headershadow

Latest Blogposts

Pompoenen en 10 gezondheidsbevorderende eigenschappen

Pompoenen, Jouw LijfLijn

Pompoenen, wie ken ze niet? En wie lúst ze niet? Speciaal voor hén dit artikel want pompoenen zijn echt super super gezond. Pompoenen zijn eigenlijk superfoods van eigen bodem dus als je geen liefhebber bent, probeer je dan in allerlei bochten te wringen om ze tóch lekker te gaan vinden. Ze zijn te koop in alle kleuren en maten en je kunt er van alles van maken. Wie het alléén houdt bij pompoensoep, mist een groot deel van het pompoenenfeest.

Pompoenen, superfoods van eigen bodem

Van oorsprong komen pompoenen uit Zuid Amerika maar de laatste eeuwen worden ze in Nederland ook geteeld. Hele grote zelfs… reuzenpompoenen met soms wel een doorsnee van 1 meter en een gewicht van 70 kilo. Er worden zelfs hele wedstrijden gehouden wie de grootste pompoenen kan kweken. Maar daar gaat dit artikel niet over. In dit artikel wil ik maar liefst 10 gezondheidsbevorderende eigenschappen met je delen.

1. Ze helpen je bloeddruk verlagen

In pompoenen zit een stofje, kalium.  Dat is een mineraal dat de bloeddruk kan helpen reguleren. Veel mensen lopen rond met een verhoogde bloeddruk en dat kan ten dele te maken hebben met het feit dat we veel te veel natrium binnenkrijgen. Met name door het eten uit pakjes, bakjes en zakjes. Kalium is de tegenhanger van natrium en kan zo helpen de natrium/kalium balans te herstellen waardoor oedeem kan verdwijnen en de bloeddruk hersteld kan worden.

2. Ze zijn goed voor je hart en bloedvaten

Ook dit heeft te maken met de natrium/kalium balans. Als die beter in orde is en je bloeddruk gaat naar beneden, kan dit ook weer een positief effect hebben op hart en bloedvaten. Pompoenen kunnen dus mee helpen hart- en vaatziekten te voorkomen.

3. Pompoenen maken je slimmer

Je hebt vast wel eens een artikel van mij gelezen waarom ik zo’n fan ben van vetzuren. Vetzuren zijn heel goed voor je bovenkamer. Met name omega 3 is hersenvoer. Pompoenen bevatten veel vetzuren waardoor ze een heel goed effect hebben op je hersenen. Weer een reden om regelmatig pompoen op het menu te zetten.

4. Ze zijn ontstekingsremmend

Veel mensen lopen, zonder dat ze het weten, rond met laaggradige ontstekingen. Die zijn in het begin niet voelbaar of zichtbaar. Op den duur kunnen ze echter wel degelijk klachten veroorzaken. Denk maar eens aan reuma-achtige klachten, stijfheid, artrose, spierpijnen. Veel van deze klachten worden veroorzaak door die laaggradige ontstekingen. Je kunt daar medicatie voor inzetten maar die medicatie zal alléén de symptomen van de ontstekingen verminderen. Pompoenen kunnen, mede dankzij de vetzuren, de oorzaak van de ontsteking wegnemen en de ontsteking zelf helpen voorkomen en/of genezen. Dus geen symptoombestrijding, geen brandjes blussen maar helpen de brand te voorkomen.

5. Ze hebben een positief effect op de huid

Pompoenen bevatten veel carotenoïden. Dat kun je zien aan hun kleur. Die carotenoïden hebben een positief effect op de huid. De carotenoïden zijn stofjes, antioxidanten, die kunnen helpen schade aan de huid te voorkomen en versnelde huidveroudering te vertragen. Je zult ook merken dat als je veel wortelen en/of pompoenen eet je sneller bruin wordt, minder snel verbrand en ook dat je mooier egaal bruin wordt en langer bruin blijft. De carotenoïden fungeren dan min of meer als een ingebouwde ZBF (zonnebeschermingsfactor). Wat niet wegneemt dat je zeker ook moet blijven smeren. Wat ook nog een bijkomend voordeel is van het hoge gehalte aan carotenoïden is dat ze kunnen helpen het risico op ziekten zoals kanker te voorkomen.

6. Is perfect voor vegetariërs

Vegetariërs eten natuurlijk geen vlees. Daarmee kunnen ze ijzer tekort komen omdat vlees een goede bron van ijzer is. Ook pompoen bevat veel ijzer. Ook al wordt ijzer uit dierlijke bron beter opgenomen door ons lichaam, dan nog is het okay om als vervanger regelmatig pompoen op het menu te zetten omdat daarin het gehalte aan ijzer extreem hoog is.

7. Pompoenen zijn goed voor het immuunsysteem en verhogen je weerstand

Omdat pompoenen veel zink bevatten, kunnen ze helpen je weerstand te verhogen. Zink  kan ook een positief effect hebben op het mannelijk voortplantingssysteem.

8. Pompoenen bevatten weinig calorieën

Nou ben ik zelf helemaal geen voorstander van calorieën tellen maar het is wel leuk om te vermelden dat pompoen veel vezels bevatten

  • Die zijn perfect voor de darmen
  • En die geven een enorm verzadigend gevoel waardoor ze goed vullen, en hongergevoel voor langere tijd voorkomen en ook goed zijn voor een gezond gewicht

9. Pompoenen zorgen er voor dat je beter in je vel zit en (mede daardoor) beter slaapt

Ze bevatten namelijk een stofje met de naam tryptofaan.

  • Dat is een aminozuur wat in je lichaam wordt omgezet in serotonine (het gelukshormoon waardoor je beter in je vel zit, blijer en gelukkiger wordt)
  • En tryptofaan wordt ook omgezet in melatonine (het slaaphormoon waardoor je beter in kunt slapen en beter doorslapen)

10. Ze zijn goed voor je weerstand

Pompoenen bevatten zowel ijzer als vitamine C, beide geven je immuunsysteem een enorme boost. Zeker in het najaar en de winter, als half Nederland omvalt van de griep en verkoudheden, kan pompoen jou helpen je weerstand te verhogen en gezond deze seizoenen door te komen. Niet dat het niet goed zou zijn om af en toe een flinke griep te krijgen want dat zorgt er voor dat je immuunsysteem actief blijft, maar toch… Wel fijn als je daar invloed op uit kunt oefenen door je weerstand te versterken.

Hoe kun je ze gebruiken?

Je kunt pompoen op allerlei manier gebruiken en klaarmaken. Ik vond het altijd een heel karwei om ze te ‘slachten’ en dat weerhield me er eigenlijk van om ze vaak te eten. Een goede tip is om ze eerst in zijn geheeld een minuut of 6 te koken in een bodem met water. Als je ze dan gaat openmaken, gaat het veel sneller en eenvoudiger. Je kunt ze, zeker als je een biologische hebt, opeten met huid en haar. Je kunt er pompoencakejes mee maken, soepjes, puree, pompoenbrood, muffins enz. enz.

Verrassing

Ik heb een leuke verrassing voor je en hoop dat je meedoet. Ik ga een boekje maken met 24 pompoenrecepten en jij kunt meedoen. Mail jouw ideale recept naar nettie@jouwlijflijn.nl. Ik maak het recept dan EetLijn Proof en zet het in het boekje. Jouw recept wordt genoemd, als je wilt, met jouw naam er bij. En iedereen die meedoet en een recept inlevert wat in het boekje komt, krijgt van mij t.z.t. het e-book gratis. Doe je mee???

Verder is er tot 15 december 2017 een aanbieding met mijn recepten e-book GEZOND(ere) Kerstrecepten.  Klik op de foto hieronder voor méér informatie

 

 

 

 

 

Vind je deze informatie interessant voor anderen? Deel het gerust met je kennissen en vrienden. Dat kun je doen door gebruik van de social media button. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat op de site.

handtekening

De kracht van voeding, is waar deze site over gaat. Nettie Bom is Jouw LijfLijn coach in hart en nieren. Haar passie is gezondheid. Zij is ervaringsdeskundige op het gebied van diëten, lijnen, afvallen en weer aankomen. Pas door haar voeding en leefstijl aan te passen, heeft zij zélf een stabiel gewicht kunnen bereiken, na jarenlang dieet- en lijnellende. Door haar enthousiasme is ze andere mensen gaan coachen en de H.B.O. opleiding orthomoleculair therapeut gaan volgen. Ook is zij haar eigen praktijk gestart waar zij inmiddels méér dan 1200 cliënten heeft kunnen coachen naar optimale gezondheid. Haar visie is dat Nederland gezonder kan en "móet" worden en haar missie is om daar, op haar eigen enthousiaste manier, een steentje aan bij te dragen. Zij wil óók Jóuw LijfLijn coach zijn en je helpen je gezondheid in korte tijd enórm te verbeteren.
Meer over

1 reactie op “Pompoenen en 10 gezondheidsbevorderende eigenschappen

Plaats een reactie


*