‘Alsof suiker nu ineens gif is’…… stond er??op 7 februari bij ons in de krant. ‘Suiker zit in??het verdomhoekje. En dat zijn de producenten helemaal beu’. Natuurlijk is dat niet zo, dat suiker nu ineens vergif is. Nu niet meer dan vroeger,??in ieder geval… Het grote verschil is dat je vroeger suiker had, en suiker, en s??iker! En dat je het wist wanneer je het binnenkreeg.

Stop met het demoniseren van suiker!

Ik citeer de krant letterlijk: ‘Stop met het demoniseren van suiker’, en:??’Suikerproducenten zijn het beu dat hun product in het verdomhoekje zit’. Op Het Grote Suikerdebat geven zij tegengas: ‘We eten het??al duizenden jaren en nu is het opeens gif’!’ En het klopt… hele generaties zijn er groot mee geworden maar…. ook hele volksstammen zijn er ziek van geworden. Op het debat waren suikerbietenboeren, suikerproducenten, frisdrankmakers en??snoepjesfabrikanten aanwezig; heel de Nederlandse suikerindustrie was 6 februari jl. bijeen in Den Haag. Als protest stonden er op tafel mierzoete petitfours??en mevrouw Hanneke Dessing van het Diabetes fonds kreeg voor haar bijdrage aan het debat van het Platform Suikers en Voeding een doos bonbons mee naar huis.

Verborgen suikers

En begrijp me goed, ik wil niet??roomser zijn dan de Paus en eet ook wel eens iets waar suiker in zit.??En het gaat echt niet om dat beetje suiker wat we bewust binnenkrijgen door het eten van een koekje of een schepje suiker in je koffie. Maar ik wil het wel graag w??ten wanneer ik het binnen krijg. 8 februari was ik jarig en??heb toen een heerlijk stukje??taart gegeten. Een klein stukje en daar heb ik met kleine hapjes enorm van genoten. Maar op het moment dat ik een stukje taart eet, w????t ik dat ik suiker binnen krijg. Ik kies daar dan voor en accepteer ook de evtl. gevolgen. Wat ik veel erger vind, zijn de verborgen suikers. Dat je ongewild suiker binnen krijgt zonder dat je daar voor kiest. Want weet je dat suiker wel meer dan 50 verschillende schuilnamen heeft?

Etiketten

Mensen die etiketten lezen en nergens het woord suiker zien staan, denken dat ze goed zitten. Ik zal je snel uit de droom helpen. Suiker heeft m????r dan 50 verschillende schuilnamen. Sommige daarvan??zijn??gemakkelijk te herkennen. Onthoud 1 ding: Alles wat eindigt op …ose.. is uit den boze: Maltose, dextrose, fructose, enz. enz.??En dan nog al die andere vormen van suiker die slim verstopt zijn in de voeding en voorkomen??in een hele lijst van vage ingredi??nten. Het zit werkelijk overal in: In een??plakje ham, in een potje augurkjes??of een blikje doperwtjes. In een pakje jus of een blik soep. Als je suikervrij wilt eten, kun je??wel 3/4 van de supermarktproducten laten staan. Of all????n verse producten kopen??zonder etiket. Dan kom je een heel eind in de buurt.

Frisdrank

Alles goed en wel. Dit is t??ch allemaal nog te overzien. Waar het echt fout gaat, zijn o.a. de frisdranken. Ik noem frisdrank ook wel vloeibaar snoepgoed. En of het nou cola is, of appelsap??of jus d’orange??vol??met fruitsuiker… suiker is suiker. Een glas bevat gewoon plm. 8 klontjes. En het drinkt z?? gemakkelijk weg. En je lichaam herkent niet of de suiker afkomstig is van cola of van appelsap of jus d’orange. Het is allemaal even erg. Fruit kun je het beste in zijn geheel eten en cola is meer geschikt als??anti roestmiddel dan dat het je lichaam??voorziet van gezonde stoffen.

Het eetpatroon van de gemiddelde Nederlander

Waar het verder fout gaat, is dat de gemiddelde consument niet in de gaten heeft dat we met het eten van zaken zoals brood, pasta en??rijst ook heel veel suiker binnen krijgen.??Er zitten zetmelen in en die??worden in ons lichaam omgezet in…… suikers, en…… opgeslagen als vet. En als je het doorsnee eetpatroon van de??Nederlander bekijkt?

  • Bij het ontbijt??een tarweboterham, of 2
  • Of yoghurt met muesli
  • Een glaasje jus d’orange
  • Een eierkoek
  • Een krentenbol
  • Bij??de koffie een stuk??peperkoek
  • Bij de lunch weer brood, als je het goed doet een salade
  • Dan bij de koffie een koekje
  • En bij de avondmaaltijd aardappelen of rijst
  • En ’s avonds een snackje in de vorm van wat chippies o.i.d.

De hele dag door koolhydraten, koolhydraten, koolhydraten. Dus…… suikers. En in die zin hebben de fabrikanten misschien gelijk. Het gaat echt niet all????n om de toegevoegde suikers, alhoewel ze een rol spelen, maar het totale eetpatroon zorgt er voor dat de hoeveelheid suiker in onze voeding schrikbarend hoog is. Gemiddeld per persoon 122 gram suiker per dag, dat staat gelijk aan 28 klontjes en op jaarbasis is dat 44 kilogram.

Voorlichting:

De suikerbranche ziet de oplossing vooral in voorlichting. Even heel kritisch… als de voorlichting door de suikerbranche zelf gaat gebeuren, heb ik daar een zwaar hoofd in. Want laten we eerlijk zijn… ieder vecht toch voor zijn eigen hachje? Toch zouden we??eigenlijk minimaal 30% van de suiker moeten laten staan en liever nog m????r…??en of de suikerbranche daar nou zo gelukkig mee zal zijn??? Wat de gevolgen zijn van veel suikergebruik en wat de schuilnamen van suiker zijn, lees je hier.

Het is echt mogelijk!!!

Hoe groot de uitdaging ook lijkt, het is echt mogelijk om suikervrij te eten. Om jou op weg te helpen suikervrij te gaan eten, heb ik een aantal receptenboekjes geschreven waar geen kruimel suiker aan te pas komt. De boekjes zijn te vinden in de webwinkel van Jouw LijfLijn. De recepten zullen je een heel eind op weg helpen. Wil je echter de kortste weg naar Rome, vraag dan een gesprek aan met ????n van de coaches??van het gezondheidsprogramma De EetLijn waarmee je in een paar dagen tijd gaat afkicken van suiker voor een GEZOND(er)??gewicht en meer energie en vitaliteit.

Vind je dat anderen op de hoogte moeten zijn van deze informatie? Zou je het artikel willen delen via de social media knoppen hieronder?