??gehad. Inmiddels al weer 15 jaar en een behoorlijk aantal kilootjes??geleden.??In die tijd zat ik veel op de weg en was er geen benzinepomp veilig. Soms reed ik van pomp naar pomp om maar chocolade te kunnen scoren, Magnums, Engelse drop enz. enz.
Suikergebruik, wat zijn de gevolgen?
Soms vind ik het n??g lastig om weerstand te bieden aan chocolade en ijs. Weet je dat het nog moeilijker is??om van suiker af te kicken dan van??drugs? Het is??minstens zo verslavend.??En weet je??dat suiker je energie en je gezondheid sloopt? Er zijn legio onderzoeken gedaan naar de (bewezen) gevolgen van suiker voor je gezondheid en de resultaten liegen er niet om.
- Suiker geeft een schommeling van je bloedsuikerspiegel waardoor er extra insuline aangemaakt wordt die er voor moet zorgen dat die bloedsuikerspiegel weer daalt. Als dit een paar keer op een dag gebeurt???niets mis mee. Maar als het keer op keer gebeurt, wordt je alvleesklier daar niet zo blij van. Insuline noemen we ook wel het vetopslaghormoon. Je kunt raden wat er gebeurt.
- Door suiker kan je lichaam enorm verzuren, vooral het maag-darmstelsel, wat heel veel klachten kan geven waaronder candida. Daardoor wordt je immuunsysteem regelrecht verzwakt. Een verzwakt immuunsysteem kan weer zorgen voor allerlei ontstekingen in je lichaam.
- Teveel suiker kan ontaarden in diabetes type 2, iets waar niemand op zit te wachten maar wat op dit moment beangstigend toeneemt onder de Nederlandse bevolking.
- Ook zorgt suiker indirect, door een verstoring van de mineraalhuishouding (opname calcium magnesium wordt bemoeilijkt), voor botontkalking.
- Verder kan suiker het risico verhogen op diverse vormen van kanker, o.a. borstkanker en darmkanker.
- Door teveel zoetigheid kun je op een gegeven moment niet meer onderscheiden of je ??cht honger hebt of gewoon trek in zoet.
Waarom suikervrij?
E??n van de eerste dingen die je het beste kunt laten staan als je gezonder en fitter wilt worden, zijn de suikers. De menu???s en recepten van De EetLijn zijn allemaal vrij van toegevoegde suikers. Als je het programma en de recepten volgt, hoef je trouwens nergens over na te denken. Toch kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment zo ver bent, dat je niet meer letterlijk alles wilt volgen maar zelf je fantasie wilt gaan gebruiken. Hoe handig is het dan om te weten waar allemaal suikers in zitten? En wordt suiker altijd vermeld als suiker of heeft suiker (vele) schuilnamen?
Inderdaad, suiker is er in vele vormen en heeft veel schuilnamen.
Lees en huiver:
- Agavenectar
- Agavesiroop
- Ahornsiroop
- Barbadossuiker
- Basterdsuiker
- Bietsuiker
- Bietenstroop
- Bruine suiker
- Cassonade
- Dadelstroop
- Demerara
- Dextrose
- Druivensuiker
- Esdoornsiroop
- Fructose
- Fructosestroop
- Fruitsuiker
- Galactose
- ??Geleisuiker
- ??Glucose
- ??Fructose-glucosestroop
- ??Glucosestroop
- HGCS (High Fructose Corn Syrup)
- ??Honing
- ??Invertsuiker
- ??Kandijsuiker
- Karamel (gebrande suiker)
- Kokosbloemsuiker
- Kristalsuiker
- Lactose
- Ma??sstroop
- Ma??ssuiker
- Malt
- Maltodextrine
- Maltose
- Moutstroop
- Maple Syrup
- Melasse (-stroop)
- Melksuiker
- Moutsuiker
- Nectar
- Oerzoet
- Palmsuiker
- Parelsuiker
- Rietsuiker
- Rijststroop
- Rijstsuiker
- Ruwe rietsuiker
- Sacharose
- Sap concentraat
- Spelstroop
- Sucranaat
- Sucrose
- Suiker
- Tarwestroop (wheat-syrup)
- Vanillesuiker
Hoe ga je om met deze kennis?
Alle namen uit je hoofd leren? Dat is onbegonnen werk. 1 term is wel goed te onthouden: ???Alles wat eindigt op ???ose, is uit den boze???. Dan heb je er al aardig wat te pakken. Verder heb ik een super??eenvoudige??oplossing: Als je stopt met pakjes, zakjes, bakjes en flesjes, ben je al een heel eind. Alles wat groeit aan struiken en bomen of in de grond, en je koopt het vers, z??nder verpakking of etiket, kun je er (bijna) zeker van zijn dat er g????n suiker aan toegevoegd is. Zodra je producten gaat kopen die verpakt zijn, is het oppassen geblazen en is het slim om het etiket aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpen.
Okay… g????n suiker meer dus. Maar stel dat je t??ch een keer iets wilt zoeten, is het dan verstandig om zoetstof te nemen? Over zoetstoffen doen hele duscussies de ronde. Ze zijn er in verschillende vormen. Je hebt intensieve zoetstoffen en natuuridentieke zoetstoffen. Eigenlijk is suiker wat toegevoegd wordt aan je voeding ????k een zoetstof. Toch denken we bij het woord zoetstof altijd aan de flesjes met chemisch goedje wat wel 300 tot 500 x zoeter is dan suiker. Noem het voor het gemak maar de kunstmatige zoetstoffen.
Zoetstoffen zijn er in diverse hoedanigheden:
- Acesulfaam-K
- Aspartaam
- Cyclamaten
- Maltitol
- Sorbitol
- Splenda
- Sucralose
- Xylitol
Kunstmatige zoetstoffen zijn z??ker niet beter???
Wellicht denk je dat de??zoetstoffen een goed alternatief zijn omdat ze geen of nauwelijks calorie??n bevatten. Ik zal je met????n uit de droom helpen. De meeste zoetstoffen zijn nog schadelijker dan suiker. Je lichaam heeft een geheugen voor zoet. Stel, je drinkt zwarte koffie met zoetstof. Je hersenen registreren de zoete smaak en d??nken dat er suiker aan komt, dus???wordt er t??ch weer, onnodig, insuline aangemaakt. Weet je nog? Het vetopslaghormoon? En de reacties zijn hetzelfde als bij het gebruik van suiker. Verder gebeuren er nog een aantal andere dingen in je lichaam. Klein voorbeeldje: Aspartaam wordt in je lichaam afgebroken tot methanol. Dit product kan schade berokkenen zoals o.a. emotionele stoornissen, groeistoornissen en leerproblemen bij kinderen.
Hoe gaan we dit verder oplossen?
De enige??oplossing is om je zoetbehoefte aan te pakken. Je kunt dat rigoureus in ????n keer doen of van lieverlee afbouwen. Houd er w??l rekening mee dat je tijdens het afkicken van suiker ??cht ontwenningsverschijnselen kunt ervaren. Denk maar aan trillerigheid, hoofdpijn, vermoeidheid. Maar???zeg ik altijd heel optimistisch: Alles wat je 21 dagen volhoudt, is een gewoonte en dan ben je er aan gewend. Mocht je het af willen bouwen, stop dan wel met suiker en gebruik tot die tijd wat Stevia om te zoeten en bouw dat af, zodat je van lieverlee aan wat minder zoet kunt wennen.??Als je gaat eten volgens de richtlijnen??van??De EetLijn eet, zal je zoetbehoefte heel snel minder worden. Er wordt een enkele keer wat Stevia geadviseerd in de recepten maar kun je het afbouwen of laten staan, dan zal dat des te beter zijn en je lichaam zal jou er h????l erg dankbaar voor zijn.
Dit boek van Huib Stam is een aanrader als je wat m????r wilt weten over suiker, het zoete vergif. Klik op het plaatje voor m????r informatie.
Stevia en Erythritol
Deze 2 verdienen een extra vermelding. Dit zijn beide zoetstoffen die je in kunt zetten mocht je toch een keer een zoetmiddel nodig hebben. Beter is altijd om je zoetbehoefte af te bouwen, zie hierboven, maar wil je toch een keer toegeven aan een ‘zoete bui’ of een keer een zoetmiddel nodig hebben om te bakken, dan kun je met deze 2 goed uit de voeten. Let op: Niet de grote pot met stevia poeder uit de super. Dat is voor 97% maltodextrine en 3% stevia. In principe bijna pure suiker dus. Erythritol is een goede suikervervanger die onafgebroken het lichaam weer verlaat en ????n van de beter keuzes is. Helaas is het niet eenvoudig verkrijgbaar maar Jouw LijfLijn kan hem leveren via de webwinkel onder de naam Sukrin.
Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat op de site.