headershadow

Latest Blogposts

Vocht vasthouden en tóch uitgedroogd

vocht vasthouden, jouw lijflijn

Vocht vasthouden en toch uitgedroogd. Dat vraagt om uitleg. Water (vocht) is van levensbelang en uitdroging kan leiden tot allerlei kwalen. Als je de signalen van een vochttekort negeert, kun je ernstige klachten ervaren tot uiteindelijk, wanneer er geen maatregelen genomen worden, zelfs de dood kan intreden. Hoe belangrijk om te weten wat de eerste tekenen zijn van uitdroging en te weten wat te doen.

Vocht vasthouden en toch uitgedroogd…

Het klinkt heel tegenstrijdig, dat je vocht vast kunt houden en tóch uitgedroogd kunt zijn. Hoe kan dat? Heb je dan teveel vocht bij je? Als je vocht vasthoudt? Of juist toch te weinig? Laten we eerst eens kijken naar de functies van water:

Water, wat zijn de verschillende functies?

 • Water vervoert vitaminen en voedingsstoffen naar de cellen, weefsels en organen.
 • Houdt ogen, mond en neusholtes vochtig.
 • Regelt de lichaamstemperatuur .
 • Vervoert zuurstof naar de cellen.
 • Werkt als schokbreker om de organen te beschermen.
 • Smeert de gewrichten.
 • Spoelt giftige stoffen uit de nieren weg.
 • Zorgt voor balans in de elektrolyten voor controle over de bloeddruk.
 • Zorgt voor minder hongergevoel.
 • Geeft meer energie en verhoogt het calorieverbruik tijdens het sporten.
 • Kan helpen vetophopingen te vermijden.
 • Hydrateert de huid, zodat deze zachter en gladder aanvoelt.
 • Helpt het bloedvolume in stand te houden zodat uw energie op peil blijft.
 • Helpt door een betere hydratatie de concentratie en reactietijd te verbeteren.
 • Zorgt dat medicatie (als het dan tóch nodig is…) sneller en effectiever werkt.
 • Kan helpen de kans op allerlei aandoeningen te verminderen.

Vochttekort; wat kan er gebeuren, procentsgewijs, als we te weinig drinken?

 1. Bij een vochttekort van 1% krijg je dorst.
 2. Als je 5% te weinig vocht hebt, krijg je lichte koorts.
 3. Bij 8% stopt de speekselproductie door de speekselklieren en wordt de huid blauw.
 4. Als het vochttekort tot 10% gaat oplopen, gaat de tong opzwellen, de nieren werken niet goed meer en de spieren gaan verkrampen. Lopen is niet meer mogelijk.
 5. Bij 20% gebrek aan vocht gaat de huid barsten, de organen werken niet meer en de dood treedt in.

Heftig allemaal hè? Maar wat het nog heftiger maakt, is dat veel mensen erg veel (water) drinken en tóch, door de Tanita gezondheidscheck, extreem uitgedroogd blijken te zijn. Hoe kan dát dan???

Maar eerst: Waarom drinken mensen dan niet meer?

Omdat ze het niet weten. Er is een boek verschenen van de hand van Dr. F. Batmanghelidj met de titel: ‘Water, het goedkoopste medicijn’. Mijn man is er een goed voorbeeld van wat water voor je gezondheid kan betekenen. Die heeft járen aan de long medicatie gezeten en sinds hij meer is gaan drinken, raakt hij al jaren geen medicijn meer aan en voelt hij zich fitter dan ooit. Uiteraard spelen ook voedingssupplementen hierbij een rol maar hij is ook meer water gaan drinken.

Water, het goedkoopste medicijn

Om op de schrijver van het boek terug te komen, Batmanghelidj zat onschuldig in de gevangenis en heeft zijn tijd daar nuttig gemaakt om onderzoeken te doen en mensen beter te maken met behulp van zijn adviezen over water. Op een gegeven moment zou hij vrij gelaten worden maar is vrijwillig ín de gevangenis gebleven omdat hij nog méér mensen wilde helpen zich beter te voelen en te genezen. Zijn passie, andere mensen helpen, was groter dan zijn eigen vrijheid. Dat is toch wel heel bijzonder. Ik heb  het boek zelf besteld bij Bol.com. Klik op de foto hieronder voor méér informatie.

Water, het goedkoopste medicijn

Maar ik drink al zoveel…

Uiteraard… er zijn altijd mensen die wél veel drinken: Thee, koffie, frisdrank, sapjes enz. enz. Maar dát bedoel ik natuurlijk niet. Als je ziet wat de functie van water is, o.a. schoonspoelen, vraag je dan even af waarmee jij je auto naspoelt. Met schoon water toch? Juist…dus wat heb je nodig aan vocht? Schoon water! Natuurlijk is je lichaam ook best blij met kruidenthee maar wil je je lichaam echt blij maken en goed schoon spoelen? Water, water en nog eens water. En liefst zuiver, gefilterd water. Vraag jouw eigen coach naar méér informatie over een waterfilter wat heel eenvoudig thuis te installeren is.

Okay, ik drink 2 liter water per dag en nóg ben ik uitgedroogd...

Ja, dat kan. Als je veel water drinkt maar het water komt niet in de cel, dan zullen je hersenen nog steeds een vochttekort registreren en opdracht geven tot vocht vasthouden omdat de boel dreigt uit te drogen. Vocht vasthouden gebeurt altijd tússen de cellen, dus…oedeem, hoge bloeddruk enz. enz. De kunst is om het vocht ín de cel te krijgen. Pas dán ontvangen de hersenen een seintje dat er voldoende water is en durft het lichaam het overtollige vocht tussen de cellen los te laten en is het vochttekort op celniveau hersteld. Daarmee kan oedeem verdwijnen en je bloeddruk verlagen. Voor een duidelijk uitleg kun je het filmpje bekijken. Ik wil daar wel een kanttekening bij maken. Je kunt het Himalayazout op je nuchtere maag innemen eigenlijk alléén doen i.c.m. De EetLijn óf… als je álle pakjes, zakjes en bakjes laat staan en alléén natuurlijke voeding eet zonder toegevoegd zout.

Vind je deze informatie zinvol voor anderen? Zou je mijn blog willen liken en delen via de social media knoppen hieronder?

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

3 reacties op “Vocht vasthouden en tóch uitgedroogd

Plaats een reactie


*


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.