headershadow

Latest Blogposts

Kinderen en overgewicht en 12 tips om het tijd te keren.

Dikke kinderen, jouw lijflijn

Kinderen worden steeds dikker. Het laatste onderzoek wat ik heb kunnen vinden, is van december 2016. Uit dat onderzoek bleek dat op dat moment 22% van de kinderen licht tot middelmatig of zelfs ernstig overgewicht had. Dat liegt er niet om en het zal de laatste tijd zeker niet beter geworden zijn. In dit blogbericht wil ik gaan kijken naar oorzaken en gevolg en of kinderen echt anders kunnen eten.

De toename van dikke kinderen is vooral zichtbaar bij kinderen tussen de 5 en 11 jaar. Ze eten anders dan vroeger en bewegen minder. Tegenwoordig kun je op veel scholen hamburgers en kroketten kopen of zijn er winkels in de buurt waar kinderen in de pauzes naar toe gaan. Daarbij hebben veel kinderen meer zakgeld te besteden dan vroeger. Voor veel kinderen is voedsel een genotmiddel geworden en soms zelfs een statussymbool.

Kinderen en overgewicht; bij wie ligt de schuld?

Soms is het lastig te achterhalen waardoor kinderen overgewicht hebben. Er zijn diverse oorzaken, waar ik zo meteen op terug kom. Ouders doen soms enorm hun best. Één ding wil ik voorop stellen. We kunnen niet klakkeloos wijzen naar de ouders dat ze het goede voorbeeld niet geven. Natuurlijk zit daar heel veel in. Het begint vaak bij jezelf en goed voorbeeld doet inderdaad goed volgen. Maar de ouders weten het zélf bijna niet meer wat wel en wat niet goed is. Je moet eens kijken hoeveel verschillende adviezen er her en der gegeven worden. Jaren geleden moest er bij voorbeeld opeens minder vet gegeten worden en meer koolhydraten om minder calorieën binnen te krijgen. Nou… die was echt leuk want vanaf dat moment is het juist pas écht fout gegaan. Dus dan denk je dat je het goed doet en het gaat alsnog de verkeerde kant op. Dus het goede voorbeeld geven… ja.. leuk…maar hóe dan???

Ligt het aan deze tijd?

Ik geef het je te doen om in deze tijd voor je kinderen de beste keuzes te maken want in de supermarkt is het één grote jungle. De hele voedingsmiddelen industrie is gericht op kindermarketing. Daarnaast wordt er veel minder bewogen. Als je de beweging van vroeger afzet tegen de beweging nu? Ik weet nog dat als ik vroeger buiten speelde en mijn moeder riep me voor het eten, dat ik echt niet blij was. Ik wilde zo graag nog langer buiten spelen. En tegenwoordig? Als je de kinderen naar buiten stuurt? “Hè bah… moet ik nu alwéér naar buiten? Ik wil op mijn tablet”. Het is de wereld op zijn kop.

Is er iets aan te doen?

Je vraagt je af of er een weg terug is. Ik denk dat dat niet eenvoudig is. De kracht zit hem in het heropvoeden van de ouders. Of opvoeden… ik bedoel méér: Voorlichting geven hoe het ánders kan. En ik zie het als mijn missie om overal in het land lezingen te geven om mensen bewust te maken van de rol van voeding, de beweging, een positieve mindset, voldoende ontspanning en de gevolgen van al deze punten voor onze gezondheid. Want ik ben er voor 100% van overtuigd dat er een weg terug is. Op het moment dat ik door een huisarts gebeld werd voor samenwerking, dacht ik: “Yesss…. het begin is gemaakt”. Nú komt het goed!

Oorzaken overgewicht

Laten we eerst eens kijken naar de gevolgen van overgewicht, o.a. bij kinderen:

 • Erfelijkheid
 • Voeding
 • Drinken: Er wordt tegenwoordig steeds minder water gedronken en steeds meer frisdranken en sapjes. Dat is niets meer of minder dan vloeibaar snoepgoed.
 • Reclames en verleidingen: Hier speelt de voedingsmiddelenindustrie een enorme rol. De hele marketing is er op gericht om via kinderen de ouders te verleiden dingen te kopen die je beter in de supermarkt zou kunnen laten liggen.
 • Beweging: Wordt veel minder door de opkomst van de social media.
 • Verstoring van de melatonine huishouding door o.a. veel gebruik van schermen (t.v., laptop, telefoon en tablet). Door slechtere nachtrust ontstaat er ook heel snel overgewicht.
 • Depressieve kinderen: Dit wordt o.a. veroorzaakt door een verstoorde melatonine huishouding. Je bent daardoor minder in staat om stress af te bouwen, daardoor ontstaat emotie-eten, overgewicht, daardoor weer onzekerheid, depressiviteit enz. enz. De cirkel is rond.
 • Medicatie
 • Het slechte voorbeeld: Goed voorbeeld (van de ouders) doet goed volgen. Maar nogmaals, de ouders is lang niet altijd iets te verwijten. Zij weten ook niet meer hoe het dan wél moet!

Risico’s

De risico’s c.q. gevolgen van overgewicht bij kinderen zijn niet mis te verstaan:

 • Meer kans op diabetes type 2; diabetes type 2 is OUDERDOMSdiabetes. En dit komt voor bij kínderen!!!!
 • Het zelfvertrouwen van het kind daalt, mede omdat dikke kinderen vaak gepest worden. Daardoor komen ze slecht in hun vel en gaan ze van de weeromstuit weer meer eten om hun verdriet  en eenzaamheid weg te eten. Ze komen in een neerwaartse spiraal.
 • Voor de toekomst is dit zorgelijk want dikke mensen komen moeilijker aan een baan door meer ziekteverzuim. De bedrijven zijn hierin te begrijpen, die willen meer omzet en minder ziektekosten, maar menselijk gezien is het vreselijk dat je minder snel aan een baan kunt komen omdat je te zwaar bent.

Is er een uitweg?

Ik ben er voor 100% van overtuigd dat er een uitweg is. Ik weet zeker dat zowel ouderen als kinderen een nieuwe leefstijl aan kunnen meten. Toch zie zelfs ik, ras optimist, ook wel wat uitdagingen. Die komen vooral voor bij:

 • De groep met mensen die dag in dag uit 2 boterhammen met kaas naar hun werk (willen blijven) meenemen. Hoe ga je dat doen? Daar kom ik op een later blog nog wel eens op terug.
 • De kinderen. Hoe ga je die in vredesnaam helpen een nieuwe leefstijl aan te meten, want eerlijk is eerlijk, kinderen willen mee in de grote stroom. Die willen niet opvallen of buiten de boot vallen. Help!!!

12 tips om het tij te keren:

 1. Laat kinderen zelf meehelpen de maaltijd samen te stellen en maak samen een boodschappenlijstje
 2. Ga samen boodschappen doen en wijk niet van het lijstje af
 3. Leer kinderen etiketten te lezen
 4. Doe eens een keer het boodschappenspel (zie filmpje)
 5. Zorg er voor dat je de regenboog in je karretje hebt; hoe meer kleuren groente en fruit, hoe beter het is
 6. Laat de kinderen helpen met koken
 7. Geef ze dingen mee naar school die ‘cool; zijn (bijv. in een bentobox, super leuke hippe lunchtrommeltjes. google er maar eens op)
 8. Meer bewegen, geef ze een stappenteller
 9. Wat te doen bij tractaties (tips in het filmpje hieronder)
 10. Doe mee met je hele gezin
 11. Beloon je kind, bijv. door naar de film te gaan
 12. Werk met veel kleur en verstop groentes op allerlei manier in soepen, sauzen e.d.

Kunnen kinderen echt wel anders eten? En wat te doen bij het overgewicht bij kinderen?

Geplaatst door Jouw LijfLijn op vrijdag 23 juni 2017

Conclusie:

Ik ben er dus van overtuigd dat er echt een weg terug is. Wat misschien nog wel de belangrijkste tip is: Houd het schip in het midden. Als kinderen nooit iets mogen van snoep of fris, sla je de plank ook totaal mis. Wat belangrijk is, is dat je in de begin jaren hun hang naar zoet afleert zodat ze daar ook later minder behoefte aan hebben. Daar kunnen ze hun hele leven profijt van hebben.

Vind je deze informatie zinvol voor anderen? Zou je mijn blog willen liken en delen via de social media knoppen hieronder?

 

 

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

4 reacties op “Kinderen en overgewicht en 12 tips om het tijd te keren.

Plaats een reactie


*