headershadow

Latest Blogposts

Geitenkaas, is het gezond? Feiten en fabels

Geitenkaas, feiten en fabels. Wat weet jij er van? Het is een kaassoort die voor velen een alternatief is voor “gewone” kaas van de koe. Het zou gezonder zijn en lichter verteerbaar. En…wordt er gezegd/gedacht, dat mensen met een koemelk allergie, die géén gewóne kaas verdragen, wél tegen geitenkaas zouden kunnen.  De vraag is nu: Is geitenkaas écht gezonder of kun je net zo goed kaas van de koe eten? De fabels en feiten op een rijtje:

Fabel: Geitenkaas bevat minder verzadigde vetten dan gewone kaas

We weten allemaal, en zéker de “lijners” onder ons, dat kaas een enorme calorieën bom is. Geitenkaas zou een gezond alternatief zijn voor gewone kaas en het zou een stuk beter scoren op dit gebied. Het klopt inderdaad dat geitenkaas beter scoort dan koeienkaas op het gebied van vet maar alléén als je de geitenkaas afzet tegen volvette koeienkaas. Als je de geitenkaas  echter vergelijkt met 20+ of 30+ koeienkaas, dan scoort kaas van de koe qua vetten beter. De hoeveelheid verzádigde vetten in geitenkaas is zelfs nog iets hoger dan in koeienkaas. De hoeveelheid cholesterol in geiten- en koeienkaas is gelijkaardig. Maar dit gehalte aan voedingscholesterol heeft niet veel invloed op het cholesterolniveau in je bloed. Lees daarover mijn blog over de cholesterol leugen. Geitenkaas is wél lichter verteerbaar doordat de vetmoleculen kleiner zijn dan in koemelkkaas. Hierdoor past geitenkaas in een caloriebewust eetpatroon.

Feit: Kaas van geitenmelk is lichter verteerbaar dan kaas van koemelk

Ja, klopt. De kaas is lichter verteerbaar. Door de kleinere melkvetbolletjes in de melk is geitenmelk makkelijker verteerbaar en wordt het beter verdragen dan koemelkproducten.

Fabel: Geitenkaas is een oplossing tegen koemelk allergie

Mensen die niet goed reageren op koeienkaas, omdat ze allergisch zijn voor koemelk, zouden met een gerust hart geitenmelk en kaas van geitenmelk kunnen gebruiken. Dit wordt vaak onterecht gedacht.  Het is nl. niet melk van de koe waar je allergisch voor bent, maar voor bepaald eiwitten in koemelk. En helaas pindakaas; deze eiwitten komen ook voor in geitenkaas waardoor je gewoon nog steeds last kunt krijgen van je allergie. Als je dus allergisch bent voor de eiwitten in koemelk, is geitenkaas nog steeds geen oplossing.

Feit: Het product zit vol met gezonde vitaminen

Dat geitenkaas boordevol zit met gezonde vitaminen die we dagelijks nodig hebben, is absoluut een feit. Zo bevat kaas vitamine b12, b1, b2, b6, b11, a en vitamine d. Geitenkaas bevat wél weer minder calcium/magnesium. Geitenkaas krijgt dan op het gebied van gezondheid een 6,7 terwijl kaas van standaard koemelk (45+) slechts een cijfer 5,3 krijgt.  Dus in die zin is geitenkaas echt een stuk gezonder dan 45+ kaas van koemelk. Zet je daar 20+ kaas van koemelk tegenover, dan krijgt dat een cijfer 7,8. Het is dus heel erg afhankelijk van het soort koemelkkaas dat je neemt of geitenkaas gezonder is.

Fabel: Kaas van geitenmelk is witter van kleur doordat geiten ander voer krijgen

Geiten kunnen, net zoals koeien, gemolken worden en van de melk kun je kaas maken. Hoe kan het dat geitenkaas wit is en koeienkaas geel? Krijgen ze ánder voer? Nee hoor, ze eten hetzelfde. Het heeft alles te maken met de maag van geiten en koeien. In het voedsel wat geiten en koeien eten, zit caroteen. Geiten zetten die caroteen om in vitamine A en daardoor komt de gele kleurstof niet in de kaas terecht. Koeien zetten de gele kleurstof niet om en die kleurstof komt in de kaas terecht.

Feit: Geitenkaas bevat veel minder reststoffen

We hebben hierboven al gezien dat er qua voedingsstoffen wel wat verschil is in geiten- en koeienkaas. Wat ook een rol speelt is het aantal reststoffen. Dat is bij geitenkaas veel minder dan bij kaas van koemelk. Die reststoffen die voorkomen in koemelk kunnen onze darmen belasten, slijmvorming geven in de luchtwegen of zelfs huidklachten zoals eczeem e.d. Geitenkaas zou je bijna dagelijks kunnen eten omdat er minder reststoffen in zitten en zo wordt je systeem dus veel minder belast.

Fabel: Het product is een goede vervanger voor mensen met lactose-intolerantie

Zowel geiten- als schapenmelk bevat, net als koemelk, lactose. Wie lactose-intolerant is, verdraagt dus géén van deze soorten melk. Zij kunnen nl. de lactose, het voornaamste koolhydraat uit melk, niet verteren. Veel voorkomende symptomen zijn misselijkheid, kramp, opgeblazen gevoel, flatulentie en diarree. Wil je kaas eten terwijl je lactose intolerant bent, kies dan voor de rijpere hardere kaassoorten. Goudse en Edammer kaas zijn lactose vrij. Ook is er een plantaardige kaassoort, Trenta kaas. Die is wel wat meer bewerkt maar hij is lactose vrij en uitstekend geschikt voor vegetariërs en zelfs veganisten. 
Zo, ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt. Vond je het interessant en belangrijk, óók voor ánderen? Zou je dan dit artikel willen delen?

 handtekening jouwlijflijn

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

0 reacties op “Geitenkaas, is het gezond? Feiten en fabels

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.