Rabarber, daar is nogal wat discussie over.?? Is het een slanke groente of een dikmakertje? En is hij nou lekker zoet of juist verschrikkelijk zuur? En waarom zou je hem na de langste dag niet meer mogen eten? In dit blog geef ik antwoord op al deze vragen ??n ik geef je wel 9 redenen om hem te eten. Want je raadt het al; ik ben er dol op!

Rabarber, is het fruit of groente?

Rabarber eet je zoet maar het is wel een groente. Het is een plant die bestaat uit dikke rode of groene stengels met grote bladeren. Als stengels groen zijn, heeft dat niets te maken met rijp of onrijp maar met de soort. De rode stengels zijn het zoetst. Je kunt alleen de stengel eten, het blad gooi je weg (meestal is in de winkel het blad er al afgesneden). Let bij de aanschaf op de stevigheid van de stengel en of hij niet te veel is ingedroogd. Rabarber kun je tot 5 dagen bewaren in de groentela van je koelkast. Maar het is handiger om de stengels direct tot moes te koken. Je kunt het dan in handige porties in de diepvries bewaren.

De bereiding is heel eenvoudig

Je hoeft rabarberstengels niet te schillen. Snij de stengels in kleine stukjes en verwijder alleen de buitenste vezels die al loskomen bij het snijden. Spoel ze schoon en zet de rabarber op het laagste pitje van je kooktoestel en laat het in een pannetje met het aanhangende water zachtjes garen tot de stengels uit elkaar vallen. Rabarber is van zichzelf zuur. Om hem zoet te maken gebruik ik altijd pure stevioside. Dit is een gezonde vervanger van suiker. In mijn blog over suikerverslaving vertel ik daar meer over. Als de rabarber gaar is, kun je hem binden met aardappelzetmeel, maar ik gebruik liever chiazaad. Dat bevat minder koolhydraten en geeft meer bite aan je gerecht. En omdat je dus meer moet kauwen, krijg je ook een betere spijsvertering die al begint in de mond.

Rabarber niet meer na de langste dag

Van april tot juli kun je rabarber oogsten maar na 21 juni (de langste dag) neemt het percentage oxaalzuur in rabarber sterk toe. Oxaalzuur staat erom bekend dat het calcium uit je botten en je tanden rooft. Als je rabarber eet met veel oxaalzuur erin, dan merk je dat omdat je tanden dan stroef worden. Om dit probleem op te lossen kun je een theelepel baking soda aan het gerecht toevoegen tijdens het koken. Dit blust de oxaalzuur. Een lepeltje zuiver wit krijt kan ook, maar dit is een ouderwets goedje wat alleen nog maar bij sommige drogisten of apothekers te verkrijgen is.

Negen gezonde redenen om rabarber te eten:

  1. De vezels in rabarber werken laxerend. Ze zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking.
  2. Rabarber is maagversterkend.
  3. Er zit veel ijzer in. Dit helpt tegen bloedarmoede omdat ijzer hemoglobine aan zich bindt. Hemoglobine vervoert zuurstof in je bloed. Je krijgt er energie van.
  4. In rabarber zit calcium, kalium en magnesium. Deze bestanddelen werken bloeddrukverlagend. Het calcium wat er van nature in zit kan niet worden opgenomen in je lichaam vanwege de oxaalzuur. Maar als je dat blust met baking soda dan versterkt het juist de opname van calcium.
  5. Rabarber zit vol vitamines: B1, B2 en vitamine C.
  6. Er zitten nauwelijks calorie??n in. Vandaar dat ik het een slanke groente noem. Gebruik je voor de bereiding ervan veel suiker, ja, dan wordt het een dikmakertje. Dus breng je rabarber op smaak met de zoetstof stevia.
  7. Rabarber werkt reinigend voor de lever en helpt zo geelzucht te voorkomen.
  8. In rabarber zitten veel vezels?? die helpen het LDL cholesterol te verlagen.
  9. Het stofje anthraquinone wat in rabarber voorkomt kan kanker helpen voorkomen of zelfs bestrijden.

Lekkere tips

Vanwege het oxaalzuur is dagelijks rabarber eten niet verstandig, zeker niet voor mensen die al aan botontkalking of reumatische aandoeningen lijden. Maar een paar keer per week is echt prima voor de gezondheid! Natuurlijk kun je het als bijgroente bij de maaltijd eten. Maar er zijn nog meer heerlijke toepassingen. Als toetje bijvoorbeeld in de yoghurt, of als rabarber-crumble. Maak er een lekkere jam van of compote door hem te combineren met allerlei soorten fruit en gebruik het als smeersel op je EetLijn boterham. Wij hebben zelf veel bramen in de tuin waar ik graag bramen-rabarbermoes van maak. En wat dacht je van een heerlijke smoothie?

Ik ben benieuwd of jij dit product ook zo lekker vindt. En laat me eens weten waar jij het in verwerkt. Laat je reactie achter op de site!

Mocht je dit artikel interessant vinden, wil je het dan delen met jouw netwerk door op de social media knoppen te klikken? Zo kunnen ????k j??uw “vrienden”??hun voordeel halen uit deze informatie. Bed??nkt!

handtekening