Geitenkaas, feiten en fabels. Wat weet jij er van? Het??is een kaassoort die voor velen een??alternatief is voor “gewone” kaas van de koe. Het zou gezonder zijn en lichter verteerbaar. En…wordt er gezegd/gedacht, dat mensen met een koemelk allergie, die g????n gew??ne kaas verdragen,??w??l tegen geitenkaas zouden kunnen.????De vraag is nu: Is geitenkaas????cht gezonder of kun je net zo goed kaas van de koe eten???De fabels en feiten op een rijtje:
Fabel: Geitenkaas bevat minder verzadigde vetten dan gewone kaas
We weten allemaal, en z??ker de “lijners” onder ons, dat kaas een enorme calorie??n bom is. Geitenkaas zou een gezond alternatief zijn voor gewone kaas en het zou een stuk beter scoren op dit gebied.??Het klopt inderdaad dat geitenkaas beter scoort dan koeienkaas op het gebied van vet maar all????n als je de geitenkaas afzet tegen volvette koeienkaas.??Als je de geitenkaas?? echter vergelijkt met 20+ of 30+ koeienkaas, dan scoort kaas van de koe qua vetten beter.??De hoeveelheid??verz??digde vetten in geitenkaas is zelfs nog iets hoger dan in koeienkaas. De hoeveelheid cholesterol in geiten- en koeienkaas is gelijkaardig. Maar dit gehalte aan voedingscholesterol heeft niet veel invloed op het cholesterolniveau in je bloed. Lees daarover mijn blog over de cholesterol leugen. Geitenkaas is??w??l lichter verteerbaar doordat de vetmoleculen kleiner zijn dan??in koemelkkaas. Hierdoor past geitenkaas in een caloriebewust eetpatroon.
Feit: Kaas van geitenmelk is lichter verteerbaar dan kaas van koemelk
Fabel: Geitenkaas is een oplossing tegen koemelk allergie
Mensen die niet goed reageren op koeienkaas, omdat ze allergisch zijn voor koemelk, zouden met een gerust hart geitenmelk en kaas van geitenmelk kunnen gebruiken.??Dit wordt vaak onterecht gedacht.?? Het is nl. niet melk van de koe waar je allergisch voor bent, maar voor bepaald eiwitten in koemelk.??En helaas pindakaas; deze eiwitten komen ook voor in geitenkaas waardoor je gewoon??nog steeds last kunt krijgen van je allergie. Als je dus allergisch bent voor de??eiwitten in koemelk,??is geitenkaas nog steeds geen oplossing.
Feit: Het product zit vol met gezonde vitaminen
Dat geitenkaas??boordevol zit met gezonde vitaminen die we dagelijks nodig hebben, is absoluut een feit. Zo bevat kaas vitamine b12, b1, b2, b6, b11, a en vitamine d.??Geitenkaas bevat w??l weer minder calcium/magnesium. Geitenkaas krijgt dan op het gebied van gezondheid een??6,7 terwijl kaas van standaard koemelk (45+)??slechts een cijfer 5,3 krijgt.????Dus in die zin is??geitenkaas echt??een stuk gezonder dan 45+ kaas van koemelk.??Zet je daar 20+ kaas van koemelk tegenover, dan krijgt dat een cijfer 7,8. Het is dus heel erg afhankelijk van het soort koemelkkaas dat je neemt of geitenkaas gezonder is.
Fabel: Kaas van geitenmelk is??witter van kleur doordat geiten ander voer krijgen
Geiten kunnen, net zoals koeien, gemolken worden en van de melk kun je kaas maken. Hoe kan het dat geitenkaas wit is en??koeienkaas geel? Krijgen ze ??nder voer???Nee hoor, ze eten hetzelfde.??Het heeft alles te maken met de maag van geiten en koeien. In het voedsel wat geiten en koeien eten, zit caroteen. Geiten zetten die caroteen om in vitamine A en daardoor komt de gele kleurstof niet in de kaas terecht. Koeien zetten de gele kleurstof niet om en die kleurstof komt in de kaas terecht.
Feit: Geitenkaas bevat veel minder reststoffen
We hebben hierboven al gezien dat er qua voedingsstoffen wel wat verschil is in geiten- en koeienkaas. Wat ook een rol speelt is het aantal reststoffen. Dat is bij geitenkaas veel minder dan bij kaas van koemelk.??Die??reststoffen die voorkomen??in koemelk kunnen onze darmen belasten, slijmvorming geven in de luchtwegen of zelfs huidklachten zoals eczeem e.d.??Geitenkaas zou je bijna dagelijks kunnen eten omdat er minder reststoffen in zitten en zo wordt je systeem dus veel minder belast.